Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Superferry II

Ταξίδι γεύσης με καπετάνιο τα Μυκονιάτικα προϊόντα

Στα καταγάλανα νερά των Κυκλάδων ταξίδεψαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μυκονιάτικα προϊόντα διατροφής, χαρίζοντας νέες γαστριμαργικές απολαύσεις στους επιβάτες του Superferry II, μέσα από μαγειρικές δράσεις με θέμα τη σύγχρονη και παραδοσιακή μυκονιάτικη κουζίνα.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Γραμμή: Μύκονος, Τήνος, Άνδρος, Ραφήνα, παρουσία αντιπροσωπείας του Δήμου Τήνου και ομάδων γαστρονομίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου Γιάννης Σιώτος, καταθέτοντας τη στήριξη και τον ενθουσιασμό του γειτονικού νησιού για το εγχείρημα αυτό. Μαθαίνουμε πως ανάλογη δράση ξεκίνησε και στη Χίο.

Η αξιόλογη πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μυκόνου συγκινεί και ξεσηκώνει, προτρέποντας τα γύρω νησιά σε συνδιοργανώσεις για τη γεύση με δημιουργικές και πρωτότυπες εκδηλώσεις. Τα μηνύματα στήριξης και οι προτάσεις συνεργασίας είναι η καλύτερη ανταμοιβή στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΚΔΕΠΠΑΜ.

Εκλεκτοί καλεσμένοι και συνταγές έκπληξη

Στη δεύτερη αυτή εκδήλωση μαγείρεψαν μπροστά στο κοινό ο Ιταλός μάγειρας Daniele Chiantini (La Cucina di Daniele) και ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ Βαγγέλης Πελέκης, που κάθε φορά θα συνοδεύει μαγειρεύοντας και οργανώνοντας τη δράση.

Τρεις καινούριες συνταγές έκπληξη, κεράσματα και δοκιμές των προϊόντων, ξινότυρο, τυροβολιά, γιαούρτι, κοπανιστή, λούζα, παξιμάδι, απευθύνθηκαν σε όλους τους ταξιδιώτες που ξεπερνούσαν τους 1000. Επιπλέον, μεταξύ των ταξιδιωτών ήταν και πολλοί από τους προσκεκλημένος των εκδηλώσεων «Δήλος 2015» και αρκετοί Μυκονιάτες και Μυκονιάτισσες.

Ειδικότερα, ο κ. Chiantini παρουσίασε ένα χωνάκι με μους τυροβολιάς, λούζα, ρόκα και τρίμμα φιστικιού με λεμόνι, καθώς και ένα ορεκτικό με μαρμελάδα μελιτζάνας, μους γιαουρτιού και μπισκότο. Από την πλευρά του, ο κ. Πελέκης σύστησε στο κοινό ένα νέο τυρί από σύνθεση τυροβολιάς, ξινότυρου, κοπανιστής και γιαουρτιού, με βασιλικό, καπνιστή πάπρικα, ρόδι ή καρύδι και στάχτη.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου το χρόνο. Για το λόγο αυτό, η ΚΔΕΠΠΑΜ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους μάγειρες, Μυκονιάτες, Αθηναίους ή άλλους να δηλώσουν το ενδιαφέρον για τυχόν συμμετοχή τους, στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης (τηλ. 22890 27190). Σε συμμετοχή, καλούνται επίσης και οι ντόπιοι παραγωγοί.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ και εμπνευστής της δράσης «Μυκονιάτικα προϊόντα εν πλω» σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται τόσο σε κατοίκους των νησιών, όσο και σε κάθε λογής φθινοπωρινούς επισκέπτες. Σκοπός της Δημοτικής Επιχείρησης είναι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η προτροπή ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και η προβολή της μυκονιάτικης γαστρονομικής σκηνής, σύγχρονης και παραδοσιακής.

«Τιμή στη Μύκονο που αξίζει το καλύτερο»

«Το ερέθισμα γι’ αυτή την ιδέα ήταν η ανάγκη μας να παρέμβουμε στην οικονομία του νησιού με έναν τρόπο ανάδειξης του μυκονιάτικου πολιτισμού και ταυτόχρονα τόνωσης της τοπικής κτηνοτροφικής και αγροτικής παραγωγής» τόνισε ο κ. Πελέκης, εξηγώντας πως σκοπός της δράσης δεν είναι η διαφήμιση εστιατορίων ή επαγγελματιών, αλλά των ίδιων των προϊόντων. «Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής δράσης μας, προσπαθούμε σαν επιχείρηση να τονώσουμε την παραγωγή, να παρακινήσουμε δηλαδή και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή στη Μύκονο και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε την ταυτότητα του γαστρονομικού μας πολιτισμού για να απενεχοποιήσουμε εστιάτορες ή επαγγελματίες οι οποίοι ουσιαστικά δεν τιμούν ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα, πόσο μάλλον τη μυκονιάτικη. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτά τα μαγειρέματα, τα οποία ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς και ο αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου τα στηρίζουν έμπρακτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκέψη για προβολή των προϊόντων στο εξωτερικό

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα «Μυκονιάτικα προϊόντα εν πλω» έδωσαν την ιδέα για αντίστοιχες εκδηλώσεις και στο νησί της Χίου, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου ζήτησε περαιτέρω συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση της Μυκόνου.

«Κύριο μέλημά μας είναι να παρουσιάσουμε τα προϊόντα και την κουζίνα της Μυκόνου στο εσωτερικό της Ελλάδας, γιατί πρέπει και οι Έλληνες να αγαπήσουν την ταυτότητά τους και την κουζίνα τους για να μπορέσουν να την προβάλουν αξιόλογα. Σκέψη του αντιδημάρχου κ. Ατζαμόγλου είναι να ταξιδέψει η ιδέα και στο εξωτερικό μέσα από πρωτότυπες δράσεις. Για παράδειγμα, με τις σχετικές άδειες θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε ένα event παρουσίασης μυκονιάτικων προϊόντων και γεύσεων στον Πύργο του Άιφελ. Επιπλέον, σε συνεργασία με αλυσίδες ξενοδοχείων ανά τον κόσμο, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο μενού τους ένα-δυο πιάτα, παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων και αντιπροσώπων από τη Μύκονο στις επίσημες εκδηλώσεις», τόνισε.

Θερμή ανταπόκριση του κοινού

Δεν παρέλειψε δε να προσθέσει, πως για τη στήριξη των επαγγελματιών, η ΚΔΕΠΠΑΜ ετοιμάζει έναν κατάλογο με όλους των παραγωγών των Κυκλάδων, τον οποίο θα τυπώσει και θα διανείμει στους επαγγελματίες για να προμηθεύονται κυκλαδίτικα προϊόντα. «Θα συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και με τους αρμόδιους φορείς γιατί υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν πληροφορίες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το εγχείρημα».

Όσον αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου, ο κ. Πελέκης εξήγησε ότι τις εκδηλώσεις παρακολουθούν κάθε φορά περισσότερα από 100 άτομα, τα οποία ταξιδεύουν με το Superferry. «1.000 άνθρωποι μαντρωμένοι μέσα σ’ ένα πλοίο στο οποίο πλήττουν, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους μόλις ακούσουν από τα μεγάφωνα ότι η Δημοτική Επιχείρηση θα παρουσιάσει προϊόντα δίπλα από το μαγαζί του πλοίο, στο οποίο πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα των νησιών. Εμείς μαγειρεύουμε και στη συνέχεια, βγάζουμε δίσκους με υλικά που έχουμε προμηθευτεί από παραγωγούς και κερνάμε τον κόσμο. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει ευρηματικότητα από τους σεφ, οι οποίοι μαγειρεύουν χωρίς φωτιά. Η ανταπόκριση του κοινού, μεταξύ αυτών, ταξιδιώτες προσκυνητές, τουρίστες, αλλά και κάτοικοι των νησιών είναι φοβερά συγκινητική. Τους μοιράζουμε φυλλάδια με τα προϊόντα για να ενημερωθούν, ενώ οι ίδιοι μας ζητούν τις συνταγές».

Καταλήγοντας, ο κ. Πελέκης απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στον Δήμο Μυκόνου, όσο και στην πρόεδρο της τουριστικής επιτροπής Τόνια Ανδρονίκου, οι οποίοι συντονίστηκαν άψογα με όλο το διοικητικό συμβούλιο της ΚΔΕΠΠΑΜ για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία συνεχώς μεγαλώνει.

 

Ετικέτες: