Ημέρα Απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής

«Ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους Νεκρούς του»

Τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της Σύρου, που θυσίασαν τη ζωή τους για την πολυπόθητη ελευθερία της πατρίδας μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τίμησε και φέτος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αλλά και σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.

Στις 12 Νοεμβρίου του 1997, μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Ερμούπολης με την 299 απόφασή του, καθιέρωσε την 11η Οκτωβρίου ως ημέρα τιμής στους ήρωες συμπατριώτες μας και το κτήμα Χαρτουλάρη, χαρακτηρίστηκε ως “Χώρος Θυμάτων Κατοχής”.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, τελέστηκε χθες το πρωί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Θυμάτων Κατοχής, έναντι του ναού.

Ενότητα, ομοψυχία, αλληλεγγύη

Στο κορυφαίο αυτό γεγονός για την τοπική ιστορία μας, αναφέρθηκε μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Αλέξης Αθανασίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ημέρας αυτής για τη Σύρο, αλλά και για το ελληνικό έθνος γενικότερα.

«Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να τιμήσουμε αυτούς που χάθηκαν αλλά και αυτούς που επέζησαν, ήρωες, στρατιωτικοί, αντιστασιακοί, κληρικοί, μυστικές οργανώσεις αλλά και ανώνυμοι πολίτες που αγωνίστηκαν με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας. 8.000 ψυχές. Πολύ βαρύ το τίμημα.

Σε όλους τους αγωνιστές που πάλεψαν για την ελευθερία μας, οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και γεμάτοι από εθνική υπερηφάνεια, ατενίζουμε το μέλλον που ναι μεν φαίνεται και είναι δύσκολο, αλλά η θυσία τους μας δείχνει το δρόμο για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Ενότητα, ομοψυχία, αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη φωνάζουν στους σημερινούς Έλληνες και τους Συριανούς οι ψυχές από του Χαρτουλάρη.

Όλοι οι συντελεστές της συμμαχικής νίκης και όχι μόνο είχαν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την αντίσταση των Ελλήνων. Η χώρα είχε καταστραφεί οικονομικά, δημογραφικά και οι υποδομές της βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Η απελευθέρωση έδωσε έναν αέρα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα κι όπως είχε πει ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος: «Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» τόνισε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέγνωσε και απόσπασμα από τον Α’ Τόμο του βιβλίου του αειμνήστου Συριανού συγγραφέα Δημήτρη Χάλαρη με τίτλο «Τα Κατοχικά».

Παράδειγμα γενναιότητας και ηρωισμού

Ακλόνητο παράδειγμα αντίστασης, γενναιότητας και ηρωισμού χαρακτήρισε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την πολυπόθητη ελευθερία της πατρίδας μας, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός.

«Η ανάμνηση των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συμβολίζουν τα σύγχρονα δεινά του λαού μας και η ανάμνηση της απελευθέρωσης γεμίζει τις καρδιές μας με αισιοδοξία και ελπίδα για ένα μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του, επισημαίνοντας το χρέος του νησιού να τιμά, να θυμάται και να βιώνει το συγκλονιστικό μήνυμα της θυσίας τους.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Θυμάτων Κατοχής, κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, καθώς και μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Ετικέτες: