Δ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων με θέμα «Η Πάρος και οι Αποικίες της»

Μητρόπολη – Αποικία: Αναβιώνοντας την αρχαιότητα

  • Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Με επισημότητα και μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων, με θέμα «Η Πάρος και οι Αποικίες της», την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Για τη διοργάνωση του Συνεδρίου Αρχαιολογίας, συνεργάστηκαν ο Δήμος Πάρου, το Ινστιτούτο Ααρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς διεθνών Συνεδρίων του Ινστιτούτου με την ονομασία Paros και έχει τίτλο «Η Πάρος και οι αποικίες της». Είναι αφιερωμένο στις αποικίες που ίδρυσε η Πάρος στον αρχαίο κόσμο ήδη από τα τέλη του 8ου/αρχές 7ου αιώνα π.Χ., στην Αδριατική, το Βόρειο Αιγαίο και την Προποντίδα.

Τα ειδικότερα θέματα των κεντρικών θεματικών κύκλων περιελάμβαναν αρχαιολογία της Πάρου και των αποικιών της, ιστορία και ιστορικές προσωπικότητες, κεραμική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, νομισματική, επιγραφική, μεταλλοτεχνία, ιερά και λατρείες, όπως επίσης και αρχαίες τεχνικές εξόρυξης του φημισμένου μαρμάρου στην Πάρο και τη Θάσο.

Με αφορμή το Συνέδριο, για πρώτη φορά συγκεντρώνονται στο νησί αρχαιολόγοι, ανασκαφείς και μελετητές από όλες τις αποικίες της Πάρου, προκειμένου να γίνει παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων των ανασκαφών και μελετών τους.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κηρύχθηκε από την Προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΟΠΑΙΘ κ. Έλενα Κόρκα.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση του εν λόγω Συνεδρίου, το οποίο αποτελεί έναν μοναδικό φάρο πολιτισμού και ευχαρίστησε όλους όσους εργαστήκαν γι' αυτό, ιδίως την Πρόεδρο και τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» κ. Γιώργος Γεμελιάρης, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου και ο Πρέσβης της Κροατίας κ. Ivan Velimir Starcevic. Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης και ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης.

Φιλική συνεργασία Πάρου και Stari Grad

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν την επόμενη μέρα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής μαρμάρινης στήλης με κείμενα στις δύο γλώσσες, ελληνικά της μητρόπολης Πάρου και κροατικά της αποικίας Φάρου, ως ιστορική ανά τους αιώνες μαρτυρία του γεγονότος της ίδρυσης της αποικίας των Παρίων στην Αδριατική, παρουσία του Δημάρχου του Stari Grad και του πρέσβη της Κροατίας. Αφορμή αυτής της εκδήλωσης είναι ο εορτασμός φέτος των 2400 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας της Φάρου.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου και του επικεφαλής των ανασκαφών στην Φάρο Δρα Αρχαιολογίας Branko Kirigin, την οποία αγκάλιασε με ενθουσιασμό ο Δήμος Πάρου.

Αντίστοιχη και ακριβώς ίδια στήλη-επιγραφή θα τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο στην πόλη του Stari Grad, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ μητρόπολης και αποικίας.

Οι Δήμαρχοι μητρόπολης-αποικίας δήλωσαν: «Η αποψινή εκδήλωση ας αποτελέσει την απαρχή μιας ωραίας φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Πάρου και Stari Grad.»

Ετικέτες: