«Σκοπός μας η ανάδειξη της ιστορίας»
- Δευτέρα, 11 Απριλίου, 2016 - 22:31
- / Eνημέρωση: 12 Απρ. 2016 - 23:00
Διαδικασίες, για την αδελφοποίηση με τον Δήμο Μαριούπολης της Ουκρανίας, όπου υπάρχει η πυκνότερη και πιο οργανωμένη ελληνική κοινότητα της διασποράς, έχει εκκινήσει ο Δήμος Κύθνου, έχοντας ως κοινό δεσμό, τον Άγιο Ιγνάτιο Μαριουπόλεως τον Κύθνιο.
Κυριότερος δεσμός της Κύθνου και της Μαριούπολης, ο ιδρυτής και πολιούχος Άγιος της δεύτερης, ο Αγ. Ιγνάτιος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύθνο, πριν από ακριβώς τρεις αιώνες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Αγ. Ιγνάτιος, που συνδέει τους δύο τόπους, καθώς η Μαριούπολη, αποτελεί πλέον πατρίδα, για 150.000 Έλληνες, μία τεράστια κοινότητα ομογενών, η οποία οφείλει την ύπαρξη και συνέχιση της πορείας της στην Ουκρανία, στον Κυθναίο Άγιο.
Πρωτοστάτης στη διάσωση των Ελλήνων
O Άγιος Ιγνάτιος Μαριουπόλεως, γεννήθηκε το 1716 στην Κύθνο και ήταν γόνος της γνωστής κι ευσεβούς οικογενείας των Γοζαδίνων. Νέος ακόμη, μετέβη στο Άγιον Όρος, στη μονή Βατοπεδίου, όπου μόναζε ένας κοντινός συγγενής του. Εκεί σπούδασε και έγινε κι εκείνος μοναχός, με το όνομα Ιγνάτιος. Ως ιερέας, κλήθηκε να ποιμάνει ένα ποίμνιο αρκετά απομακρυσμένο, που βρισκόταν υπό σκληρό ταταρικό ζυγό, κάτι που έφερε σε πέρας με μεγάλο ζήλο, ενώ το 1769 χειροτονήθηκε επίσκοπος Γκοτφέϊ και Κεφάϊ της Κριμαίας.
Από τους σύγχρονούς του, χαρακτηρίζεται ως τίμιος, ευσεβής, ηθικός, ταπεινός, με ήρεμη εξωτερική όψη, έμπειρος στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, με πολλές ικανότητες, καλοκάγαθος ιεράρχης, που κατέκτησε την αγάπη και τον σεβασμό του ταλαιπωρημένου ποιμνίου του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, του έδωσε τον τίτλο του αρχιεπισκόπου και τον έκανε μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το Πατριαρχείο, εκμεταλλευόμενο την ευστροφία του, τον εξέλεξε Μητροπολίτη σε μία περιοχή της σημερινής Κριμαίας, όπου ζούσαν περίπου 50.000 Έλληνες, με σκοπό να τους προφυλάξει και να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από το καθεστώς του Ρωσσοτουρκικού πολέμου, που μαινόταν εκείνη την εποχή.
Ο Ιγνάτιος κατάφερε μυστικά και σε συνεννόηση με την Αικατερίνη της Ρωσίας, να φυγαδεύσει την ελληνική κοινότητα, περνώντας τους στην Αζοφική, όπου τους παραχώρησε, μέσω του Πατριαρχείου, μία παρθένα περιοχή, ιδρύοντας τη σημερινή πόλη της Μαριούπολης, στην οποία σήμερα ζουν 150.000 Έλληνες και λατρεύεται ως ιδρυτής και πολιούχος, ο Άγ. Ιγνάτιος.
Στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ελληνο-ουκρανικό Επιμελητήριο και την Ουκρανική Πρεσβεία, βρίσκεται η πιο οργανωμένη ελληνική κοινότητα της διασποράς, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, η οποία μάλιστα εκπροσωπείται και στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο.
Έκδηλη ικανοποίηση των Ελλήνων της Μαριούπολης
Όπως εξήγησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύθνου, κ. Φιλιππαίος Κώστας, «ως δημοτικό συμβούλιο, ψάχνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, ήρθαμε σε επαφή με το Ελληνοουκρανικό Επιμελητήριο, το οποίο απ’ ότι διαπιστώσαμε, έχει υπάρξει διαμεσολαβητής σε αδελφοποιήσεις Δήμων της Ελλάδας με Δήμους της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος της Μαριούπολης, εκτός από το Δήμο Κύθνου, που τώρα κινούνται οι διαδικασίες, έχει αδελφοποιηθεί και με άλλους Δήμους της Ελλάδας, λόγω των κοινών στοιχείων της μεγάλης ελληνικής κοινότητας, με την πατρίδα».
Στη συνέχεια, «από το Επιμελητήριο μας ενημέρωσαν για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όσον αφορά στην αδελφοποίηση, αφού τους εξηγήσαμε τους δεσμούς, που ενώνουν αυτές τις δύο περιοχές, καθώς και το λόγο, που ο Δήμος Κύθνου εισέρχεται στη διαδικασία αδελφοποίησης. Έτσι λοιπόν, με την ιστορική ομόφωνη απόφαση 12/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύθνου, στείλαμε αίτημα για την έγκριση αδελφοποίησης του Δήμου Κύθνου με τον Δήμο Μαριούπολης Ουκρανία, η οποία εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και από την Ουκρανική Πρεσβεία», σημείωσε ο κ. Φιλιππαίος, ενώ πρόσθεσε, ότι «παράλληλα, ορίσαμε επίσης, το 2016, ως έτος αφιερωμένο στη μνήμη 300 ετών (1716-2016), από τη γέννηση του Αγίου Ιγνατίου Μαριουπόλεως του Κυθνίου».
Όπως τόνισε, οι επαφές για το ζήτημα είναι καθημερινές. «Την προηγούμενη εβδομάδα μετέβηκα στην Αθήνα, όπου συναντήθηκα με τον κ. Μπουγά Νικόλαο, Γενικό Γραμματέα Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, όπου επιδόθηκε η απόφαση του ΔΣ, ενώ την επόμενη ημέρα ακριβώς, επιδόθηκε η απόφαση και στον Ουκρανό Πρέσβη, κ. Βλαδίμηρο Σκουρόφ. Από την Πρεσβεία, την ίδια ημέρα έγινε η μετάφραση της απόφασης και κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Μαριούπολης», ο οποίος με τη σειρά του ξεκίνησε τις διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών για τον καθορισμό των λεπτομερειών.
«Πρόκειται για έναν τεράστιο Δήμο, με κυρίαρχη την Ελληνική κοινότητα, υπάρχουν μνημεία προς τιμήν του Αγ. Ιγνατίου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους, αλλά και στα μικρά παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί, πως περίπου 1.000.000 πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στους εορτασμούς προς τιμήν του» επεσήμανε ο κ. Φιλιππαίος, αναφέροντας, πως, όπως ενημερώθηκε από τον Ουκρανό Πρέσβη, «οι Έλληνες της Μαριούπολης έχουν εκδηλώσει την ικανοποίηση και ευχαρίστησή τους σχετικά με την αδελφοποίηση, καθώς αυτή η κίνηση δείχνει, πως παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, τους εμφυλίους πολέμους, είδαν ότι σε αυτές τις εποχές η Ελλάδα και ειδικά εμείς οι Κυθναίοι, που μας ενώνουν τόσοι δεσμοί, δεν τους έχουμε ξεχάσει. Απόδειξη της ικανοποίησής τους, είναι ότι μεγάλη αντιπροσωπεία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης, έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να μεταβεί στην Κύθνο για την αδελφοποίηση».
Αίτημα μεταφοράς των λειψάνων του Αγ. Ιγνατίου
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ, «λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα του ζητήματος, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’, ο οποίος μας έχει στηρίξει αμέριστα. Βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας, ενώ με την κοινοποίηση προς εκείνον της απόφασης του ΔΣ, ο Μητροπολίτης μας απάντησε άμεσα, πως θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας αυτή, συγχαίροντας το Δήμο Κύθνου για αυτή».
«Από την πλευρά μας, ζητήσαμε από το Σεβασμιώτατο, να στείλει σχετική επιστολή στην εκεί Μητρόπολη, ώστε να σταλούν στην Κύθνο και να μείνουν για πάντα, τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιγνατίου. Ο Σεβασμιώτατος άμεσα ανταποκρίθηκε – και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό – στο δικό μας κάλεσμα. Την επομένη της επίσκεψής του στην Κύθνο, απέστειλε το αίτημα, προς την Μητρόπολη της Μαριούπολης», σημείωσε.
Όσον αφορά στην παρούσα φάση των διαδικασιών, ο κ. Φιλιππαίος τόνισε, πως οι επαφές είναι συνεχείς και σε πολύ καλές βάσεις, ενώ πρόσθεσε, πως «βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης της Εκκλησίας, προκειμένου να καταφέρουμε να συνδυάσουμε το πολιτιστικό με το θρησκευτικό κομμάτι, έτσι ώστε να υποδεχτούμε τα λείψανα του Αγ. Ιγνατίου στην Κύθνο, με τιμές και παρουσία επισήμων, φυσικά και με τη συμβολή και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας, προκειμένου να δώσουμε μία λάμψη σε αυτές τις ημέρες, καθώς είναι ένα, αν μη τι άλλο, σπουδαίο ιστορικό γεγονός».
Κλείνοντας, ο κ. Φιλιππαίος υπογράμμισε, ότι «σκοπός της διοίκησής μας, πέρα από το να αναδείξουμε την Κύθνο ως τουριστικό προορισμό, είναι να αναδείξουμε και την ιστορία μας. Και η ιστορία του Αγ. Ιγνατίου, αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι και της δικής μας ιστορίας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κύθνια 2017: Όλο το νησί μια γιορτή
20 Ιουλ. 2017 - 6:12 - Βασικό στοιχείο το νερό
12 Νοε. 2024 - 6:15 - Πλησιάζει η έναρξη του φεστιβάλ DOC AT FIRST SIGHT (ΒΙΝΤΕΟ)
11 Νοε. 2024 - 13:21 - Σύρος: Έναρξη του προγράμματος των Μικρών Ξεναγών
5 Νοε. 2024 - 14:31 - Γιορτινά δρώμενα πλαισιωμένα με την παράδοση
5 Νοε. 2024 - 6:15