O Άγγελος και η Ζίβα

  • Παρασκευή, 22 Ιουλίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 22 Ιουλ. 2016 - 7:24

Είναι νομίζω, το τρίτο καλοκαίρι που μαζί με τους φίλους μας έχουμε δει μια υπέροχη φιλική εικόνα που μας έχει εντυπωσιάσει. Όλοι μαζί χαιρόμαστε το καλοκαιρινό μας κολύμπι στη θάλασσα, εκεί κοντά στον Φάρο του Φοίνικα.

Είναι πολλοί οι κολυμβητές που ξεκινούν από την προβλήτα των κότερων ή από την μικρή παραλία Σουσούνι, φθάνουν μέχρι τους μεγάλους βράχους δίπλα στον Φάρο και επιστρέφουν. Ένα μεσημέρι είχαμε προσέξει δυο κολυμβητές που μας πλησίαζαν. Ο ένας φορούσε μάσκα και κολυμπούσε κρόουλ, ο άλλος ερχόταν με το κεφάλι έξω από το νερό. Και οι δυο με την ίδια ταχύτητα. Όταν μας πλησίασαν μείναμε όλοι άφωνοι και έκπληκτοι. Ο δεύτερος κολυμβητής ήταν…σκύλος!!!

Φυσικό ήταν για αρκετή ώρα να βλέπουμε αυτή την εικόνα. Όταν κάποια στιγμή ο κολυμβητής έκανε μια βουτιά στο βυθό, ο σκύλος σταμάτησε, έμεινε ακίνητος με τα μάτια του στραμένα στον στο βυθό. Συνέχισαν να κολυμπούν, έφθασαν στους βράχους, βγήκαν έξω να ξεκουραστούν, ο άνδρας τον χάιδεψε και έμειναν για αρκετή ώρα στη στεριά.

Ήταν η Τρίτη χρονιά που απολαύσαμε αυτή την εικόνα. Τους πλησιάσαμε, τους χαιρετήσαμε και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή την ωραία φιλική σχέση.

Ο κύριος λέγεται «Άγγελος» είναι Αθηναίος, είχε επισκεφθεί το νησί μας, γοητεύθηκε, αγόρασε ένα σπίτι εκεί προς Μέγα Γιαλό και κάθε καλοκαίρι απολαμβάνει το όμορφο νησί μας με την οικογένειά του. Του αρέσει ο όρμος του Φοίνικα και συχνά έρχεται να κολυμπήσει εδώ μαζί με την αγαπητή του Ζίβα. Το σκυλί του, λοιπόν είναι θηλυκό και όπως μας είπε το όνομα της είναι Ζίβα και είναι 3 ½ χρόνων.

Η απορία όλων μας ήταν…από πού προέρχεται το όνομα Ζίβα. Ο κ. Άγγελος μας εξήγησε ότι αυτό το όνομα προέρχεται από ένα Αμερικάνικο σίριαλ. Έτσι έλεγαν μια πράκτορα της αστυνομίας του ναυτικού, Εβραϊκής καταγωγής, που είχε αναλάβει κάποιες αρκετά δύσκολες ναυτικές παρακολουθήσεις. Ήταν αρκετά άξια αστυνόμος και έκανε πάντα σωστή παρακολούθηση. Ήταν όμως και αρκετά σκληρή ως χαρακτήρας και απόλυτη σ’ αυτό που αποφάσιζε. Είχε όμως ιδιαίτερη αγάπη και φρόντιζε πολύ τον άνθρωπο που ήταν κοντά της.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που ο κ. Άγγελος την ονόμασε Ζίβα, γιατί αυτή η πανέμορφη σκυλίτσα έχει τον χαρακτήρα της Εβραίας αστυνομικού.

Είναι πάντα απαιτητική, επίμονη, διεκδικεί αυτό που θέλει και δεν κάνει εύκολα παρέα με άλλους σκύλους. Βέβαια είναι κοντά μου και με προσέχει πολύ.

Την στιγμή που συζητούσαμε με τον κ. Άγγελο η Ζίβα καθόταν δίπλα του, τον παρακολουθούσε και τον πρόσεχε. Ώσπου εμφανίσθηκε μια κυρία με ένα μικρό σκυλάκι. Η Ζίβα ήταν έτοιμη να του επιτεθεί. Προλάβαμε και το κρατήσαμε μακριά ώσπου να φύγουν.

Ήταν έτοιμος ο κ. Άγγελος να κάνει τη βουτιά του και η Ζίβα τον ακολούθησε. Ήταν συνεχώς στο πλάι του και αν για κάποιο λόγο σταματούσε, εκείνη γύριζε το κεφάλι της και τον παρακολούθησε και τον πλησίαζε να δει τι κάνει.

Όσο κολυμπούσαν, πάντα με την ίδια ταχύτητα εκείνη δίπλα του. Μας αποχαιρέτησαν και ξεκίνησαν δίπλα – δίπλα το θαλασσινό τους ταξίδι μέχρι να φθάσουν στην προβλήτα του Φοίνικα.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που είδαμε μια τόσο φιλική «σχέση» ανθρώπου και σκύλου. Όλοι μας έχουμε γνωρίσει και έχουμε χαρεί τη συντροφιά ενός κατοικίδιου μικρού ή και μεγάλου σκύλου.

Θα έλεγα ότι όλα αυτά τα κατοικίδια είναι ζώα κοινωνικά, πανέξυπνα και χρησιμότατα στον άνθρωπο. Και βέβαια όταν εκπαιδευτούν, ιδιαίτερα κοντά στους αστυνομικούς, καταφέρνουν να έχουν σπουδαία αποτελέσματα.

Όσο δε για την πίστη και την ιδιαίτερη αγάπη του σκύλου προς τον άνθρωπο που τον φροντίζει, τα παραδείγματα είναι άφθονα.

Να θυμηθούμε αυτό που συνέβη όταν ο Άργος αντάμωσε τον Οδυσσέα μετά από τόσα χρόνια.

Ο Οδυσσέας, μετά τον πόλεμο της Τροίας, επέστρεφε στην πατρίδα του την Ιθάκη. Εκεί όμως είχαν μαζευτεί πολλοί μνηστήρες γύρω από την γυναίκα του την Πηνελόπη. Η θεά Αθηνά που συμπαθούσε ιδιαίτερα τον Οδυσσέα, φρόντισε να τον μεταμορφώσει, ώστε μα μην τον γνωρίσει κανείς και ιδιαίτερα οι μνηστήρες γιατί είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν ώστε να αρπάξουν και την Πηνελόπη και τα βασιλικά πλούτη. Και βέβαια κανείς δεν γνώρισε τον Οδυσσέα ούτε ο χοιροβοσκός του Εύμαιος. Όταν ο Οδυσσέας τον πλησίασε και άρχισε να τον ρωτάει ποιος είναι και τι γίνεται στο παλάτι, ο Εύμαιος του απάντησε και βέβαια τον ρώτησε ποιος είναι. Η θεά Αθηνά είχε κάνει άριστα το….θαύμα της. Κανείς δεν τον γνώρισε. Εκτός…από τον αγαπημένο του σκύλο τον Άργο ο οποίος τον πλησίασε, τον αναγνώρισε και πέθανε στα πόδια του Οδυσσέα.

Είναι πραγματικά απίστευτο πως τόσοι συγγραφείς και ποιητές, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όταν γράφουν ή ασχολούνται με τα ζώα της φύσης, τα άγρια ή τα ήμερα, πάντα επαινούν και περιγράφουν με άριστα λόγια τον σκύλο που τον θεωρούν και καλό και αγαπητό φίλο. Ακόμη και η θεά Άρτεμις, κόρη του Δία και αδελφή του Απόλλωνα που γεννήθηκε στη Δήλο, σύμφωνα με τη Μυθολογία την αποκαλούσαν «κυνηγό θεά» και την παρουσιάζουν με τόξα και βέλη για να εξολοθρεύει τα ζώα, εκτός από τα μικρά νεογέννητα.

Η «Κυνηγέτης Άρτεμις» παρουσιάζεται σε γλυπτά και πίνακες με φαρέτρα και βέλη καταδιώκουσα άγρια ζώα αλλά ποτέ το ελάφι και το σκύλο.

Συχνά παρουσιάζεται να τον χαϊδεύει.

Όλοι οι φίλοι που γνωρίσαμε τον Άγγελο και την Ζίβα, ευχόμαστε να συνεχίσουν να κολυμπούν μαζί και η Ζίβα να είναι πάντα ο φύλακας άγγελός του.

 

Ετικέτες: