Μία λαμπρή ιστορία που δεν χωρά σε κιβώτια
- Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2016 - 06:13
Τη μέρα που ο -άγνωστος για πολλούς- αρχαιολογικός πλούτος της Κύθνου θα ξεπηδήσει μέσα από τα κιβώτια και τις κλειστές κούτες, που το νησί θα συμπεριληφθεί και επίσημα στον Αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων και που οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μεγάλη ιστορία του, περιμένει ανυπόμονα -σαν μικρό παιδί- ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου.
Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Κορρές επισημαίνει την αναγκαιότητα συντήρησης, προβολής και προστασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, μαρτυρώντας τη λαμπρή δόξα της Κύθνου στο παρελθόν.
Η Κύθνος είναι ένα νησί μέσα στο αρχιπέλαγος του χρόνου. Επί 11.000 χρόνια συνέβαλλε καθοριστικά στην εξέλιξη του πολιτισμού στο Αιγαίο, με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκησή του σε όλες τις αρχαιολογικές περιόδους. Από τότε, που οι πρώτοι άποικοι την 9η χιλιετία π.Χ. εγκαταστάθηκαν στο Μαρουλά, κοντά στα Λουτρά, έως και σήμερα, οι πολυετείς ανασκαφές στο Βρυόκαστρο, την Αρχαία Κύθνο, έφεραν στο φως πλήθος ευρημάτων που την ανέδειξαν ως μία πολύ σημαντική πόλη των αρχαϊκών, κλασσικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στις Κυκλάδες. Τα εκατοντάδες αυτά ευρήματα ζητούν την προστασία, τη συντήρηση, τη μελέτη, την έκθεση και την προβολή τους.
Ευρήματα που συνεχώς αυξάνονται
Όπως εξηγεί ο κ. Κορρές, ο αρχαιολογικός θησαυρός της Κύθνου παρέμενε για πολλούς άγνωστος μέχρι και το 1977, καθώς οι μαρτυρίες από τον Ηρόδοτο ήταν σκόρπιες και το έργο του Αριστοτέλη «Κυθνίων Πολιτεία» χάθηκε με την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Το 1995 ξεκίνησαν κάποιες επιφανειακές έρευνες από τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Αλέξανδρο Μαζαράκη – Αινιάν που απέδειξαν ότι υπήρχε μια πολύ πυκνή κατοίκηση στον λόφο του Βρυόκαστρου. Το 2002 έγιναν οι πρώτες ανασκαφές που, μεταξύ άλλων, έφεραν στο φως το Ιερό της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα στην κορυφή του λόφου. Επιπλέον, στο άδυτο του ναού, βρέθηκαν ανέπαφα δεκάδες χρυσά, ασημένια και χάλκινα κοσμήματα που προσέφεραν οι επισκέπτες προς τιμή των Θεών, αντικείμενα από ελεφαντοστό, κρύσταλλο, κεραμικά σκεύη κ.α.
Ωστόσο σημειώνεται, πως οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, καθώς οι αρχαιολόγοι αναζητούν τον Ναό των Σαμοθράκιων Θεών, οι οποίες λατρεύονταν στην Κύθνο.
Οι στόχοι του Συλλόγου
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διάλεξη της αρχαιολόγου κ. Δώρας Παπαγγελοπούλου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για το λαμπρό παρελθόν της Κύθνου, ενέπνευσε μία ομάδα ανθρώπων του νησιού, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν σάρκα και οστά σε ένα μεγάλο όνειρο, στη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων πλαισιώνεται επίσης από ομάδες εργασίας με πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μουσειολόγους και νομικούς, οι οποίοι θα προσφέρουν τις γνώσεις τους και θα συμμετέχουν στις δράσεις που θα προγραμματίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως προβλέπεται από το καταστατικό, στόχοι του Συλλόγου είναι η ίδρυση και η λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κύθνο, η μελέτη, προβολή και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα, της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, καθώς και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Σημειώνεται μάλιστα ότι μεγάλη ιστορία κουβαλά και το διατηρητέο κτίριο που παραχωρήθηκε το 2000 από το Δήμο Κύθνου για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου. Το κτίριο αυτό λειτούργησε στο παρελθόν τόσο ως Δημοτικό Σχολείο, όσο και ως Δημαρχείο.
«Η ίδρυση και η λειτουργία του Μουσείου θα βοηθήσουν στην προβολή των ευρημάτων και στο να μάθει ο κόσμος που αγαπά την Κύθνο, ποιος είναι αυτός ο τόπος» υπογράμμισε ο κ. Κορρές, χρησιμοποιώντας τη φράση του κ. Μαζαράκη «είναι κρίμα η δόξα της Κύθνου να παραμένει μέσα σε κιβώτια». Τα κιβώτια αυτά βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου, όπου θα στεγαστεί το μελλοντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ επιθυμία των μελών του Συλλόγου είναι τα ευρήματα να συντηρηθούν και να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα σε προθήκες και σε χώρους με σταθερή θερμοκρασία.
Προτεραιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κορρές αναφέρεται και στην αγαστή συνεργασία του Συλλόγου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την ίδρυση Μουσείου στην Κύθνο. Σχετικές δηλώσεις είχε παραχωρήσει στην «Κοινή Γνώμη» ο προϊστάμενος της Εφορείας κ. Δημήτρης Αθανασούλης στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου στη Σύρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και ο Δήμος Κύθνου έχουν καταθέσει υποψηφιότητες για την ένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου στο ΕΣΠΑ, καθώς και στη διακρατική συμφωνία Interreg, που αφορά στη βελτίωση αρχαιολογικών χώρων και την αποκατάσταση του ιστορικού κελύφους κτιρίων.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβρη, ωστόσο οκ. Κορρές εξηγεί ότι οι επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αρκούν για να καλύψουν το συνολικό κόστος του έργου. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος προτίθεται να απευθυνθεί σε Βουλευτές, πολιτευτές και χορηγούς οι οποίοι επιθυμούν να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθειά τους. «Υπάρχει ένας απίστευτος πλούτος ευρημάτων που αυξάνονται συνεχώς και πρέπει επιτέλους να εκτεθούν» καταλήγει, τονίζοντας πως η επόμενη δράση του Συλλόγου περιλαμβάνεται στο φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα του νησιού.
Στις 2 Αυγούστου ο κ. Μαζαράκης θα παρουσιάσει στο Θεατράκι της Δρυοπίδας τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσμονή για τη συνέχιση των εργασιών
19 Νοε. 2018 - 6:16 - «Η παράδοση συγκινεί τους ανθρώπους του εξωτερικού»
15 Ιουν. 2020 - 6:17 - Προκηρύσσεται η προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου
3 Απρ. 2020 - 8:29 - Συνεργασία για τον ευπρεπισμό και την αξιοποίησή του
9 Μαρ. 2018 - 6:17 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30