Φεστιβάλ Νάξου 2015

Όμορφες βραδιές περιμένουν και φέτος τους επισκέπτες του καθιερωμένου Φεστιβάλ Νάξου, που αποτελεί θεσμό διαπολιτισμικής συνάντησης και πρωτότυπων παραγωγών (Ελληνικών και ξένων) και περιλαμβάνει εκθέσεις εικαστικών τεχνών, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και σύγχρονο χορό.

Μέσα από τη συνύπαρξη διεθνών καλλιτεχνών και σύγχρονων αισθητικών τάσεων η Νάξος αναδεικνύεται σε ιδανικό νησί διακοπών, με φρέσκο αέρα πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο κυρίως στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα της Νάξου, ένα υποβλητικό περιβάλλον, που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Φεστιβάλ.

Συναυλίες
Αυτό το καλοκαίρι, το κοινό της Νάξου θα υποδεχτεί τον Κωστή Μαραβέγια και τη μπάντα του (5/8), την Έλλη Πασπαλά και τον Vassiliko στη μουσική παράσταση “Play” (16/8) και τον Καταλανό τραγουδοποιό Josep Tero, ο οποίος παρουσιάζει μεταξύ άλλων, μελοποιημένα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη από τον ίδιο και τον Lluís Llach.

Θέατρο

Την τραγική ιστορία αγάπης του “Αβελάρδου και της Ελοΐζας” παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός στις 8 Αυγούστου. Στο Παρίσι του 12ου αιώνα, ο θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ, ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή, το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Γλάστρας.

Μία από τις καλύτερες παραστάσεις της χειμερινής θεατρικής περιόδου, το “Γάμο” της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, θα παρουσιάσει η Άννα Βαγενά την Κυριακή 23 Αυγούστου. “Ο Γάμος” είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, της Λενάκη, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα την αναπηρία.

Παιδικές παραστάσεις

Οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο παιδικές παραστάσεις, το “Θα φάμε τα μουστάκια μας” με τους Πετρούλα Μαντζουκίδου, Λίνα Μαργώνη και Γεωργία Παρασκευά (17/7) και “Ο κύριος ΚΙΧ και το Μυστικό κουτί των Ήχων” με τους Λευτέρη Ελευθερίου και Τατιάνα Καλαντζή (12/8 & 21/8).

Χορός/Dance

Στις 19 Αυγούστου ο χορευτής του χοροθεάτρου του Wuppertal και συνεργάτης της Pina Bausch για 24 ολόκληρα χρόνια θα παρουσιάσει ένα χορευτικό σόλο αφιερωμένο στη θρυλική Γερμανίδα χορογράφο με τον τίτλο “ Addio Addio Amore”. Τα 24 χρόνια συνεργασίας τους μετουσιώνονται σε μια διαδραστική σόλο παράσταση ποτισμένη από την ενέργεια και το πνεύμα της Pina Bausch. Οι κινήσεις του Δάφνι Κόκκινου, αποκαλύπτουν ιστορίες, εμπειρίες, ανέκδοτα, όνειρα που μοιράστηκε έως το τέλος μαζί της σε μια παθιασμένη και συγκινητική παράσταση χοροθεάτρου.

“Ο μετανάστης στον Ελληνικό κινηματογράφο”

Για μία ολόκληρη εβδομάδα οι λάτρεις της έβδομης τέχνης θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν το αφιέρωμα “Ο μετανάστης στον Ελληνικό κινηματογράφο” με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος (25-31 Ιουλίου) θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο οι ταινίες:
• “7 θυμοί” του Χρήστου Βούπουρα με τον Μάξιμο Μουμούρη.
• “Mirupafshim: Καλή Αντάμωση” του Γιώργου Κόρρα με τους: Άκη Σακελλαρίου, Δήμητρα Χατούπη, Αλέξη Δαμιανό, Αλεξάνδρα Παντελάκη.
• “Γάλα” του Γιώργου Σιούγα με τους : Όμηρο Παυλάκη, Ιωάννα Τσιριγκούλη Προμηθέα Αλειφερόπουλο.
• “Τανγκστεν” του Γιώργου Γεωργόπουλου με τους: Βαγγέλη Μουρίκη, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Όμηρο Πουλάκη, Τάσο Νούσια, Κόρα Καρβούνη.

Τέλος, από 28 – 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο νησί το Summer School Drama therapy, ένα τετραήμερο σεμινάριο με την Dr. Anna Seymour, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Roehampton (Η.Β.)

Ετικέτες: