“Ελλήνων ιστορία εν χορώ και λόγω” από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Έξαρση εθνικής υπερηφάνειας

Αποθεώθηκαν τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου στη μουσικοχορευτική παράσταση – ύμνο στη ρωμιοσύνη και το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας “Ελλήνων ιστορία εν χορώ και λόγω”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων.

Με την καλλιέργεια να αποτελεί βασική αρχή του καταστατικού του και θεμελιώδες αξίωμα του έργου του πάνω στην παράδοση και την εθνική μας κληρονομιά, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρουσιάζοντας την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, με στάσεις στις σημαντικότερες περιόδους της.

Την παράσταση εμπνεύστηκε και έστησε η επικεφαλής και υπεύθυνη των χορευτικών τμημάτων Μαλαματή Αναστασοπούλου με την πολύτιμη συμπαράσταση στη διδασκαλία των χορών των Μαρίας Κορφιάτου και Άννας Χρήστου.

Στην παράσταση συμμετείχαν η Μαργαρίτα Αγγελοπούλου και η Έλσα Χαραλάμπους, οι οποίες απέδωσαν με την ανάλογη ευαισθησία τα κείμενα και τα τραγούδια αντίστοιχα καθώς και μαθητές του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Σύρου που συνέδραμαν στην απόδοση των ιστορικών εικόνων.

194 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Στην έναρξη της παράστασης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Λιγοψυχάκη τόνισε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 194 χρόνια από την επανάσταση του 1821, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. “Για μία ακόμη φορά τιμούμε τους προγόνους μας που θυσίασαν τα πρόσκαιρα και τα υλικά με αποκορύφωμα την ίδια τους τη ζωή στο βωμό του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας όχι για τους εαυτούς τους αλλά για τις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων. Μαζί με την εθνική επέτειο, γιορτάζουμε και τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση παρόλο που αυτή είχε ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα. Το νόημα αυτής της ταύτισης είναι η εθνική ευλογία του αγώνα των Ελλήνων, η πίστη τους προς το ποθούμενο, η βούληση να κρατήσουν άσβεστη την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τις καλύτερες στιγμές της παράστασης, ήταν η εμφάνιση μικρών παιδιών στη σκηνή, τα οποία τίμησαν την Εθνική Επέτειο, υψώνοντας με καμάρι ελληνικά σημαιάκια και τραγουδώντας μαζί με όλο το θέατρο τον εθνικό μας ύμνο.

Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος.