Φεστιβάλ Τήνου 2015

Μία φωτεινή αχτίδα στη γκρίζα σελίδα της χώρας

Χρώμα στο γκρίζο σκηνικό του φετινού καλοκαιριού, που συντροφεύουν η σκέψη και η αγωνία όλων για το μέλλον της χώρας μας, φιλοδοξούν να δώσουν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Τήνου 2015 μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, βασισμένο στο τρίπτυχο «Αντίθεση – Δημιουργία – Ελευθερία».

Συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, δρώμενα στους δρόμους, κινηματογράφος, φωτογραφία, εικαστικά, πειραματική τέχνη και workshops μπλέκονται όλα δημιουργικά με σημαντικούς δημιουργούς τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό.

«Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, η «Κατερίνα» βγαίνει από το εξαιρετικό βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να τη συνοδεύει μουσικά στη σκηνή των Λουτρών την Κυριακή 26 Ιουλίου. Στην παράσταση συμμετέχει και ο σκηνοθέτης της, Γιώργος Νανούρης. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Μια μέρα στο Ιράν» από το Πολιτιστικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, πραγματεύεται πτυχές της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του Ιράν και εστιάζει στην εικόνα του ανθρώπου όπως αναδύεται από τον ανυπέρβλητα ποιητικό, αισθητικό, χαμηλόφωνο, διεισδυτικό και ιδιαίτερα ουμανιστικό ιρανικό κινηματογράφο.

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου, η Ελεονώρα Ζουγανέλη παίρνει τη βαλίτσα της και ταξιδεύει ως τα Λουτρά με ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης, απρόβλεπτο, ανατρεπτικό, πλαισιωμένο από τραγούδια που πάντα θέλουμε να ακούμε και να τραγουδάμε. Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού ξετυλίγεται με άξονα τον Αλμπέρ Καμύ την Παρασκευή 7 Αυγούστου στο Ξώμπουργο. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη «συνάντηση της Αθήνας» όπου ο Γαλλο-αλγερινός λογοτέχνης, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου, συνομίλησε με Έλληνες διανοουμένους για το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Μία κατάδυση σε ελληνικά τραγούδια που μας μιλούν για τα ειπωμένα και τα ανείπωτα, παντρεύοντας τον προβληματισμό με το ξεφάντωμα θα κάνει το κοινό στις 11 Αυγούστου, ενώ η Γιώτα Νέγκα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ορισμένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού στην πλατεία του Αρνάδου.

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιαστεί η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής», σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Άρη Σερβετάλη, Φάνη Μουρατίδη, ενώ «μία ματιά στο ανθρώπινο» θα ρίξουμε μέσω video art για τη γνωστή ποιήτρια Νίκη Μαραγκού. Η Βουβούλα Σκούρα μεταγράφει σε εικόνες τον ποιητικό λόγο της Μαραγκού σε μια αναρχική απεικόνιση.

Η ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ συνομιλεί με τις φωτογραφίες της Μαρίας Στέφωση, ενώ ένα ταπεινό αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης και ολόκληρου του κόσμου Γιάννη Ρίτσου θα παρουσιάσει ο μαθητής του Γαβρίλη Ιστικόπουλος με πρωτύπα εικονοποιημένα ποιήματα, ειδικά αφιερωμένα στον μεγάλο δάσκαλο, «ντυμένα» με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Το «Τinos Surf Lessons» συμπράττει με το Φεστιβάλ Τήνου και παρουσιάζει το πρώτο «Donkeyfest» - ένα μονοήμερο μουσικό φεστιβάλ που χαρακτηρίζεται από την αυθεντικότητα, τον εναλλακτικό ήχο, τη δυνατή σκηνική παρουσία και την πολυσπερμία των μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών του.

Σημειώνεται ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ ανήκει, όπως κάθε χρόνο, στον Θέμη Ροδαμίτη.