Πεζογράφοι, ποιητές και συγγραφείς παιδικών βιβλίων από τη νησιωτική Ελλάδα διασταύρωσαν τις πένες τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ο «κύκλος των νέων λογοτεχνών» άνοιξε στη Σύρο

Την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να καθοδηγηθούν στη σύγχρονη δημιουργική γραφή πεζογραφίας και ποίησης, από την αρχική σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την ανάπτυξή της, είχαν οι συμμετέχοντες του τριήμερου εργαστηρίου με τίτλο «Στεριές Θαλασσινών» το οποίο διοργάνωσε στη Σύρο η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.

Από 6 έως και 8 Νοεμβρίου, τρεις εκπαιδευτές-συγγραφείς υποδέχτηκαν στην ανακαινισμένη Πινακοθήκη Κυκλάδων ενήλικες από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, μυώντας τους στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις, πρωτότυπες και βιωματικές ασκήσεις του γραπτού λόγου.

Πεζογραφία (διήγημα – μυθιστόρημα) δίδαξε ο συγγραφέας Λευτέρης Γιαννακουδάκης, με την ποίηση ασχολήθηκε η ποιήτρια και δασκάλα δημιουργικής γραφής Ευτυχία Παναγιώτη, ενώ τους συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας καθοδήγησε η κ. Ιωάννα Μπουλντούμη.

«Στεριές Θαλασσινών»

Το εργαστήριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ο Πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας» του Δικτύου διατοπικής συνεργασίας «ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ». Οι δράσεις του Δικτύου χρηματοδοτούνται από το Μέτρο 421α των Τοπικών Προγραμμάτων Προσέγγισης LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Εταίροι του Δικτύου είναι: η Αναπτυξιακή Ηρακλείου (Συντονιστής Εταίρος), η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, η Αναπτυξιακή Λασιθίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτη (Χανιά), ο Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης (Ανώγεια), η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου, η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου, η Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου, η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων, Αναπτυξιακή Εύβοιας.

Στόχος του δικτύου αποτελεί η προβολή των πολιτιστικών στοιχείων, των παραδόσεων, του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, έτσι ώστε εκτός από τόποι προορισμού μαζικού τουρισμού, να αναδειχθούν και ως τόποι προορισμού εναλλακτικού τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

Τα αποτελέσματα της δράσης του δικτύου ήταν μεταξύ άλλων και οι εκδόσεις προβολής και προώθησης των νησιών που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση από το ευρύ κοινό της χώρας. Οι εκδόσεις ήταν ένας τουριστικός οδηγός των νησιών «εναλλακτικά» και τρεις θεματικές εκδόσεις/λευκώματα για τα κυριότερα αξιοθέατα, τη γαστρονομία και την αρχιτεκτονική των περιοχών, καθώς και μία έκδοση επιστημονικού περιεχομένου με πρακτικά των συνεδρίων/σεμιναρίων γύρω από τις νησιωτικές πολιτικές και την ανάπτυξη τουρισμού/ αγροτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού. Στις δράσεις του Δικτύου αναφέρθηκε στην έναρξη του Εργαστηρίου η κ. Δήμητρα Καμπέλη από την Αναπτυξιακή του Ηρακλείου.

Πολιτική πολιτισμού

Καθοριστικό ρόλο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπου παρατηρείται μια αναγκαιότητα αντιμετώπισης διαφόρων προκλήσεων που προκύπτουν από ποικίλες κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, παίζει ο πολιτισμός. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη των περιφερειών και ιδιαίτερα των νησιών της χώρας μας, σχετίζεται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή δραστηριοτήτων, την εστίαση στην ικανοποίηση των αναγκών και των απαιτήσεων των δυνητικών αγορών-στόχων, την ενίσχυση και την προώθηση της πολιτισμικής ταυτότητας και της εικόνας των νησιών, τη συνεισφορά των κατοίκων στην επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και τελικά, στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με άλλες «ομοειδείς – νησιωτικές» περιοχές της Ευρώπης.

Σκοπός του παρόντος σχεδίου είναι η μετατροπή του πολιτισμού από καταναλωτικό πεδίο σε παραγωγική δύναμη των Νησιών μας. Ο πολιτισμός γίνεται αυτόνομη παραγωγική δύναμη με εξωστρεφή αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας με την ένταξή του στην ψηφιακή εποχή. Η «πολιτική πολιτισμού» ως στρατηγική του παρόντος σχεδίου συνεργασίας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη του πολιτισμού ως κεντρικού εργαλείου ανάπτυξης των Νησιωτικών περιοχών της χώρας, στην προβολή και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας για τη δημιουργία ισχυρής νησιωτικής ταυτότητας, στη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού προϊόντος, καθώς και στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας με πρωτότυπες ιδέες γύρω από τον πολιτισμό.

Βιωματικές δράσεις γραπτού λόγου

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του εργαστηρίου στη Σύρο, οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση των διδασκόντων, εξερεύνησαν τις βασικές αρχές, τεχνικές και μεθόδους της δημιουργικής γραφής, εξασκήθηκαν στη συγγραφή κειμένων μικρής φόρμας πεζογραφίας, ποιημάτων και κειμένων που προορίζονται για παιδιά και επεξεργάστηκαν δημιουργικά γνωστά κείμενα λογοτεχνίας ενηλίκων και παιδιών. Οι εργασίες των συμμετεχόντων πρόκειται να δημοσιευθούν μελλοντικά σε ηλεκτρονική μορφή. Σημειώνεται ότι το εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Στεριές Θαλασσινών» ήταν η πρώτη δράση του Δικτύου στις Κυκλάδες.

Λ. Γιαννακουδάκης: «Υψηλό το επίπεδο των συμμετεχόντων»

Για το αντικείμενο του εργαστηρίου του, καθώς και για το επίπεδο των ανθρώπων που έλαβαν μέρος σε αυτό, ξεκινώντας και ολοκληρώνοντας το δικό τους διήγημα, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο συγγραφέας Λευτέρης Γιαννακουδάκης. «Προσπαθήσαμε μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε μία προσέγγιση στους βασικούς άξονες της δημιουργικής γραφής, σε σχέση με το κομμάτι της πεζογραφίας. Μιλήσαμε για το θέμα, τον χαρακτήρα, το σκηνικό, την πλοκή, την οπτική γωνία και στη συνέχεια, ο κάθε συμμετέχοντας προσπάθησε να ολοκληρώσει ένα διήγημα, το οποίο κάποια στιγμή θα δημοσιευθεί τουλάχιστον ηλεκτρονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα υψηλό. «Το σημαντικό είναι ότι ήρθε κόσμος, δοκίμασε να κάνει πράγματα και πειραματίστηκε. Υπήρχε όρεξη και δίψα για την ανάπτυξη της τέχνης, της συγγραφής, της μάθησης που είναι σημαντικό σε κάθε τομέα». Όπως έκρινε, το ταλέντο δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με τη δημιουργική γραφή. «Ο καθένας μπορεί να γράψει, βέβαια το πού θα φτάσει, εξαρτάται από την ανάγκη και τη διάθεσή του να δουλέψει. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα φτάσουμε όλοι στο ίδιο επίπεδο. Εκεί παίζει ρόλο και το ταλέντο. Ωστόσο, εκτιμώ ότι όλοι μπορούν να φτάσουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αν κάτσουν και δουλέψουν. Έχω δουλέψει με άτομα, που στην αρχή έγραφαν με παιδικό τρόπο και στη συνέχεια έφτασαν σε σημείο να αποσπούν βραβεία σε διαγωνισμούς και να βλέπουν α κείμενά τους δημοσιευμένα, μόνο και μόνο επειδή το πίστεψαν», κατέληξε ο κ. Γιαννακουδάκης.

Τους κέρδισε η συριανή φιλοξενία

Με τη σειρά της, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ιωάννα Μπουλντούμη ευχαρίστησε την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων για τη ζεστή φιλοξενία, εκτιμώντας ότι το δημιουργικό αυτό τριήμερο σκόρπισε ελπίδα και κουράγιο σε μια εποχή, όπου τα περισσότερα πράγματα γύρω μας είναι απαξιωμένα. «Συναντήσαμε ανθρώπους με μόρφωση, όραμα και θέληση για αυτό που κάνουν, κάτι που μόνο μπροστά μπορεί να μας πάει», τόνισε.

Ετικέτες: