Η πανέμορφη Έπαυλη Τσιροπινά γιορτάζει
- Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 2016 - 06:22
- / Eνημέρωση: 28 Ιουλ. 2016 - 7:26
Η Έπαυλη Τσιροπινά, όπως όλοι γνωρίζουμε από το παρελθόν, ή όσοι επισκέπτες που τιμούν το νησί μας την επισκέφθηκαν και την γνώρισαν τώρα, είναι μια από τις εντυπωσιακές επαύλεις της Ποσειδωνίας – Ντελλαγκράτσια. Είναι ένα έργο τέχνης. Είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο αξιόλογο δείγμα μεγαλοαστικής θερινής κατοικίας αυτού του προαστίου που από τον 19ο αιώνα είχε υποδεχθεί εύπορες Συριανές οικογένειες. Η Σύρος είχε την τύχη να υποδεχθεί αξιόλογους ανθρώπους με μόρφωση και γνώση εργασίας. Οι περισσότεροι ήταν Χιώτες.
Ήταν το 1822 όταν έγινε η μεγάλη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους. Ακολούθησαν τα Ψαρά, η Κάσσος, η Κρήτη, η Ιωνία. Το Αιγαίο δονήθηκε από κραυγές ξεριζωμένων ανθρώπων. Αυλακωνόταν από πλοία με πρόσφυγες που αναζητούσαν καταφυγή και με νέα πατρίδα. Όλη η Ελλάδα ήταν γεμάτη ερείπια και φωτιά. Και τότε….ανακαλύφθηκε το καλύτερο καταφύγιο.
Η Σύρος! Εδώ, στις αρχές του 19ου αιώνα, ίδρυσαν, δημιούργησαν και προσέφεραν σ’ εμάς τους Συριανούς μια πόλη μνημείο για την οποίαν καμαρώνουμε σήμερα, την Ερμούπολη!
Το νησί μας δεν το είχε αγγίξει ο πόλεμος, ούτε Τουρκική κατοχή. Ήταν ελεύθερο και προστατευμένο από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη, τη Γαλλία. Οι πρώτοι πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν ήταν Χιώτες. Πάμφτωχοι και ρακένδυτοι, αλλά πλούσιοι σε πείρα και γνώσεις! Φτιάχνουν, αρχικά, πρόχειρες καλύβες γύρω από το ακατοίκητο, αλλά θαυμάσιο φυσικό λιμάνι. Αργότερα όμως, αυτές οι καλύβες έγιναν αρχοντικά με σπουδαία αρχιτεκτονική, αξιοθαύμαστη μέχρι σήμερα και με αριστουργηματικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες στον εσωτερικό χώρο.
Και αυτό το θαύμα έγινε γιατί αυτοί οι νέοι κάτοικοι, σαν εργατικές μέλισσες ρίχνονται με πάθος στη δουλειά.
Ενώ όλη η Ελλάδα ζει την περιπέτεια της επανάστασης, η Σύρος περνά στην ειρηνική και πνευματική της ακμή και στη δημιουργία μιας νέας πόλης που το 1826….οι Χιώτες την «βάφτισαν» Ερμούπολιν! Γιορτάζει φέτος τα 190 χρόνια της «βάφτισης» της αλλά και…της πνευματικής, πολιτιστικής και δημιουργικής της επιτυχίας!
Η δημιουργία, η ανάπτυξη και η πρόοδος αυτού του νησιού δεν οφείλεται μόνο σε πολύ καλό λιμάνι, που είχε σημαντική εμποροναυπηγική κίνηση.
Παράλληλα δημιουργήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν «…οι βιομηχανικοί κλάδοι οι οποίοι ανεπτύχθησαν μεγάλως εις την πόλιν, κατέστησαν ταύτην το πρώτον βιομηχανικόν κέντρον του Ελληνικού Κράτους.
Οι τέσσερις πρωτοπόροι βιομηχανικοί κλάδοι ήσαν: η βυρσοδεψία, η ξυλοναυπηγική, η αλευροποιϊα και η μηχανουργική…» έγραψε ο Α. Δρακάκης.
Ένα από τα πρώτα εργοστάσια βυρσοδεψίας ήταν του Εμμανουήλ Σαλούστρου – Κωνσταντίνου Τσιροπινά.
Ήταν η μεγαλύτερη μονάδα του νησιού με τόσο σπουδαία προϊόντα ώστε βραβεύθηκαν σε εκθέσεις στο Παρίσι και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο Κ. Τσιροπινάς, Χιώτης, είχε παντρευτεί την κόρη του Ε. Σαλούστρου και απέκτησε δυο γιούς και δυο κόρες. Παράλληλα με το εργοστάσιο ο Κ. Τσιροπινάς, όπως γράφει ο Α. Δρακάκης «…κατέστη μεγάλη προσωπικότης εις την Ερμούπολιν αναδειχθείς δυο φορές Δήμαρχος Ερμουπόλεως…» και ο Ανδρέας Φραγκίδης μεταξύ πολλών επαινετικών σχολίων γράφει: «…Ο Κ. Τσιροπινάς προέβη εις πράξεις ανακαινίσεως των πάντων εις την πόλην και ανορθώσεως των κακώς κειμένων..» Μετά τον θάνατο του (1912) οι γιοί του διατήρησαν το εργοστάσιο έως το 1937. Δώρισαν στον Δήμο Ερμούπολης το Αρχοντικό σπίτι και το εργοστάσιο όπου σήμερα σ’ αυτή τη θέση είναι το ΙΚΑ.
ΕΠΑΥΛΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ
Αυτό το ακίνητο, το σπουδαίο έργο τέχνης που οικοδομήθηκε από τους γιους του Αντώνιο και Εμμανουήλ ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το 1966 περιήλθε στην οικογένεια του Μάρκου Δάσκου, πρώην Δημάρχου Άνω Σύρου. Το 2000 αγοράστηκε από την Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας – Δήμαρχος ήταν ο Δημήτριος Ρούσσος. Μετά από δημόσια δημοπρασία μεταξύ δυο προσφορών επιλέγει αυτό το υπέροχο μεγαλοπρεπές κτίριο, με χρηματοδότηση από το «Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και χρησιμοποιήθηκε ως εκθεσιακός χώρος. Στη συνέχεια επισκευάστηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος «Πολιτισμός 2000-2006» και λειτούργησε ως Δημαρχείο Ποσειδωνίας και χώρος πολιτισμού από το 2009 έως σήμερα.
Η Έπαυλη στεγάζει ένα μέρος των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και στα παλαιά σαλόνια φιλοξενούνται εκθέσεις έργων τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και στον πανέμορφο κήπο πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες και άλλες παρουσιάσεις. Τα σχόλια των ξένων που επισκέπτονται την έπαυλη είναι άριστα!
Αξίζει να πει κανείς ένα μεγάλο Ευχαριστώ και ένα Μπράβο!!! στον πρώην Δήμαρχο Ποσειδωνίας Δημ. Ρούσσο που δραστηριοποιήθηκε ενεργά ώστε να αποκτήσει ο Δήμος αυτό το αριστούργημα Τέχνης στον πρώην Δήμαρχο Τζώρτζη Μακρυωνίτη που συνέχισε το θαυμάσιο έργο και φυσικά στον πρώην Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννη Δεκαβάλλα. Μπράβο και στον νυν Δήμαρχο κ. Γιώργο Μαραγκό που στηρίζει την πολιτιστική δραστηριότητα που υποδέχεται η Έπαυλη. Μπράβο και στον χωρικό αντιδήμαρχο Αλ. Αθανασίου και στην αντιδήμαρχο πολιτισμού Θ. Μενδρινού.
Ευχαριστίες και τον κ. Μάρκο Ρούσσο, πρόεδρο «Ποσειδών» και στον κ. Δημ. Νταλαχάνη, πρόεδρο κοινότητας Ποσειδωνίας και τον Δημοτικό σύμβουλο Μάρκο Πρίντεζη, στον κ. Π. Χρυσαφίδη και σε όσους άλλους θαυμάζουν, αγαπούν και φροντίζουν αυτό το αριστούργημα «Έπαυλη Τσιροπινά» όπως ο κ. Ιωάννιδης, ο κ. Μακρουλάκης, ο κ. Δρούγκας κ.α
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο ή το καράβι;
27 Δεκ. 2024 - 8:34 - Χαρασσώνας
12 Δεκ. 2024 - 6:12 - Άγιος Νικόλαος ο Άγιος των θαλασσινών
5 Δεκ. 2024 - 6:22 - Ποσειδωνία – Ντελλαγκράτσια
29 Νοε. 2024 - 6:22 - Σύρος: Ένα νησί στο κέντρο των Κυκλάδων
22 Νοε. 2024 - 6:22