"Γεννηθήτω φως, εγένετο Δήλος..."
- Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Το φως της Δήλου, του μεγαλύτερου φυσικού νησιωτικού αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα, ταξίδεψε το περασμένο σαββατοκύριακο σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσα από τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Δήλος 2015», αποδεικνύοντας ότι το νησί του Απόλλωνα δεν είναι ούτε μουσείο ούτε χώρος που αφηγείται μια ιστορία, αλλά είναι η ίδια η Ιστορία.
Στόχος των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Cine Manto, ήταν η προβολή και ανάδειξη της Δήλου μέσα από σύγχρονες δράσεις πολιτισμού και Τέχνης.
Ο νέος πολιτιστικός και πνευματικός θεσμός με έδρα τη Μύκονο ξεκίνησε τον κύκλο του το απόγευμα της Παρασκευής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου με μία ημερίδα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με θέμα την Πολιτιστική και Τουριστική διασύνδεση των μνημείων της Δήλου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος, ο οποίος ήταν και η ψυχή του "Δήλος 2015". Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’, ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, εκπρόσωποι όλων των φορέων του τόπου, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας.
"Εις Δήλον αμφιετείς απαρχαί"
Στην ομιλία του, ο Διευθυντής της Εφορείας, Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον σχέδιο ενοποίησης, ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων Δήλου και Μυκόνου, κάλεσε όλους τους φορείς που δύνανται, από την θεσμική τους θέση και ρόλο, να συνδράμουν στο έργο και τον σχεδιασμό της Εφορείας. Έκκληση έγινε και προς τον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται στο νησί. Ο κ. Αθανασούλης κατέθεσε την πρόθεση και το όραμά του, κεντρίζοντας τη φαντασία των παρευρισκομένων, ενώ έκανε λόγο για "ανοιχτές πόρτες και ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας".
Η ΚΔΕΠΠΑΜ στο πλαίσιο του ρόλου της και των δυνατοτήτων της, εκφράζοντας το πνεύμα στήριξης του Δήμου Μυκόνου προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, δηλώνει παρούσα και υποστηρικτική με κάθε ουσιαστικό τρόπο, δίνοντας νόημα στον τίτλο της ημερίδας.
Παγκόσμια πρεμιέρα
«Σημαία» της φετινής πρώτης διοργάνωσης ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Δήλος 2015» που πραγματεύεται το μύθο, την ιστορία και το νόημα της Δήλου. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Αντώνης Θεοχάρης – Κιούκας, ενώ πρωταγωνιστεί ο διεθνούς φήμης Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Το σενάριο έγραψαν η Αλέκα Δήμου και ο Δημήτρης Καράβολας, ενώ τη μουσική ο Πλάτων Ανδριτσάκης. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 25 λεπτών, προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Cine Manto, παρουσία των συντελεστών του.
Στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης, οι εικαστικοί Κώστας Τσόκλης, Ελένη Τσόκλη, Μιχάλης Κατζουράκης, Αγνή Κατζουράκη και Μιχάλης Μακρουλάκης, ο ποιητής Παναγιώτης Κουσαθανάς, οι σκηνοθέτες Μιχάλης Μαρμαρινός και Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου, η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Ντίνος Τσάκος κ.α.
Εικαστικές εκθέσεις
Σημειώνεται ότι το Σάββατο εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου η εικαστική έκθεση «Γεννηθήτω φως, εγένετο Δήλος…» η οποία περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αλλά και φωτογραφίες του Βασίλη Βρεττού, οι οποίες παρουσιάζονται στην αίθουσα Καλογερά. Ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε αυτό το καλοκαίρι αρκετές φορές τη Δήλο. Στην αίθουσα μεταφέρει και παρουσιάζει την ιδιαίτερη ματιά του περνώντας πέρα από αυτό που βλέπει το μάτι. "Η ιδέα ξεκινά από τον τρόπο που αρέσει στον Βασίλη Βρεττό να βλέπει και να φωτογραφίζει...", δήλωσε πρόσφατα η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κριτικού" για την έκθεση του καλλιτέχνη «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό», που είχε πραγματοποιηθεί εφέτος το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Και συμπλήρωσε "δηλαδή ο Βασίλης ψάχνει πάντα να βρει τι υπάρχει πίσω από τη σκηνή, είτε πρόκειται για μια αληθινή, μια πρόβα ή μια σκηνή σαν την αναστήλωση της Ακρόπολης με τους μαρμαροτεχνίτες σε ώρα ανάπαυσης. Τον ενδιαφέρει δηλαδή το ενδιάμεσο..."
Για την έκθεσή του στη Μύκονο με τίτλο "Γεννηθήτω φως, εγένετο Δήλος..." ο Βασίλης Βρεττός δήλωσε: "Είμαι γοητευμένος με το φως και την ομορφιά αυτού του τόπου καθώς και με την ανάγκη όλων εσάς που γνώρισα να υπηρετείτε τόσο άξια τον πολιτισμό."
Από την άλλη, οι επισκέπτες της αίθουσας «Ματογιάννι» θα θαυμάσουν ζωγραφικά έργα των Αντώνη Πολυκανδριώτη, Αριστοτέλη Βασιλικιώτη, Geneviève Couteau, Mαργαρίτας Μπακοπούλου, Αlbert Gabriel. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως 10 Οκτωβρίου.
Την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο ιερό νησί της Δήλου, από τους εκλεκτούς εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων,και τον Dimitri Mantikas και Anna Mantika. Τελευταίος σταθμός του προγράμματος η χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, σε σύνθεση του κ. Ανδριτσάκη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Αρχαιολογία, Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες»
2 Φεβ. 2018 - 6:18 - Η Δήλος των Θεών και των Ανθρώπων
12 Οκτ. 2015 - 6:10 - Δήλος 2015: Υψηλές στιγμές ανθρώπινης σκέψης και διανόησης
2 Οκτ. 2015 - 6:10 - Η ναυτική ιστορία της Ελλάδος σε ένα μουσείο
2 Ιουλ. 2024 - 6:14 - Συνεχίζονται οι δράσεις για παιδιά και εφήβους
21 Ιουν. 2024 - 6:15