Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Μυκόνου Μιλτιάδη Ατζαμόγλου για την πολιτιστική κληρονομιά του Κυκλαδίτικου νησιού

«Ο πολιτισμός είναι το χρυσό χαρτί της χώρας μας»

Στις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Μυκόνου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Τουρισμού και Ανάπτυξης Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, ο οποίος υποδέχτηκε την «Κοινή Γνώμη» στο κομψό κλασσικίζον διώροφο κτίριο του 1780 στη Χώρα Μυκόνου, όπου στεγάζεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των Υπηρεσιών του Δήμου.

Το ιστορικό κτίριο κατασκευάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Ρώσου κόμη Ιωάννη Βοϊνόβιτς, γενικού πρόξενου του Αρχιπελάγους, στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1770-1774. Το κτίριο διατηρεί μέχρι σήμερα την αρχική του μορφή ενώ δίπλα του στο κτίριο "του Μαύρου" που χτίσθηκε επί Όθωνα το 1859, στεγάστηκε το πρώτο δημόσιο σχολείο της Μυκόνου.

«Έλλειψη στην επικοινωνία των πολιτιστικών θησαυρών»

Αναφερόμενος στην πολιτιστική πλευρά του νησιού, που για πολλούς παραμένει ανεξερεύνητη μέχρι και σήμερα, ο κ. Ατζαμόγλου σημείωσε: «η Μύκονος είναι γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κυρίως για τη νυχτερινή της ζωή, αλλά και για τη διασκέδαση στις παραλίες. Αυτό είναι ένα κομμάτι που έχει αναπτυχθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, βασισμένο κυρίως στις ενέργειες των επιχειρηματιών. Αυτό λοιπόν που διαπιστώσαμε εμείς σαν δημοτική αρχή, όντας και Μυκονιάτες, μεγαλωμένοι εδώ πέρα, είναι ότι υπάρχει μία έλλειψη στην επικοινωνία των πολιτιστικών «θησαυρών», που όπως όλα τα Κυκλαδονήσια, έχει και η Μύκονος, καλά κρυμμένους μέχρι σήμερα». Όπως τόνισε, έφτασε η ώρα να γίνει γνωστή και αυτή η εικόνα του νησιού για όφελος όχι μόνο τον Μυκονιατών, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς ο πολιτισμός στο σύνολο της χώρας αποτελεί το «χρυσό χαρτί» της μαζί με τα αξιοθέατα, τις όμορφες παραλίες, τον ήλιο και το ζεστό κλίμα. «Όταν ορκιστήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 θέσαμε εξαρχής ως προτεραιότητα την ανάδειξη όλων αυτών των κομματιών – τα μέχρι πρότινος άγνωστα- και βασικός στόχος μέσα από τον προϋπολογισμό μας σαν όργανο του δήμου ήταν να ενισχύσουμε τις εκδηλώσεις και να συμμετάσχουμε πολύ ενεργά στη διοργάνωση νέων και σε νέες τοποθεσίες. Δηλαδή πέρα από τους κλειστούς χώρους, τα πνευματικά μας κέντρα, τόσο την ΚΔΕΠΠΑΜ όσο και το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπως ο Φάρος του Αρμενιστή στη Μύκονο που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2015».

Δέσμευση των τοπικών φορέων για συλλογική προσπάθεια

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκδήλωση «Απογευματινή βάρδια στον Αρμενιστή» ανέδειξε το σημείο, την ιδιαιτερότητά του και τη σημαντικότητά του ως φάρου κατά το παρελθόν, για το πέρασμα μεταξύ της Μυκόνου και της Τήνου όσο και για τις εικόνες που προσφέρει. «Αναδείξαμε την ιστορία του, τους ανθρώπους που έχουν ζήσει εκεί ως φαροφύλακες και τη σημαντικότητα του χώρου ως προς την εκμετάλλευση της πολιτιστικής προώθησης. Έγινε λοιπόν μια μουσική εκδήλωση που ήταν μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Αυτό συνδυάστηκε και με το τριήμερο εκδηλώσεων με την αρωγή της Περιφέρειας για τη Δήλο, τον αρχαιολογικό χώρο που αν και γεωγραφικά και διοικητικά βρίσκεται στα όρια της Μυκόνου, ωστόσο ανήκει τόσο σε όλους τους Κυκλαδίτες όσο και σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Αναδείχθηκε η σημαντικότητα του χώρου μέσα από εκδηλώσεις τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. Με τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μιλήσαμε για τις τόσο σημαντικές τοποθεσίες που υπάρχουν και στη Μύκονο, τα μουσεία μας, τα εκθέματα που υπάρχουν σε αυτές και δεσμευτήκαμε όλοι, τόσο η δημοτική αρχή, τα νομικά της πρόσωπα, η περιφέρεια και όλοι οι υπόλοιποι φορείς και σύλλογοι του νησιού ότι θα δουλέψουμε πλέον ενεργά, κάνοντας μια νέα αρχή για το υπόλοιπο της θητείας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ατζαμόγλου.

Πρόθεση θεσμοθέτησης ενός μίνι φεστιβάλ

Καταλήγοντας, σημείωσε πως πρόθεση του Δήμου είναι να καθιερώσει αυτές τις δύο εκδηλώσεις προκειμένου να θεσμοθετηθεί και να διοργανώνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ένα μίνι φεστιβάλ με θέμα τον πολιτισμό της Μυκόνου και της Δήλου, το οποίο θα αποτελεί πόλος έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας μάλιστα στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.