Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες ξενάγησαν το συριανό κοινό στον Εύξεινο Πόντο

"Οι Πόντιοι είναι έξυπνοι"

Ο μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας ζωντάνεψε μέσα από τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, η οποία πραγματοποιήθηκε για δύο ημέρες στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις περιπέτειες του Ιάσονα και των Αργοναυτών διά στόματος του τέως διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Παναγιώτη Λίτσα, ο οποίος στη συνέχεια ξενάγησε το κοινό στην έκθεση φωτογραφίας του κ. Γιάννη Γερόπουλου, με θέμα την αργοναυτική εκστρατεία.

Τη σκυτάλη πήρε η μαθήτρια της Α' Λυκείου Αλεξάνδρα Καρυοφυλλίδη με τα παραμυθοπαιχνίδια της. Η ίδια αφηγήθηκε ένα ποντιακό παραμύθι και μαζί με την παρέα της έπαιξαν παιχνίδια του Πόντου. Στο χώρο λειτούργησε ακόμα έκθεση με έργα των παιδιών από το εικαστικό εργαστήρι του συλλόγου καθώς και έκθεση εδεσμάτων ποντιακής κουζίνας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ράνια Πανταζή “Σκοπός μας είναι να μάθουμε πού βρίσκεται και τι σημαίνει Εύξεινος Πόντος και πώς συνδέεται ο μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας με την περιοχή. Επιπλέον, μέσα από τα παραμύθια, τα παιχνίδια, τα κάλαντα και τους χορούς φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα έθιμα του δωδεκαημέρου, έτσι όπως τα έφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας από τον Πόντο”.

Μεταξύ άλλων, η κ. Πανταζή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή νέων παιδιών στα χορευτικά μαθήματα του Συλλόγου. “Μαζί με τα Ποντιόπουλα, έρχονται και πολλοί φίλοι οι συμμαθητές τους οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν την ποντιακή κουλτούρα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δίνοντας τη δική της απάντηση στα γνωστά ποντιακά ανέκδοτα, υπογράμμισε ότι η ευστροφία των Ποντίων δεν θα πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν. “Ειδικά τα παιδιά που δεν έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον σε πόλεις όπου το ποντιακό στοιχείο δεν είναι έντονο, γίνονται εύκολα δακτυλοδεικτούμενα και αυτό θέλουμε να εξαλειφθεί”, κατέληξε.