Παρουσίαση του εργαστηρίου θεατρικών δρώμενων με κατασκευές για παιδιά 8-16 ετών

Δημιουργική Σύρος

Παιδικά χαμόγελα και όρεξη για δημιουργία πλημμύρισαν χθες το απόγευμα την αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εργαστηρίου θεατρικών δρώμενων με κατασκευές για παιδιά 8-16 χρόνων, που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με την Εν.Το.Πο.Συρο.

Οι συντονίστριες των εργαστηρίων Γεωργία Ματσούκα και Χριστίνα Πρίντεζη, οι οποίες μετά την επιτυχημένη συνάντησή τους στο θεατρικό δρώμενο του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου «Χάσαμε τον Φώτη, Στοπ» ενώνουν εκ νέου τις δυνάμεις τους, υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες τους μικρούς καλλιτέχνες της Σύρου.

Στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση των διοργανωτών με τους γονείς και τα παιδιά το «παρών» έδωσε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η οποία ευχαρίστησε μικρούς και μεγάλους για την ένθερμη συμμετοχή τους σε ένα από τα ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά εργαστήρια που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού για τη χειμερινή περίοδο.

Το εργαστήρι θεατρικών δρώμενων με κατασκευές αποτελείται από δύο ομάδες παιδιών ηλικίας 8-16 ετών, οι οποίες θα εργαστούν για 3 μήνες, κάθε Σάββατο πρωί, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Η «Δημιουργική Σκηνή» εντάσσεται στο πρόγραμμα των προσεχών εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου, καθώς το δρώμενο, που θα «γεννηθεί» από τα εργαστήρια θα είναι ο βασικός κορμός μιας χριστουγεννιάτικης παράστασης, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου.

Ελεύθερη έκφραση και ανάπτυξη δεξιοτήτων

Τα παιδιά τα οποία θα συμμετέχουν στο εργαστήριο, ξεφεύγοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα από την καθημερινότητά τους, θα έχουν την ευχαρίστηση να δημιουργήσουν κάτι από την αρχή, βασισμένο στις ιδέες και στις προτάσεις τους και να το ολοκληρώσουν με δική τους ευθύνη. Θα συνεργαστούν μέσα σε μια μικρή κοινωνία με ελεύθερη έκφραση, θα αναπτύξουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους, τα ταλέντα και την εφευρετικότητά τους, θα ανακαλύψουν νέες πτυχές της προσωπικότητάς τους, θα προσφέρουν ένα κοινωνικό μήνυμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και τέλος, θα απολαύσουν το χειροκρότημα για την επιβράβευση των κόπων και προσπαθειών τους.

Γ. Ματσούκα & Χρ. Πρίντεζη εν δράσει

Το θεατρικό δρώμενο θα γίνει μέσα από βιωματικά παιχνίδια, λεκτικούς και σωματικούς αυτοσχεδιασμούς, έρευνα και παρατήρηση, στοιχεία που συνθέτουν και το θέατρο της επινόησης (devised theatre), με την καθοδήγηση της «λαλίστατης παραμυθού» Γεωργίας Ματσούκα. Η ομάδα δρώμενου θα δημιουργήσει το κείμενο και στην πορεία θα επιλέξει τη μουσική επένδυση και θα φτιάξει τα κοστούμια της παράστασης. Το έργο θα καταλήγει σε ένα κοινωνικό μήνυμα, μια άποψη για τη ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις, συναφή με το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, η ομάδα σκηνικών-κατασκευών, με συντονίστρια την παιδαγωγό Χριστίνα Πρίντεζη, παρακολουθώντας τις πρόβες θα εμπνευστεί τα στοιχεία του σκηνικού και θα τα κατασκευάσει, με ανακυκλώσιμα υλικά κατά κύριο λόγο (trash art, upcycling). Στον ενδιάμεσο χρόνο, θα κάνει διάφορες μικροκατασκευές που έχουν συνάφεια με το κεντρικό θέμα του δρώμενου, αντικείμενα που θα διατεθούν στο μπαζάρ.

Σημειώνεται πως τα παιδιά εντάσσονται κατά βάση σε μία από αυτές τις ομάδες, ενώ η συμμετοχή τους θα εξαρτάται από τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους και από τον βαθμό συνέπειας. Υπάρχουν δραστηριότητες για όλους. Αν κάποια από τα παιδιά έχουν κάποια δεξιότητα που θα μπορούσε να ωφελήσει το εργαστήρι, οι γονείς καλούνται να ενημερώσουν τις υπεύθυνες. Μέσα στους στόχους τους είναι να υπάρχει ενεργή και βιωματική συμμετοχή των γονέων σε μια αναλογία.

Ενημέρωση γονέων

Στη χθεσινή συνάντηση, οι γονείς γνωρίστηκαν με τις υπεύθυνες, έλυσαν όλες τις απορίες τους, ενώ στη συνέχεια έγιναν οι τελικές εγγραφές και τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Τόσο οι συντονίστριες των εργαστηρίων, όσο και η κ. Μενδρινού διευκρίνισαν ότι η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και πως όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα σε αυτά, αρκεί να είναι στην αναφερόμενη ηλικία. Ειδικότερα, η κ. Ματσούκα τόνισε ότι επιθυμία όλων είναι «η Δημιουργική Σκηνή να γίνει η αφορμή να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί την ευκαιρία που έχουν τα παιδιά για ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα δικαιώσει την προσπάθειά τους». Για το λόγο αυτό, ζήτησε τη βοήθεια των γονιών ώστε να διατηρήσουν τη συνέπεια των εργασιών τους.

Επιπλέον πρόσθεσε πως δεδομένου του περιορισμένου χρόνου προετοιμασίας, απαιτείται η συνεχής μέριμνά τους ώστε τα παιδιά να βρίσκονται στον χώρο του εργαστηρίου ακριβώς στην ώρα τους, αν όχι λίγα λεπτά νωρίτερα. Ωστόσο, καθησύχασε τους γονείς ότι λόγω των ποικίλων ενασχολήσεων των παιδιών, που σε πολλές περιπτώσεις συμπίπτουν χρονικά, υπάρχει η διάθεση εξεύρεσης λύσης, ώστε κανένα από αυτά να μην αποκλειστεί από το εργαστήριο.

Αν παρ’ ελπίδα το παιδί ασθενεί, φυσικά είναι δικαιολογημένο να απουσιάσει και οι συντονίστριες θα αναλάβουν να το επανεντάξουν στην ομάδα όταν επιστρέψει. Ωστόσο επαναλαμβανόμενες απουσίες χωρίς χαρακτήρα επειγόντως θα τις υποχρεώνουν να τροποποιούν τη θέση του παιδιού στην ομάδα, εντάσσοντάς το σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν αυξημένη συνέπεια.

Τρόποι επικοινωνίας

Οι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι να συζητήσουν με τις συντονίστριες κάθε πρόβλημα που προκύπτει ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη συμμετοχή του παιδιού στο εργαστήρι και η ευχαρίστησή του.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γεωργία Ματσούκα (6944152080), Χριστίνα Πρίντεζη (6936232674) και Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης: 22813 61065.

Οι πρόβες και οι κατασκευές αρχίζουν το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.