Τα αρχαία Ελληνικά είναι η κοινή ρίζα της κουλτούρας μας!
- Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2016 - 06:22
Αυτή ήταν η θέση της Γαλλίδας ελληνίστριας Ζακλί ντε Ρομιγύ, που ήταν καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών στη Σορβόνη και ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια που δίδαξε στο College de France, το σημαντικό και ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα κλασσικής παιδείας στη Γαλλία. Από το 1989 ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Η αείμνηστη Ζακλίν ντε Ρομιγύ ήταν ένα σύμβολο του πνεύματος και αντλούσε τις εμπνεύσεις της και το νόημα της ζωής από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Ήταν μια από τις μεγάλες μορφές που σημάδεψαν τα ελληνικά κλασσικά κείμενα με στόχο και σκοπό να γίνουν γνωστά, όσο γινόταν σε όσες χώρες και ιδιαίτερα βέβαια στη Γαλλία και φυσικά….στην Ελλάδα.
Θεωρούσε ότι μόνο η αρχαία Ελλάδα, με την σωστή φιλοσοφία της θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε η Δύση (και όχι μόνο) θα μπορούσε να αναπτύξει τον πλούτο της διανόησης και του ανθρωπισμού, σε συνδυασμό με τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής.
Επισκεπτόταν πολύ συχνά την Ελλάδα και είχε στενή επικοινωνία με φίλους. Με πολλούς τρόπους είχε δείξει την αγάπη της και τον θαυμασμό της για τη χώρα μας.
«Η Ελλάδα» είχε πει: «ήταν πρώτη στην λογοτεχνία, στη σκέψη, στη φιλοσοφία…οι αρχαίοι Έλληνες εφεύρισκαν τα πάντα. Δεν μπορούμε να μη δούμε ότι η Ελλάδα ανακάλυψε τη δημοκρατία, την τραγωδία, την κωμωδία, την ιστορία, την ρητορική, την διαλεκτική…αλλά κυρίως οι Έλληνες είχαν μια εκπληκτική ικανότητα να πηγαίνουν στην ουσία και να πραγματοποιούν θαύματα και πολιτισμό!» Παράδειγμα έφερνε πάντα τον αγαπημένο της συγγραφέα τον Θουκυδίδη. Ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης υπήρξε η μεγάλη αγάπη της Γαλλίδας ελληνίστριας. Ασχολήθηκε, διάβασε, έμαθε και έγραψε το βιβλίο: «ο Θουκυδίδης και ο αθηναϊκός ιμπεριαλισμός».
Στη χώρα μας, η σημαντική της προσφορά τιμήθηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών και την πολιτογράφηση της ως Ελληνίδα με Προεδρικό Διάταγμα. Από το έργο της, πάνω από είκοσι βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Συνέχισε να μελετά και να γράφει μέχρι το τέλος της ζωής της σε βαθύ γήρας.
Ινστιτούτο ΚΥΒΕΛΗ
Το Ινστιτούτο Κυβέλη, που ιδρύθηκε το 1999 στην Ερμούπολη της Σύρου (οικία Κυβέλη: Λεωνίδου 4 και Σπαρτιατών, Άγιος Νικόλαος) τιμώντας την μνήμη της μεγάλης Γαλλίδας ελληνίστριας, που έφυγε από τη ζωή, έχοντας στο προσκεφάλι της τους αρχαίους Έλληνες τραγικούς και φιλόσοφους, αφιέρωσε στην Ζακλίν ντε Ρομιγύ μια έκθεση ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ με θέμα: «Η χρεοκοπία του έρωτα, που αναφέρεται σε άσημες και διάσημες γυναίκες στο ρόλο της «Κυρίας με τις καμέλιες». Ήταν πολλές οι κυρίες, (αξιόλογοι ηθοποιοί) που ερμήνευσαν το ρόλο της Κυρίας με τις καμέλιες με κείμενο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ. Και μεταξύ άλλων ηθοποιών είχε ερμηνεύσει αυτό το ρόλο και η Κυβέλη. Αυτό το αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίστρια έγινε στην Ερμούπολη το 2011 με προβολές ταινιών, Φωτογραφικό Πανόραμα, με αποσπάσματα σε εικόνες και κείμενα της γαλλικής λογοτεχνίας με στίχους του Byron και φυσικά κείμενα υπέροχα της Ζακλίν ντε Ρομιγύ.
Ακόμη και σήμερα, 5 χρόνια μετά, υπάρχουν τα video με τα κείμενα και τις φωτογραφίες που κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει, αν θελήσει, είπε η υπεύθυνη και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυβέλη κ. Βαλεντίνη Στεφανίδου – Ποταμιανού.
Επιστολή!!
Ήταν Μάρτιος του 2007 όταν η κ. Βαλεντίνη έστειλε επιστολή στην κ. Ρομιγύ προσκαλώντας την να επισκεφθεί το Ινστιτούτο και φυσικά να την φιλοξενήσει, αλλά και να γνωρίσει το ιστορικό νησί, τη Σύρο. Και η κ. Βαλεντίνη έλαβε την απάντηση:
«ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3 Μαρτίου 2007
Αγαπητή κυρία,
Χαίρομαι που μαθαίνω τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυβέλη και σας συγχαίρω. Όμως οφείλω να σας πω πως είναι αδύνατον να συμμετέχω. Διανύω το εννενηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας μου και είμαι σχεδόν τυφλή. Έτσι τι θα μπορούσα να προσφέρω στο Συμβούλιό σας;
Ωστόσο θα ενημερώσω τον περίγυρό μου. Πώς να ταξιδέψω πια στην Ελλάδα; Πιστέψτε με, με θλίβει. Ευχαριστώ και πάλι και στέλνω όλες τις ευχές μου για το Ινστιτούτο».
Το Ινστιτούτο ΚΥΒΕΛΗ το 2011 αφιέρωσε την έκθεση πολυθέαμα: «Η χρεοκοπία του Έρωτα» στη μεγάλη επιστήμονα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά της στον Πολιτισμό, τα Γράμματα και την Πατρίδα μας.
Τα σχόλιά της για την Ελλάδα και την ιστορία της ήταν πάντα άριστα! Είχε πει: «Για μένα, η παράδοση της αρχαίας Ελλάδας ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και αποτέλεσε την παιδεία των λαών της Ευρώπης. Πολλές ευρωπαϊκές παραδόσεις έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία ελληνικά πρότυπα, στις παραδόσεις και στους ελληνικούς γραπτούς και άγραφους νόμους…»
Το Ινστιτούτο ΚΥΒΕΛΗ, που ίδρυσε η Βαλεντίν Ποταμιανού είναι ένα ιδιαίτερος χώρος με στόχο να προβάλει τη σταδιοδρομία της Κυβέλης και της οικογένειάς της που τίμησε τη Σύρο με τις πολιτιστικές δραστηριότητές της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο ή το καράβι;
27 Δεκ. 2024 - 8:34 - Χαρασσώνας
12 Δεκ. 2024 - 6:12 - Άγιος Νικόλαος ο Άγιος των θαλασσινών
5 Δεκ. 2024 - 6:22 - Ποσειδωνία – Ντελλαγκράτσια
29 Νοε. 2024 - 6:22 - Σύρος: Ένα νησί στο κέντρο των Κυκλάδων
22 Νοε. 2024 - 6:22