Διήμερη Μουσική Συνάντηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάγου

«Από το Μάρκο στο σήμερα»

Με ένα διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένες στον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκου Βαμβακάρη, εισήλθε δυναμικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύρου ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου, διοργανώνοντας μία ξεχωριστή συνάντηση με επίκεντρο τη μουσική, το χορό, καθώς και τη διάδοση γνώσεων και εμπειριών.

Το μουσικό αφιέρωμα «από το Μάρκο στο σήμερα» πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Πρώην Δημοτικό Σχολείο Πάγου, με τη συμμετοχή Συριανών Καλλιτεχνών και ερευνητών, που επηρεασμένοι από την ιστορία του τόπου τους, ασχολούνται με τη ρεμπέτικη μουσική.

Στο διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και στη σχέση του με τη γενέτειρά του, τη Σύρα αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους τόσο ο εκδότης του περιοδικού «Συριανά Γράμματα» και συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου «Μάρκος Βαμβακάρης 1600-2015, από το μύθο στην Ιστορία» Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης, όσο και ο υπεύθυνος των Μικρών Μουσείων Άνω Σύρου, Αχιλλέας Δημητρόπουλος.

«Η Ερμούπολη οφείλει να τιμήσει τον Μάρκο Βαμβακάρη»

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθαλίτης, δηλώνοντας παθιασμένος τόσο με τη Σύρα, όσο και με τον Μάρκο Βαμβακάρη υπογράμμισε την ανάγκη μετονομασίας κάποιας οδού της Ερμούπολης σε οδό Μάρκου Βαμβακάρη με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατέστη δε γνωστό ότι το όνομα του μεγάλου δασκάλου του ρεμπέτικου τραγουδιού έχει ήδη δοθεί σε οδούς της Λάρισας, των Αχαρνών, της Πάτρας, της Νίκαιας, του Βόλου, του Αμαρουσίου, της Λαμίας, των Χανίων, των Τρικάλων και του Χαϊδαρίου.

«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος»

«Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την ημερομηνία θανάτου του Μάρκου Βαμβακάρη τόσο βλέπουμε να αυξάνονται οι αναφορές στο έργο του», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Δημητρόπουλος, προσθέτοντας πως «το τεράστιο κενό που αφήνει η έλλειψη της φυσικής παρουσίας του Μάρκου είναι εκείνο που διατηρεί τον πατριάρχη του ρεμπέτικου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού». Όπως εξήγησε, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν και γράφουν, διερευνούν και θεωρητικολογούν σχετικά με τον Βαμβακάρη και ενώ ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα»αναρωτιόταν τον Ιούνιο του 2013 «ο Μάρκος είναι πλέον πασέ, ποιος ασχολείται τώρα πια με τον Μάρκο;», η απάντηση έρχεται από το Λονδίνο, όπου στις 16 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, με τη συμμετοχή του γιου του, Στέλιου.

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάγου συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα με μία μουσική συναυλία συγκροτημάτων από Συριανούς μουσικούς και παρουσίαση χορών στους ρυθμούς του ρεμπέτικου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο "η σοφία της παράδοσης". Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. Π. Πέτρος Στεφάνου και ο δημοτικός σύμβουλος Δομένικος Σαγκινέτος.