Στενό χρονοδιάγραμα έως το κλείσιμο του φακέλου της αίτησης υποψηφιότητας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

«Δεν είναι εύκολο, αλλά θα φροντίσουμε να γίνει»

Έπειτα από την πάροδο ενός μήνα από την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης για την υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, η Σύρος και οι Κυκλάδες καλούνται να βαδίσουν με ταχύτατους ρυθμούς για το κλείσιμο των φακέλων, καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των οποίων, είναι η 23η Οκτωβρίου 2015.

Στο κλίμα των αναμενόμενων εντατικών εργασιών για τους επομένους εννέα μήνες, ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και τουρισμού, κ. Α. Φώσκολος, επεσήμανε, πως ήδη έχουν σημειωθεί τα πρώτα βήματα για την εκκίνηση των διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, έως έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με αρμοδιότητα τα ζητήματα της υποψηφιότητας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχει ήδη από τον προηγούμενο χρόνο συναφθεί σύμβαση συνεργασίας με την εταιρία Acultos, η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με το τυπικό και οικονομικό σκέλος της σύνταξης του φακέλου, ενώ επίσης έχει ληφθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα πρόσληψης ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα μεριμνήσει για το πολιτιστικό περιεχόμενο.

Όπως εξήγησε ο κ. Φώσκολος, «το πρώτο κομμάτι είναι να έχεις κάποιον να σε συμβουλέψει, ως προς το πώς θα συνταχθεί αυτός ο φάκελος και αυτό το κάνει η Acultos, ενώ το δεύτερο κομμάτι, αυτό για το οποίο κρίνεσαι, είναι το κόνσεπτ που θα παρουσιαστεί, η ιστορία που θα εξελιχθεί μέσα από τα έργα και τις ενέργειες που υποστηρίζει ότι θα πραγματοποιήσει η κάθε πόλη, στην περίπτωση που αυτή γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα».

«Αυτό, λοιπόν το “κόνσεπτ”, έρχεται και το δημιουργεί, το πλάθει, ουσιαστικά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Αυτός είναι ο υπεύθυνος να εντοπίσει την κεντρική ιδέα εκείνη, γύρω από την οποία θα υλοποιηθούν οι δράσεις και θα πραγματοποιηθούν τα έργα της εν δυνάμει πολιτιστικής πρωτεύουσας, τα οποία θα εμπερικλείονται μέσα στο φάκελο και είναι αυτή, ουσιαστικά, για την οποία κρίνεται η κάθε πόλη, προκειμένου να πάρει τον τίτλο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί με το βοηθητικό προσωπικό θα δίνουν τις ιδέες. Έπειτα, είναι θέμα πως θα διαχειριστεί κανείς αυτές τις ιδέες και πώς θα τις δουλέψει, πώς αυτές θα παρουσιαστούν μέσα στο φάκελο κτλ, ενώ παράλληλα χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ώστε να επιτευχθούν όλα αυτά», αναλύει ο Αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας, πως παρά το γεγονός πως ακόμη, η δημοτική αρχή δεν έχει καταλήξει στο πρόσωπο, το οποίο θα καλύψει την συγκεκριμένη θέση, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα, έχει γίνει σύνθεση μιας ξεχωριστής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει την προώθηση των δράσεων για την υποψηφιότητα, την προβολή και την ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών, μέσω των social media.

Πολιτιστικά και οικονομικά κριτήρια

Σχετικά με το ποια θα είναι τα πολιτιστικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων πόλεων, ο κ. Φώσκολος τόνισε, πως «το θέμα δεν είναι να προωθηθούν τα “προσόντα” που ήδη διαθέτει η κάθε πόλη, το ζητούμενο είναι από κει και πέρα τι γίνεται. Διότι αυτά, τα έχει ούτως ή άλλως, δεν θα τα αποκτήσει επειδή έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα. Το θέμα είναι να αποδείξεις το όφελος που θα έχει ο τόπος από τον τίτλο. Τι είναι αυτό που θα κάνει η κάθε πόλη πολιτιστικά, το οποίο, βέβαια, θα έχει Ευρωπαϊκό χαρακτήρα και εξωστρέφεια, όπως επίσης και τι σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει. Το πλάνο που παρουσιάζεται εντός του φακέλου, αποτελείται από το πρόγραμμα δράσεων της υποψήφιας πόλης έως το 2021, που θα λάβει, αν λάβει, τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, το πρόγραμμα δράσεων από το 2021 και για δύο ακόμη χρόνια στο μέλλον, αλλά και πώς εκτιμάται να πραγματοποιηθεί και η συντήρηση των όσων υλοποιηθούν. Δηλαδή, θέλει και το “πριν” και το εξάμηνο, κατά το οποίο θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά και το “μετά”. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει μια συνέχεια, αλλά και να αποδείξεις ότι η κοινωνία θα καρπωθεί ουσιαστικά οφέλη από τον τίτλο».

Όσον αφορά στην οικονομική παρουσίαση των στόχων, ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε, πως «την ομάδα αξιολόγησης δεν την ενδιαφέρει αν η μια πόλη θα “ρίξει’ στο εγχείρημα 20 εκατ. ευρώ, ή 1 δις, ή 300.000 ευρώ, λόγου χάρη. Αυτό που την ενδιαφέρει, είναι να είναι αξιόπιστοι οι πόροι, τους οποίους αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σε ένα οργανόγραμμα μιας πόλης, η οποία βρίσκεται σε μια χώρα με πολύ σταθερή οικονομία, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η ομάδα αξιολόγησης γνωρίζει, ότι αυτό που έχουν βάλει μέσα στο φάκελο κατά 95% θα καλυφθεί οικονομικά. Στην Ελλάδα, όπως πληροφορηθήκαμε από την συμβουλευτική εταιρία, καλώς ή κακώς, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, γνωρίζουν και τα μέλη της ομάδας αξιολόγησης τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Άρα λαμβάνουν υπόψιν, ότι υπάρχει πιθανότητα, από αυτά που δείχνουμε ότι θα κάνουμε, πως η οικονομική δαπάνη μπορεί να “πέσει” ακόμη και κατά 50%. Γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, λόγω των καταστάσεων».

«Ατού» των Κυκλάδων η ιδιαιτερότητα

«Σε αυτό, λοιπόν, ερχόμαστε να “πατήσουμε” εμείς, ως Σύρος – Κυκλάδες. Εννοείται ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε οικονομικό επίπεδο μεγαλουπόλεις, όπως είναι για παράδειγμα Πειραιάς – Σαλαμίνα, που μπορεί να έχουν έναν πολύ μεγάλο κύκλο υποστηρικτών στο εγχείρημα αυτό. Εκεί που θέλουμε να επικεντρωθούμε εμείς, είναι ότι παρ’ ότι θα έχουμε χαμηλό budget σε σχέση με τις περισσότερες συνυποψήφιες πόλεις, εμείς θα πάμε να “χτυπήσουμε” με το κόνσεπτ μας. Να κάνουμε την ιδέα μας πολύ πιο δυνατή και αυτό που πάμε να κάνουμε, με αυτά τα χρήματα που θα μπορέσουμε να διαθέσουμε, δείχνοντας σταθερότητα ως προς το οικονομικό κομμάτι, άσχετα αν είναι μικρό το ποσό, σε σχέση με τους υπόλοιπους και να δώσουμε βαρύτητα στο κόνσεπτ, ώστε να δείξουμε ότι έχουμε κάτι πάρα πολύ καλά δουλεμένο», ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε, πως «θα κάνουμε κάτι πάρα πολύ ιδιαίτερο και ας είναι χαμηλού προϋπολογισμού. Αν και από μόνο του το γεγονός, ότι θα παρουσιαστούμε ως σύμπλεγμα νησιών, δηλαδή πολλές πόλεις μαζί, είναι από μόνο του ήδη κάτι πολύ μοναδικό και δυνατό», ενημερώνοντας, παράλληλα, πως έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με τους δημάρχους των άλλων νησιών και έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Κλείνοντας, ο κ. Φώσκολος υπογράμμισε, πως «μέχρι τώρα έχουν γίνει όλα αυτά τα βήματα που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την σύνταξη του φακέλου. Το μόνο που υπολείπεται αυτή τη στιγμή είναι να επιλεγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος ξεκινά η διαδικασία εύρεσης του κόνσεπτ που θα παρουσιάσουμε».

Σχολιάζοντας το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού εξήγησε, ότι «η έκθεση που θα κληθούμε να συμπεριλάβουμε μέσα στο φάκελο, δεν πρόκειται για ανάλυση τεσσάρων ή πέντε σελίδων, ίσως να υπερβεί και τις 80 σελίδες. Πρόκειται για κανονική μελέτη. Δεν είναι απλό πράγμα. Και όλα αυτά για την πρώτη φάση. Περνώντας μέσω της αξιολόγησης στη δεύτερη φάση, θα πρέπει όλη αυτή τη μελέτη, να την παρουσιάσουμε ακόμη πιο αναλυτικά και διεξοδικά», ενώ κατέληξε, διαβεβαιώνοντας, πως «μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα έχει καταβληθεί και ο φάκελος. Εύκολο δεν είναι σε καμία περίπτωση, αλλά θα φροντίσουμε να γίνει».