Περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες στο διαδραστικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα»

«Ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο της αλλοπρόσαλλης εποχής που ζούμε»

Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Στέλιου Μπρίγγου

Ρεκόρ συμμετοχής σημείωσαν οι φετινές «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τόσο κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεών τους, όσο και στο φινάλε του φεστιβάλ, όπου περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες αντάμωσαν στην Πλατεία Παπά Γιώργη Στάμενα και ξεφάντωσαν μέχρι πρωίας με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στήριξε υπερήφανα το φεστιβάλ της Μάρπησσας Πάρου, το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος.

Η επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία συμπλήρωσε φέτος έξι χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάρου, στοχεύει στη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στις εκδηλώσεις. Η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση των κατοίκων, των επισκεπτών και των εθελοντών συνεργούν σε ένα ξεχωριστό, δημιουργικό αποτέλεσμα.

«Στόχος η εξωστρέφεια των μικρών κοινωνιών»

Για τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το φεστιβάλ της Μάρπησσας ξεχωριστό, αλλά και για τη συνεχή μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία αγκαλιάζει τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών, δείχνοντας τον οφειλόμενο σεβασμό στην ιστορία μας και διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις μας, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος.

«Το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει αποκτήσει πλέον ένα φανατικό κοινό και βρίσκεται πολύ κοντά στο στόχο της εξωστρέφειας μιας μικρής κοινωνίας, όπως το χωριό της Μάρπησσας, προσελκύοντας τουρίστες που έρχονται στην Πάρο αποκλειστικά γι’ αυτό το κομμάτι» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τις «Διαδρομές» ως ένα από τα πιο κορυφαία και δημιουργικά φεστιβάλ της Περιφέρειας. «Είμαστε πολύ τυχεροί, διότι είναι το μοναδικό διαδραστικό φεστιβάλ με θεματικές ενότητες τόσο διαφορετικές που δένουν η μία πάνω στην άλλη με τέτοιον τρόπο που δεν συνειδητοποιείς τη διαφοροποίηση» πρόσθεσε ο κ. Μπρίγγος, εξηγώντας ότι η διαφοροποίηση του συγκεκριμένου φεστιβάλ από άλλες διοργανώσεις, εξίσου υψηλής ποιότητας, έγκειται στο ότι οι «Διαδρομές» αποτελούν πρότυπο πολιτιστικής ανάπτυξης. «Η αγάπη με την οποία το έχουν αγκαλιάσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, ο δήμος και η τοπική κοινότητα, του έχει δώσει τεράστια δυναμική χωρίς κανέναν ανταγωνισμό. Συνειδητοποιώ λοιπόν, ότι πάνω σε αυτό μπορεί να στηριχθεί όχι μόνο η τοπική οικονομία, αλλά και ολόκληρη η τουριστική προβολή της Μάρπησσας και της Πάρου γενικότερα».

Πυλώνας ανάπτυξης και δημιουργίας

Ο κ. Μπρίγγος δεν έκρυψε μάλιστα ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια χρονική περίοδο, όπου ο πολιτισμός είτε σε μια μικρή κοινωνία, είτε σε μια ολόκληρη περιφέρεια πρέπει να βγει δυναμικά μπροστά με εξωστρέφεια, ούτως ώστε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας. «Είναι το αντίδοτο της αλλοπρόσαλλης εποχής την οποία ζούμε σήμερα, γιατί όταν μπορείς να δημιουργήσεις οικονομία πάνω στον πολιτισμό, νομίζω ότι χτίζεις μακροπρόθεσμα και πολύ πιο υπεύθυνα», επεσήμανε. Για το λόγο αυτό, τόνισε την επιτακτική ανάγκη της Περιφέρειας για εκδηλώσεις που δεν είναι μόνο «προϊόντα» εσωτερικής κατανάλωσης. «Κανείς δεν αμφισβητεί την τεράστια σημασία των εκδηλώσεων που αφορούν στη λαογραφία ή τα ήθη και έθιμά μας, καθώς διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο στο κομμάτι του πολιτισμού που δεν πρέπει να ξεχνά η τοπική κοινωνία. Δε σημαίνει ότι πολιτισμός πρέπει να είναι ως επί τω πλείστον και στον τομέα της εξωστρέφειας αλλά έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, οφείλει να γίνει», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την πραγματοποίηση του φεστιβάλ της Μάρπησσας, ο κ. Μπρίγγος επισκέφτηκε την Πάρο και την Αντίπαρο μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.

Οι κύριοι Αντιπεριφερειάρχες συνοδευόμενοι από τον Έπαρχο κ. Κων/νο Μπιζά επισκέφτηκαν την Μάρπησσα , ξεναγήθηκαν από την εθελοντική ομάδα των " Διαδρομών" και παρακολούθησαν τις δράσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας με θεματικό στόχο τα μοτίβα.

Κατά την επίσκεψη τους στο Δεσποτικό μαζί με τον Δήμαρχο Αντιπάρου κ. Τάσο Φαρούπο ξεναγήθηκαν από τον Αρχαιολόγο κ. Γιάννο Κουράγιο. Στο Δεσποτικό πραγματοποιείται ανασκαφή αλλά και αναστηλωτικές εργασίες με στόχο να δοθεί η τρίτη διάσταση των μνημείων.

Υπό εξέταση νέες συνεργασίες με τους φορείς της Πάρου

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρίγγος πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο της Πάρου, όσο και με πολιτιστικούς φορείς του νησιού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εξετάστηκαν μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου σε πολιτιστικό επίπεδο αλλά και για την προώθηση εκδηλώσεων στις εκθέσεις του εξωτερικού. «Μεταξύ αυτών, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να στηρίξουμε μέσω του νέου ΕΣΠΑ, το Δεσποτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, καθώς και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων – θεσμών του νησιού το οποίο θα διανέμουμε στις παγκόσμιες εκθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στον απλό τουρίστα που ενδιαφέρεται για το εναλλακτικό δημιουργικό πολιτιστικό κομμάτι, να κρίνει και να συγκρίνει τις επιλογές που έχει ανά νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το διχαστικό κομμάτι πρέπει να σταματήσει»

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν ο πολιτισμός θεωρείται «πολυτέλεια» στις μέρες μας, ο ίδιος εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σε αυτή την άποψη. «Ειδικά σε αυτή την περίοδο, στην οποία ζήσαμε και σχισματικές καταστάσεις μεταξύ φίλων, θεωρώ ότι το μοναδικό στοιχείο το οποίο μπορεί να ενώσει είναι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός είναι ενωτικός, δημιουργικός και μπορεί να αποδείξει ότι μόνο μέσα από αυτόν βρίσκεις τα κοινά στοιχεία τα οποία είναι πάρα πολλά. Το διχαστικό κομμάτι πρέπει να σταματήσει», κατέληξε ο κ. Μπρίγγος.