Παρουσίαση των βιβλίων της συγγραφέως και ποιήτριας Δέσποινας Τομαζάνη

Η ποίηση “χειρουργεί” το αόρατο

Την ηθοποιό, πεζογράφο και ποιήτρια Δέσποινα Τομαζάνη υποδέχτηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της εβδομάδας πολιτισμού που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Σύρου, με στόχο την ένωση και ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ της τοπικής κοινωνίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το συγγραφικό έργο της κ. Τομαζάνη παρουσίασε η Συριανή συγγραφέας και ποιήτρια κ. Λουκρητία Δούναβη με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιητική της ιδιότητα. Γεννημένη στη Χίο και με καταγωγή από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και τα Κοτύωρα (Ordou), η κ. Τομαζάνη σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, χορό και παντομίμα στην Ακαδημία Μπαλέτου της Στοκχόλμης, ενώ έπαιξε στο ελληνικό και γαλλικό θέατρο (άνοιξη του '84, στο έργο του Tahar Ben Jelloun “La fiancee de l' eau”).

Μαγική ενασχόληση

Αναφερόμενη στη μαγική ενασχόληση που ονομάζεται “ποίηση”, η συγγραφέας επανέλαβε τις σκέψεις, τις οποίες μοιράστηκε με το αναγνωστικό κοινό στο εξώφυλλο του βιβλίου της “Εκποίηση”. “Η ποίηση, απ' όσο γνωρίζω, μισεί τον κατά προσέγγιση λόγο. Μέλημα της είναι η ακρίβεια. Με ένα νυστέρι επιχειρεί να χειρουργήσει το αόρατο, να ονομάσει το άφατο, να ενσαρκώσει το άυλο. Και το ερώτημα είναι:
Παραμένει στην ποίηση η θάλασσα θάλασσα και το βουνό βουνό; Το νερό νερό; Τέλος, τα ονόματα επιστρέφουν τα πράγματα; Εξακολουθούν να τα εικονίζουν αναλλοίωτα, να τα προβάλλουν αναγνωρίσιμα στη νόηση μας; Ή μήπως η περίτεχνη προσπάθεια να ειπωθεί το ανείπωτο ιχνογραφεί δαιδάλους σε αμμώδη επιφάνεια, λαβυρίνθους και γρίφους που μόνο ο ποιητής γνωρίζει;”.

Όπως τόνισε, το επίπεδο της ποίησης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρά το γεγονός ότι αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. ”Η ποίηση φωτίζει το σκοτεινό μέρος της σελήνης και ονομάζει το άδηλο, αυτό που μας περιβάλλει, αλλά δεν μπορούμε να το ορίσουμε με λέξεις”, υπογράμμισε.

Ο πολιτισμός ως απάντηση στην κρίση

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σπύρος Συρόπουλος και ο πρόεδρος του Τμήματος ΜΣΠΣ, Γιάννης Δαρζέντας. “Καμία κρίση δεν ήταν ποτέ ιστορικά η δικαιολογία για να πάψουμε να παράγουμε πολιτισμό, αντίθετα σε περιόδους μεγάλης πίεσης βρίσκαμε πάντα δύναμη να σταθούμε σε αντίβαρα πολύ πιο ουσιαστικά για να αντεπεξέλθουμε και να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε τον κόσμο γύρω μας”, δήλωσε ο κ. Συρόπουλος, σημειώνοντας πως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο αποτελεί τον δεξιό “πνεύμονα” της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας με τα πολυσχιδή αντικείμενά του και στα 16 τμήματά της σχολής, βρήκε μια πολύ ωραία έκφραση στο πολυσχιδές έργο της κ. Τομαζάνη.

Υπογραμμίζεται ότι εκτός από την κ. Τομαζάνη, το βιβλίο του θα παρουσίαζε και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να μεταβεί στη Σύρο, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.