Ανοιχτό μάθημα Χοροθεραπείας στο Χοροθέατρο "Ακροποδητί"

Το Κέντρο Χορού σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας "Ακροποδητί" προσκαλεί το κοινό στο Ανοιχτό μάθημα Χοροθεραπείας με τη Μαρία Καραπαναγιώτη την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 21:00 – 22:30.

H χοροθεραπευτική διαδικασία βασίζεται στην αλληλεπίδραση σώματος-νου - ψυχής. Ο χορός από τα πανάρχαια χρόνια αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν ως δημιουργοί και όχι μόνο ως θεατές. Η χοροθεραπεία ανήκει στις θεραπείες μέσω τεχνικών που επιτρέπουν στον άνθρωπο να προσεγγίσει την ψυχική του υγεία μέσα από τη δημιουργία.

H εφαρμογή της χοροθεραπείας διαμορφώνει ευκολία στην κίνηση και στη μετατόπιση βάρους, επιταχύνει την καρδιακή λειτουργία και τη συχνότητα αναπνοής. Η ρυθμική μουσική βελτιώνει το συντονισμό βάδισης, αυξάνει τη σταθερότητα και την κινητικότητα. Η χοροθεραπεία δίνει ευεξία στο σώμα, προκαλεί αφύπνιση ψυχής και μυαλού προσφέροντας θετικά σε ψυχικές καταστάσεις που άπτονται σε διαταραχές συμπεριφοράς, σε σύνδρομο down, σε ψυχωσικά σύνδρομα, σε νοητική υστέρηση. Ο παλμός της μουσικής διαπερνά ολόκληρο το σώμα γεννώντας την ενέργεια που το ωθεί να κινηθεί δυναμικά σε αλληλεπίδραση με τα άτομα της ομάδας. Με διάθεση παιχνιδιού αναπαρίστανται βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές και εκφράζονται αρχέγονα συναισθήματα κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Η επανάληψη του ρυθμού και των κινήσεων καθώς και η ταλάντωση του σώματος επιτρέπουν τη χαλάρωση, δημιουργώντας ένα καταπραϋντικό συναίσθημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να δώσει διέξοδο στα προσωπικά του συναισθήματα και να βιώσει μια εμπειρία πραγματικής σωματικής και ψυχικής ευχαρίστησης.

Με τον Χορό έχουμε παράλληλη αντίληψη του χώρου, του χρόνου και της δυναμικής της φόρμας. Με τη Χορογραφία επιτυγχάνεται η αισθητική και η αρμονική συνύπαρξη των ατόμων δίχως διακρίσεις και με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Χρησιμοποιούμε τα όρια του καθένα ξεχωριστά ώστε να εκφραστούν, να εκφράσουν, επομένως να Δημιουργήσουν.

Μαρία Καραπαναγιώτη

Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Εταιρίας «ΔΡΥΑΔΕΣ εν ΠΛΩ» και βασική χορογράφος της ομώνυμης Ομάδας Σύγχρονου Χορού – Χοροθεάτρου. Εκπαιδευτικός – χορογράφος - χοροθεραπεύτρια, Συνεργάτις της Ιδ. Κλινικής Κασταλία Α.Ε. Καρδίτσας, Συνεργάτις του Κ.Κ.Πρόνοιας Κ.Μ στη Μ.Κ.Φ Άγιος Παντελεήμων, Συνεργάτις του ΚΚΠΑΜ και Θράκης στο ΘΧΠ Καβάλας και Δράμας, Συνεργάτις Οικοτροφείου Γαληνός, Συνεργάτις Δημωφέλειας Καβάλας. Μέλος του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων, C.I.D., Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. Έχει εργαστεί ωρομίσθια σε Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια. Διδάσκει και χορογραφεί σε θέατρα, σχολεία, νηπιαγωγεία από το 1984 και στο δικό της Εργαστήρι Τέχνης στην Καρδίτσα από το 1987, καθώς και στη Σχολή Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη από το 2004. Στο ενεργητικό της έχει δεκάδες παραστάσεις εντός κι εκτός πόλης ως προσκεκλημένη χορογράφος. Δημιουργεί δικά της έργα κλασσικά και μοντέρνα για τα παιδιά μαθητές της στη Σχολή, καθώς και για μαθητές σε άλλα σχολεία, σύγχρονα και χοροθέατρο για την Ομάδα Χορού Δρυάδες εν Πλω από το 2006, με πολλές παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε το ιστορικό της Ομάδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ikarditsa.gr/ishops/xoroskarapanagioti Εξειδικεύεται ως δασκάλα χορού για παιδιά με αναπηρία στο Παρίσι [CECILE AVIO] και αρχίζει να προσφέρει εθελοντικά μαθήματα χορού σε πολλά ιδρύματα, έργο για το οποίο βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο το 2004. Κάνει εκπαίδευση στη χοροθεραπεία με πρωτόγονη έκφραση [FRANCE BILLMAN] και κάνει εργασίες έρευνες σε ψυχιατρικές κλινικές και ιδρύματα. Παρουσιάζει σε συνέδρια της UNESCO εργασίες - έρευνες για το χορό με θέματα όπως «Ο σουρεαλισμός στον χορό και η αισθητική στο χορό και στο χοροθέατρο», διδάσκει χορογραφία με ποίηση στην Αγγλία και στη Γαλλία. Ως προσκεκλημένη χορογράφος δίνει σεμινάρια «Από τη χοροθεραπεία στη δημιουργία χορευτικού έργου», «Από το Χορόχρωμα στην παράσταση» και «Δημιουργία χοροθεάτρου με τη βοήθεια τεχνικών σύγχρονου χορού με ή χωρίς μουσική με ή χωρίς λόγο».

 

Η μέθοδος διδασκαλίας μέσω τέχνης «Χορόχρωμα» που κάνουν με το σύζυγό της έχει απήχηση σε δεκάδες σχολεία της Ελλάδας. Κάνει εξειδικευση στο Πανεπιστήμιο του Βόλου στην Ειδική Αγωγή με εργασία που συνδέει τη διδασκαλία θετικών επιστημών με το Χορόχρωμα, με απήχηση και εφαρμογή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Δημιουργεί στη Σχολή Χορού που διατηρεί έως σήμερα Κέντρο Σεμιναρίων από όλες τις μορφές τέχνης με καταξιωμένους καλλιτέχνες με πανελλαδική συμμετοχή, βοηθώντας στην επιμόρφωση πολλών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών στο χορό σε πολλά είδη και στις τέχνες γενικότερα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΧΟΡΟΥ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΜΕΙΚΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ με οργανωτική επιτροπή μελών της ομάδας χορού ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ δημιουργούν ημερίδες διημερίδες σεμινάρια με στόχο την εκπαίδευση ανθρώπων ώστε να δημιουργηθούν ομάδες χορού σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2014 με συμμετοχή 20 ομάδων περίπου 300 άνθρωποι σε μια 5ωρη παράσταση καθώς ενεργοποιείται ένα δίκτυο εθελοντών 65 ανθρώπων [βλ. χορός- αναπηρία ] ΤΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας.

Ετικέτες: