Πλουσιότερο και πιο εντατικό πρόγραμμα
- Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2016 - 06:11
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιείται και φέτος στη Σύρο, το Διεθνές Σεμινάριο για την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, τον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία, που διοργανώνεται από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Με ανανεωμένο πρόγραμμα, περισσότερους συμμετέχοντες και σημαντική προσθήκη διδασκόντων, από την Αμερική και την Τουρκία, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Σεμινάριο του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Γαλησσά της Σύρου. Ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, κ. Νίκος Λέανδρος, ο Νίκος Μπακουνάκης, Αρχισυντάκτης στο Βήμα της Κυριακής και Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα του Παντείου, η Δικαία Χατζηευσταθίου, καθηγήτρια Ολυμπιακών Σπουδών και Κοινωνιολογικής Ανάλυσης του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Kent, η καθηγήτρια Debra Sea, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και η Meral özçınar, καθηγήτρια πανεπιστημίου της Τουρκίας, έχουν αναλάβει την επιμόρφωση των συμμετεχόντων μαθητών, με επίκεντρο τα δεδομένα της Σύρου.
Σύνδεση με την τοπική κοινωνία και οικονομία
Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Λέανδρος, που από κοινού με τον κ. Μπακουνάκη, υπήρξαν οι πρωτεργάτες για την διοργάνωση του Διεθνούς Σεμιναρίου, «ο σκοπός μας είναι και φέτος να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό κεφάλαιο της Σύρου και την παραγωγή πολιτιστικού περιεχομένου, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο το κάνουμε αυτό, φέτος είναι σαφώς βελτιωμένος. Πρώτον, διότι στους διδάσκοντες έχουν προστεθεί δύο επιπλέον καθηγητές, οι οποίοι μάλιστα είχαν μάθει για το σεμινάριο και είχαν έρθει ως συμμετέχοντες. Το βρήκαν ενδιαφέρον και αποφάσισαν φέτος να ενταχθούν στους διδάσκοντες. Πρόκειται για την καθηγήτρια Debra Sea, από το Πανεπιστήμιο του Bemidji της Μινεσότα, και την Meral Ozcinar, που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Τουρκίας», ενώ συμπλήρωσε, πως τόσο οι ώρες διδασκαλίες είναι περισσότερες, όσο και η διάρκεια του σεμιναρίου.
Συμπληρώνοντας, ο κ. Λέανδρος αναφέρθηκε στην στήριξη και υποστήριξη του σεμιναρίου από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης «ενώ έχουμε επίσης τη στήριξη και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθώς μας ενδιαφέρει η σύνδεση με την τοπική κοινωνία, αλλά και η τοπική παραγωγή».
«Μαθαίνουν, ωριμάζουν και δουλεύουν στενά μαζί»
Για την εμπειρία της, η Αμερικανή καθηγήτρια, κ. Debra Sea ανέφερε, πως «το σεμινάριο είναι υπέροχο. Φέτος, έχουμε 14 ταλαντούχους μαθητές, από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αμερική. Υπάρχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με πέρσι. Η πρώτη, είναι ότι πέρσι, ήμουν η μόνη από της ΗΠΑ, ενώ φέτος, υπάρχουν πέντε άτομα».
«Οι μαθητές διαμορφώνουν πολύ καλές σχέσεις. Ο τρόπος που έχουμε διαμορφώσει τις ομάδες εργασίας, είναι να υπάρχει ένας μαθητής από κάθε χώρα, οπότε πρέπει να βρουν τρόπους να δουλέψουν μαζί και παρ’ όλο που μπορεί να υπάρχουν εμπόδια πολιτισμικά, ή γλωσσικά, περνούν πάρα πολύ καλά. Τους βλέπουμε να μαθαίνουν, να ωριμάζουν και να δουλεύουν στενά μαζί και μάλιστα σε ένα διάστημα λίγων ημερών. Για τους Αμερικανούς μαθητές, όπως και για τους Τούρκους, είναι το πρώτο τους ταξίδι στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα», τόνισε.
Κατά την πρώτη επίσκεψή της στη Σύρο, η κ. Sea είχε εμπνευστεί ταινία μικρού μήκους, με την οποία συμμετείχε σε πλειάδα διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία της Αμερικής, στην Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και στην Αυστραλία. Όπως δήλωσε, «και φέτος δουλεύω πάνω σε ένα αντίστοιχο πρότζεκτ. Έχω αρκετές ιδέες και ανυπομονώ να φτιάξω ένα ακόμη βίντεο. Λατρεύω τη Σύρο, είναι μέσα στην καρδιά μου.
Όσον αφορά στις εργασίες του σεμιναρίου και σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Sea, «η πρώτη εργασία για τους μαθητές, αφορούσε στην ανάλυση ενός προσώπου, πράγματος, τοπίου, από τον Γαλησσά, την περιοχή που πραγματοποιείται το σεμινάριο, στη δεύτερη εργασία, ανέλαβαν να πάρουν συνέντευξη ο ένας απ’ τον άλλο, σχετικά με τις εντυπώσεις τους από τη Σύρο και τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες τους. Η τρίτη εργασία, είναι παρόμοια με την περσινή. Θα έχουν τρεις με τέσσερις ημέρες, να δουλέψουν για την τελική τους παρουσίαση, σχετικά με κάποια δομή, επιχείρηση, ή κατάσταση της Σύρου».
Θετικότατες εντυπώσεις από υποδομές και πολιτισμό
Σχολιάζοντας τη δεύτερη διοργάνωση του Διεθνούς Σεμιναρίου, ο καθηγητής και δημοσιογράφος, κ. Νίκος Μπακουνάκης, σημείωσε, ότι «χρησιμοποιούμε ως κέντρο διδασκαλίας το Πολιτιστικό Κέντρο του Γαλησσά, μία πραγματικά πάρα πολύ ωραία αίθουσα, ευρύχωρη, στο ψηλό μέρος του χωριού, έχουμε δροσιά, ήλιο, αέρα, θέα στη θάλασσα».
Ο κ. Μπακουνάκης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες, οι οποίες ως στόχο έχουν την γνωριμία των μαθητών με το νησί, με περιηγήσεις στην Ερμούπολη, σε ιστορικούς χώρους, στην Άνω Σύρο και επισκέψεις σε πολιτιστικές δράσεις.
«Η επίσκεψή μας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων ήταν εκπληκτική εμπειρία. Πρώτα απ’ όλα, είδαμε ένα υπέροχο κτίριο, έχει αποκατασταθεί υποδειγματικά και δεύτερον, γίναμε μάρτυρες της τεχνολογικής προόδου του Επιμελητηρίου και κυρίως το πώς, δεδομένου, ότι ουσιαστικά τα μέλη του βρίσκονται σε διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων και μερικά αρκετά απομονωμένα, μέσω του Επιμελητηρίου μπορούν να συνδέονται, να έχουν οπτική επαφή, να επικοινωνούν εύκολα, να συνδέονται, να σχεδιάζουν μαζί κλπ.», επεσήμανε.
Επιπλέον, όπως εξήγησε, «το Επιμελητήριο ήταν και ο χορηγός μας, για την τελετή υποδοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα εστιατόρια, που ανήκουν στο δίκτυο του Aegean Cuisine. Ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό για όλους εμάς, καθώς δοκιμάσαμε τα φρέσκα προϊόντα των Κυκλάδων, όπως μαϊντανοσαλάτα, λιαστές ντομάτες με κουρκούτι, κουκιά και εν γένει όλα τα υλικά, που φτιάχνουν την μοναδική μοντέρνα κουζίνα του Αιγαίου».
Γοητευμένη από την πλούσια πολιτιστική ποιότητα της Σύρου, δήλωσε και η κ. Meral özçınar, υποστηρίζοντας, πως τόσο η δική της εμπειρία, ως συμμετέχουσα, αλλά και ως διδάσκουσα, όσο και των μαθητών από την Τουρκία, είναι εξαιρετικά θετική, ενώ προτίθεται να επαναλάβει την επίσκεψή της στο νησί και στις επόμενες διοργανώσεις του σεμιναρίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη
8 Ιουλ. 2016 - 6:14 - Κάθε μήνας και μια δράση για παιδιά και έφηβους
21 Ιαν. 2025 - 6:15 - Ανοιχτό κάλεσμα από το Ίδρυμα Ωνάση για μικρού μήκους ταινίες
17 Ιαν. 2025 - 14:12 - Δημαρχείο Ερμούπολης
17 Ιαν. 2025 - 6:22 - Μουσική, χορός, τραγούδι, παράδοση, ξέφρενο γλέντι και χαρά
17 Ιαν. 2025 - 6:16