Ο χορός είναι θείο δώρο
- Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 2015 - 06:09
Τις θεραπευτικές ιδιότητες του χορού, ο οποίος πέρα από μέσο έκφρασης και εκτόνωσης, αποτελεί επίσης πεδίο αλληλεπίδρασης σώματος, νου και ψυχής, υπογραμμίζει στην “Κοινή Γνώμη” η χοροθεραπεύτρια και εμπνευστής της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ομάδων Χορού ΑμεΑ & Μεικτών Ομάδων, Μαρία Καραπαναγιώτη.
Από τα πανάρχαια χρόνια, ο χορός αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, που τους επέτρεπε να συμμετέχουν όχι μόνο ως θεατές, αλλά και ως δημιουργοί.
Ευεξία και αφύπνιση της ψυχής
Η χοροθεραπεία ανήκει στις θεραπείες εκείνες που δίνουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να προσεγγίσει την ψυχική του υγεία μέσα από τη δημιουργία. H εφαρμογή της προσδίδει ευκολία στην κίνηση και στη μετατόπιση βάρους, επιταχύνει την καρδιακή λειτουργία και τη συχνότητα αναπνοής. Δίνει ευεξία στο σώμα, προκαλεί αφύπνιση ψυχής και μυαλού προσφέροντας θετικά σε ψυχικές καταστάσεις που άπτονται σε διαταραχές συμπεριφοράς, σε σύνδρομο down, σε ψυχωσικά σύνδρομα, σε νοητική υστέρηση.
“Ο χορός από μόνος του είναι μια θεραπευτική προσέγγιση. Προσφέρει εκτόνωση και ευχαρίστηση. Όταν όμως προσεγγίζεται με άλλες επιστήμες από την πλευρά της ψυχολογίας και της ανατομίας, το μάθημα γίνεται πιο εξειδικευμένο. Στοχεύουμε και εστιάζουμε εκεί που θέλουμε να φέρουμε κάποια αποτελέσματα” σημειώνει η κ. Καραπαναγιώτη.
Σωματική και ψυχική ευχαρίστηση
Όπως τονίζει, ο παλμός της μουσικής διαπερνά ολόκληρο το σώμα γεννώντας την ενέργεια που το ωθεί να κινηθεί δυναμικά σε αλληλεπίδραση με τα άτομα της ομάδας. Με διάθεση παιχνιδιού αναπαρίστανται βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές και εκφράζονται αρχέγονα συναισθήματα κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Η επανάληψη του ρυθμού και των κινήσεων καθώς και η ταλάντωση του σώματος επιτρέπουν τη χαλάρωση, δημιουργώντας ένα καταπραϋντικό συναίσθημα.
Μέσα από το χορό, ο καθένας μπορεί να δώσει διέξοδο στα προσωπικά του συναισθήματα και να βιώσει μια εμπειρία πραγματικής σωματικής και ψυχικής ευχαρίστησης, έχοντας παράλληλη αντίληψη του χώρου, του χρόνου και της δυναμικής της φόρμας. Με τη Χορογραφία επιτυγχάνεται η αισθητική και η αρμονική συνύπαρξη των ατόμων δίχως διακρίσεις και με σεβασμό στη διαφορετικότητα.
“Τα τελευταία χρόνια, η χοροθεραπεία είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδος με σημαντικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία” δηλώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η ίδια αλλάζει μορφή ανάλογα με τον πληθυσμό στον οποίο εφαρμόζεται. Στους ανθρώπους με άνοια ενεργοποιεί μνήμη και δεξιότητες, ενώ ενισχύει σωματικά τα άτομα με αναπηρία, καθώς αυτά αποκτούν περισσότερη δύναμη, σταθερότητα και πεποίθηση για να παράξουν με τη σειρά τους κάποιο χορευτικό έργο. “Ο στόχος είναι να τους δώσεις τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από τη δυνατότητα του χορού, αλλά και το κίνητρο να δημιουργήσουν κάτι ξανά και ξανά”, επισημαίνει.
1η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ
Η κ. Καραπαναγιώτη είναι πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Εταιρίας “Δρυάδες εν Πλω” και βασική χορογράφος της ομώνυμης Ομάδας Σύγχρονου Χορού – Χοροθεάτρου. Διδάσκει και χορογραφεί σε θέατρα, σχολεία, νηπιαγωγεία από το 1984 και στο δικό της Εργαστήρι Τέχνης στην Καρδίτσα από το 1987. Στο ενεργητικό της έχει δεκάδες παραστάσεις εντός κι εκτός πόλης ως προσκεκλημένη χορογράφος. Δημιουργεί δικά της έργα κλασσικά και μοντέρνα για τα παιδιά μαθητές της στη Σχολή, καθώς και για μαθητές σε άλλα σχολεία, σύγχρονα και χοροθέατρο για την Ομάδα Χορού Δρυάδες εν Πλω από το 2006, με πολλές παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ & Μεικτών Ομάδων στην Καρδίτσα με τη συμμετοχή 20 ομάδων ήταν ένα όραμα ετών, το οποίο έγινε πραγματικότητα τον Ιούνιο του 2014.
“Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Γαλλία, όπου ειδικεύτηκα στο χορό με αναπηρία, συμμετείχα σε ένα αντίστοιχο φεστιβάλ, ως μοναδική εκπρόσωπος της χώρας μας. Αυτό με γέμισε πείσμα να καταφέρουμε να οργανώσουμε και εμείς μια ανάλογη γιορτή χαράς και χορού”, εξήγησε. Στο πλαίσιο της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν ημερίδες, διημερίδες και σεμινάρια με στόχο την εκπαίδευση ανθρώπων ώστε να δημιουργηθούν ομάδες χορού σε όλη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε μια 5ωρη παράσταση, για τις ανάγκες της οποίας ενεργοποιήθηκε ένα δίκτυο εθελοντών.
Ανοιχτή πρόσκληση και στη Σύρο
Η 2η συνάντηση θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Μαΐου 2015. Όπως εξηγεί, έχουν αποσταλεί ενημερωτικές επιστολές και στις μονάδες ειδικής αγωγής της Σύρου, της Τήνου και της Νάξου τόσο για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, όσο και για την υλοποίηση κάποιας αντίστοιχης δράσης στις Κυκλάδες. “Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ομάδες και στα νησιά με τη συνεργασία ενός δασκάλου χορού και του αντίστοιχου εκπαιδευτή μέσα στη δομή”, τονίζει.
Καταλήγοντας, η κ. Καραπαναγιώτη υπογραμμίζει ότι η δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού κέντρου στην Ελλάδα φιλοδοξεί να δώσει το σύνθημα πως ο χορός είναι θείο δώρο για όλους και ότι η ζωή μας ανήκει. Ως εκ τούτου, καλούμαστε να δούμε την καθημερινή κίνηση, τη στάση και τους τρόπους συνύπαρξης των ανθρώπων σαν μια χορογραφία Ζωής, η οποία θα μας βοηθήσει να επικοινωνούμε χωρίς διακρίσεις και να νοιώθουμε ίσοι σε ό,τι η ζωή μας χάρισε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟΑ για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον πολιτισμό
17 Ιουν. 2021 - 6:28 - Πολιτισμός προσβάσιμος σε όλους
26 Ιαν. 2021 - 6:13 - Μαζί και αυτόνομα
3 Ιουν. 2019 - 6:15 - Προσβασιμότητα και θέση ΑΜΕΑ
19 Οκτ. 2018 - 6:14 - Άρση των περιορισμών στην τέχνη
21 Ιουλ. 2016 - 6:19