Χριστούγεννα – Πολιτισμός στη Σύρο μαζί με τα παιδιά

Οι μαθητές στολίζουν το Δημαρχιακό Μέγαρο

Φαντασμαγορική θα είναι η έναρξη των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στους μικρούς καλλιτέχνες του νησιού να προσθέσουν την προσωπική τους πινελιά στην εορταστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η Επιτροπή Πολιτισμού εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την αγορά έντεκα χριστουγεννιάτικων δέντρων, τα οποία θα διατεθούν στα δημοτικά σχολεία της Σύρου, καθώς και τη διοργάνωση εκδήλωσης στην πλατεία Μιαούλη με τον τίτλο «Χριστούγεννα Πολιτισμός, στη Σύρο με τα παιδιά μας, δέντρο θα υιοθετήσουμε είναι το σύνθημά μας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015.

11 Χριστουγεννιάτικα δέντρα στην είσοδο του Δημαρχείου

Το κάθε σχολείο ξεχωριστά, θα υιοθετήσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσφορά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα υπάρχει στην πλατεία. Τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν στολίδια που θα κατασκευάσουν τα ίδια, κατά προτίμηση από ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια, τα δέντρα θα τοποθετηθούν στην είσοδο του Δημαρχείου. Θα ακολουθήσει η φωταγώγηση του μεγάλου κεντρικού δέντρου του Δήμου και παραδοσιακά Συριανά κάλαντα και τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Μουσικό Όμιλο Σύρο, του μαθητές από το «Τρεχαντηράκι της Ελπίδας» & την Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Κατόπιν, τα παιδιά θα στολίσουν το υιοθετημένο δέντρο» του σχολείου τους.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται στο Σώμα να διατεθεί το ποσό των 1.500 ευρώ για την αγορά λοιπών υλικών που θα χρειαστούν στη φωταγώγηση του δέντρου καθώς και για την κάλυψη των εξόδων που θα προκύψουν για τις ανάγκες των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Κρητικά κάλαντα

Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί επίσης η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος σκοπεύει, όπως και την περσινή χρονιά, να τραγουδήσει παραδοσιακά κρητικά κάλαντα με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, να κεράσει τοπικά εδέσματα και να παρουσιάσει κρητικούς χορούς από το χορευτικό του τμήμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παραμονή Χριστουγέννων και ώρα 17:00 και η ομάδα θα ξεκινήσει από την πλατεία Μιαούλη και θα περιηγηθεί στην κεντρική αγορά και στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού.

«Στείλε ένα γράμμα στον Άη-Βασίλη»

Την ίδια ημέρα, θα διοργανωθεί και φέτος στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη η επιτυχημένη εκδήλωση του κεντρικού καταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη Σύρο «στείλε ένα γράμμα στον Άη-Βασίλη». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα παιδιά του νησιού ρίχνουν από το πρωί το γράμμα τους στο γραμματοκιβώτιο του Άη Βασίλη και στο τέλος της ημέρας, γύρω στις 19:00, γίνεται κλήρωση κατά την οποία, οι τυχεροί παίρνουν διάφορα δώρα φιλοτελικού περιεχομένου.

Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μιαούλη εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού. Θα συμμετέχει ο σύλλογος «Άρωμα Παράδοση»ς με χορούς και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων.

Εορταστικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Απόλλων

Μία θέση στο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου θα έχει ο πολυαγαπημένος μικρών και μεγάλων Καραγκιόζης, ο οποίος έρχεται στο Θέατρο Απόλλων για να ψάλει τα κάλαντα και να χορέψει στον ρυθμό τους, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Ο Καραγκιόζης Χορευτής και Καλαντοτραγουδιστής» του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» με τη συμμετοχή των παιδικών χορευτικών ομάδων του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 στις 18:00 στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης.

Ο Καραγκιόζης και οι φίλοι του θα φάνε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, θα πιούνε και νηστικοί θα κοιμηθούνε.

Τέλος, εκδήλωση με θέμα «Τα Χριστούγεννα στα παλαιά αναγνωστικά 1920-1980» διοργανώνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 18:30, στο Θέατρο Απόλλων.