Ενίσχυση του Γραφείου Πολιτισμού για την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Σύρου

«Ο πολιτισμός δεν επαναπαύεται»

Τόσο με συβάσεις δίμηνης εργασίας, όσο και με τονωτικές ενέσεις στο οργανωτικό κυρίως μέρος του τμήματος πολιτισμού, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες ανάδειξης και εξωστρέφειας του πλούσιου πολιτιστικού προγράμματός του.

Με δεδομένη την πολύτιμη συνεισφορά του πολιτισμού στη διαμόρφωση και διατήρηση της μοναδικής ταυτότητας του νησιού, που αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά του από άλλους προορισμούς της Ελλάδας που κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον τουριστικό χάρτη της χώρας, το Γραφείο Πολιτισμού ενισχύθηκε φέτος με έναν ακόμη υπάλληλο.

Από την 1η Ιουλίου 2016, η κ. Ρούλα Ξανθάκη, με πρότερη εμπειρία τόσο ως συνεργάτης του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, επί δημαρχίας Φώτη Ξαγοράρη, όσο και του κ. Γιάννη Κεράνη, προέδρου του τέως Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, έχει αναλάβει το επικοινωνιακό μέρος του «Σύρος – Πολιτισμός».

Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά που κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής ανατίθεται σε κάποιον ειδικό συνεργάτη η ενημέρωση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Πολιτισμού, η διάχυση των πληροφοριών, καθώς και η συγκέντρωση και προβολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. 

Ωστόσο, σε συνέχεια του χθεσινού χρονογραφήματος της «Κοινής Γνώμης» με τίτλο «Σώπα, ξεφρακάραμε», διευκρινίζεται τόσο από τον Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, όσο και από τον αρμόδιο  Αντιδήμαρχο σε θέματα προσωπικού, Αλέξη Αθανασίου πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε επιχειρήσει ξανά στο παρελθόν ανάλογη συνεργασία με την κ. Ξανθάκη.

Γ. Μαραγκός: «Η κ. Ξανθάκη είναι μία αξιόλογη υπάλληλος»

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Μαραγκός σημειώνει ότι τον Μάιο του 2015 η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού είχε προσεγγίσει την κ. Ξανθάκη για να αναλάβει κάποιο πόστο στο Τμήμα Πολιτισμού και μάλιστα επί 8ώρου βάσεως. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία και του Δημάρχου, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων της κ. Ξανθάκη.

«Στεναχωρηθήκαμε πολύ που δεν την είχαμε πέρυσι, διότι η κ. Ξανθάκη είναι μία αξιόλογη υπάλληλος στο κομμάτι του πολιτισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Από την αρχή θέλαμε να συνεργαστούμε, παρόλο που ήταν συνεργάτης της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν τα υπολογίζουμε αυτά. Οι αξιόλογοι άνθρωποι πρέπει να αξιοποιούνται ανεξαρτήτως προσώπων». Εκτιμά δε ότι τα πρόσωπα που είναι φιλότιμα, ενδιαφέρονται κι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν, δεν θα πρέπει να σχετίζονται με αιρετούς».

«Διάθεση του Δήμου και για μελλοντική αξιοποίησή της»

Υποστηρίζει ακόμα ότι η παρουσία της κ. Ξανθάκη στο Τμήμα έχει συμβάλλει σε μία καλύτερη εξωστρέφεια και μια πιο έγκαιρη ενημέρωση, δεδομένου ότι εκτός από τα δελτία τύπου, αποστέλλονται εβδομαδιαίως σε όλα τα τοπικά και μη μέσα ενημέρωσης newsletters με το σύνολο των προσεχών εκδηλώσεων.

Επιπλέον, προσθέτει, ότι αναγνωρίζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία της κ. Ξανθάκη, ο Δήμος είναι διατεθειμένος να την αξιοποιήσει και μελλοντικά, μετά τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης.

Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί, πως σε επικοινωνία του συντάκτη της στήλης «Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ» με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μενδρινού, δεν διευκρινίστηκε από την ίδια, ότι ο Δήμος είχε καταβάλλει προσπάθειες για τη σύναψη συνεργασίας με την κ. Ξανθάκη. Δεδομένου ότι ένα τοπικό μέσο δεν μπορεί να γνωρίζει τη σχέση ενός υπαλλήλου με το δήμο, πέρα από τις πληροφορίες τις οποίες συγκεντρώνει, το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο αποτελεί κατάθεση της προσωπικής άποψης και θέσης του συντάκτη και όχι ρεπορτάζ, έθεσε κάποια ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν κατόπιν της δημοσίευσής τους. 

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός, αναφερόμενος στον τρόπο οργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, σημειώνει ότι, στόχος του Δήμου είναι η οριστικοποίηση του τελικού προγράμματος από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. «Θα θέλαμε το πρόγραμμα να είναι σίγουρο από τον Νοέμβριο ή τον μήνα Δεκέμβριο, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα τόσο στη διαμόρφωση όσο και την προώθησή του», τονίζει. 

Α. Αθανασίου: «Είμαστε ανοιχτοί σε ανθρώπους με πείρα και γνώσεις»

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» ότι, στον τομέα του Πολιτισμού, ο Δήμος απασχολεί το φετινό καλοκαίρι έξι συνολικά άτομα, με σύμβαση από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Οι πέντε εξ’ αυτών υπάλληλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και στο Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Άνω Σύρο, στο Θέατρο Απόλλων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Ενυδρείο στο Κίνι, το οποίο λειτουργεί καθημερινά, ενώ η κ. Ξανθάκη έχει απορροφηθεί στο Γραφείο Πολιτισμού. «Η Ρούλα, επειδή το «κατέχει το άθλημα», είναι ένα άτομο που μπήκε κατευθείαν στο γραφείο και ήξερε τι πρέπει να κάνει» επισημαίνει ο κ. Αθανασίου, διευκρινίζοντας πως «φέτος, η πρόταση από την πλευρά του Δήμου έγινε εγκαίρως, οπότε η ίδια δέχτηκε με χαρά να βοηθήσει».  Προσθέτει τέλος, ότι ο δήμος είναι πάντα ανοιχτός σε άτομα που διαθέτουν εμπειρία και μία σημαντική πορεία στο κομμάτι του πολιτισμού, ωστόσο η νομοθεσία δεν ευνοεί την ανανέωση της όποιας σύμβασης. 

Σημειώνεται επίσης ότι σε συνεργασία με το ΙΕΚ Σύρου, επτά σπουδαστές παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε διάφορους χώρους του νησιού όπως το Βιομηχανικό Μουσείο, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πινακοθήκη Κυκλάδων, η Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη και το Θέατρο Απόλλων.

Θ. Μενδρινού: «Ένα δίμηνο δε λύνει το πρόβλημα»

Με τη σειρά της, η κ. Μενδρινού δηλώνει ότι η μόνιμη ενασχόληση υπαλλήλου αποκλειστικά με το επικοινωνιακό κομμάτι του πολιτισμού αποτελεί μεγάλη επιθυμία του Δήμου, η οποία όμως προσκρούει στη σημαντική έλλειψη προσωπικού. «Με το δίμηνο δε λύνεται το πρόβλημα, γιατί και μετά τον Σεπτέμβριο ακολουθούν πολλά πακέτα εκδηλώσεων, όπως το «Χριστούγεννα στη Σύρο» και το «Συριανό Καρναβάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν κρύβει μάλιστα ότι φέτος, υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις και αλλαγές ημερομηνιών στο πρόγραμμα του «Σύρος – Πολιτισμός» με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα. «Λάθη πάντα γίνονται, νομίζω όμως πως έχουμε βρει τον ρυθμό μας» υπογραμμίζει η κ. Μενδρινού, εκτιμώντας πως μέσω των συχνών ανακοινώσεων, παρέχεται μία πληρέστερη ενημέρωση. Ωστόσο, κρίνει πως οι σύλλογοι και οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα έπρεπε να είναι πιο συνεπείς στον προγραμματισμό τους, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών δεν έχει πρόσβαση στα δελτία τύπου του Δήμου και ενημερώνεται κυρίως από το έντυπο πρόγραμμα. «Πραγματικά, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας και να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας υψηλά. Το γεγονός ότι σε τόσο σε δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να κρατήσουμε όλα τα φεστιβάλ, να δημιουργήσουμε νέα και να έχουμε τόσες εκδηλώσεις, σημαίνει ότι μπορούμε κάθε χρόνο να τα πάμε και καλύτερα».