Animasyros 9.0: Πρόσω ολοταχώς για μια χρυσή δεκαετία

Αγάπη γερή σαν το μάρμαρο

Anima 9.0 Επίσημη Έναρξη

«Μάγια» στις καρδιές των Συριανών έκανε για 9η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που εκπαίδευσαν, ψυχαγώγησαν και έφεραν αντιμέτωπη την τοπική κοινωνία με καίρια ζητήματα, όπως η διαφορετικότητα και ο διαπολιτισμικός διάλογος.

Την έναρξη της φετινής διοργάνωσης σήμανε η δεύτερη σύμπραξη όπερας και animation, που κατάφερε να πάει ένα βήμα παραπέρα το φιλόδοξο σχέδιο του «Άνιμελς».

Με τις φωνές των μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Θεοδώρας Μπάκα, Ελένης Βουδουράκη, Νίκου Στεφάνου και Βασιλικής Καραγιάννη, σε σκηνοθεσία της Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου και με το εξαιρετικό animation της Ειρήνης Βιανέλλη για σκηνικό, αποσπάσματα της όπερας “Το Παιδί και τα Μάγια” του Μωρίς Ραβέλ ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια του κοινού που κατέκλυσε το βράδυ της Πέμπτης το Θέατρο «Απόλλων».

Στην έναρξη του φεστιβάλ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης και της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, εκπρόσωποι Διπλωματικών Αποστολών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σκηνοθέτες και δημιουργοί.

Το 9χρονο παιδί της αρχόντισσας Σύρου

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης καλωσόρισε το κοινό στην ένατη έκδοση του animasyros, που από το 2008 προσπαθεί να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η παγκόσμια τέχνη των κινουμένων σχεδίων, με έμφαση πάντα στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στην ανάδειξη των Ελλήνων δημιουργών και στην ένταξη της ελληνικής δημιουργικότητας στο παγκόσμιο σκηνικό.

Με τη βεβαιότητα ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ουσιαστική επικοινωνία, φιλία και αλληλεγγύη, ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των δημιουργικών φορέων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ότι το animasyros διαθέτει τα εφόδια για να πορευτούμε τα επόμενα χρόνια, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο μέλλον.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού – Πλατφόρμα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τους καλλιτέχνες, τους χορηγούς και όλους τους συντελεστές αυτού του μοναδικού στο είδος του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια το βήμα πήρε η κυρία Sarah Goodall, αναπληρώτρια επικεφαλής αποστολής, που εξέφρασε την συνεχιζόμενη υποστήριξη  της Αυστραλιανής Πρεσβείας στο Animasyros.

Οι καρποί μιας λαμπρής συνεργασίας

Λίγο πριν την έναρξη της πολυαναμενόμενης animated πρεμιέρας, τον λόγο πήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης καταχειροκροτήθηκε από το κοινό όταν περιέγραψε τη συγκίνηση που ένιωσε όταν είδε στην οροφή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης τον Μότσαρτ να στέκεται αντίκρυ στον Όμηρο” και αποκάλυψε ότι από φέτος η Λυρική Σκηνή θα δώσει ακόμα δυναμικότερο παρών στη Σύρο.

Το πρώτο δείγμα της νέας working progress σύμπραξης του Animasyros με την ΕΛΣ, που ενθουσίασε το κοινό, φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην πλήρη του μορφή, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίστηκε με προβολές, εκδηλώσεις της Αγοράς, εκπαιδευτικά εργαστήρια καθώς και το εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στο Τουρκικό animation “Focus on Turkey”.

Η τρίτη μέρα του Animasyros 9.0 ήταν μία πολυσυλλεκτική εμπειρία με 76 ταινίες από τρία διαγωνιστικά τμήματα, αφιέρωμα στην κινηματογραφική σκηνή animation της Λιθουανίας και την Τουρκία στο επίκεντρο ως τιμώμενη χώρα, με την προβολή της ενήλικης, άγρια κωμικής και αναζωογονητικής "Bad Cat”.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος το Animasyros ανέβασε αυλαία στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, με την πραγματοποίηση υπαίθριων προβολών. Την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Δημήτρης Νταλαχάνης καθώς  και ο Χωρικός Αντιδήμαρχος κ. Αλέξης Αθανασίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιήθηκε ομιλία του παραγωγού, Κωνσταντίνου Βασίλαρου για την ταινία “Loving Vincent” του βραβευμένου με Όσκαρ Hugh Welcman & της Doreta Kobiela, μια διεθνή παραγωγή  με δυνατή ελληνική συμμετοχή. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το πολυπληθές ακροατήριο είχε τη χαρά να μάθει «εκ των έσω» πληροφορίες  για τη διαδικασία δημιουργίας από τον ίδιο τον σκηνοθέτη μέσω ζωντανής σύνδεσης Skype.

Στο επίκεντρο ο διαπολιτισμικός διάλογος

Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ κατείχε το αφιέρωμα στο Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό μέσα από 17 διεθνείς ταινίες animation που αποτέλεσαν αφετηρία για μια συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων Ορθοδόξων και Καθολικών, Ελλήνων Εβραίων και Μουσουλμάνων. Το σχετικό αφιέρωμα κορυφώθηκε με στρογγυλό τραπέζι στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυριότερων δογμάτων οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά με το αίτημα της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και νοοτροπιών.

Επιθυμία των διοργανωτών αποτελεί η άμβλυνση προκαταλήψεων και στερεοτύπων γύρω από τις μειονότητες, όσο και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ανεκτικότητας – ιδίως στην ταραγμένη αυτή την περίοδο γειτονιά της Ελλάδας – έτσι ώστε οι διαπολιτισμικές διαφορές να μην αποτελούν στοιχείο διάκρισης αλλά πηγή εξέλιξης και προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε επίσης ένα ωριαίο πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων με θεματικό άξονα την προσωπική έκφραση πάνω σε ζητήματα φύλου. Το δικαίωμα στον ελεύθερο, αδιαπραγμάτευτο αυτοπροσδιορισμό έχει υπάρξει διόλου τυχαία, επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα 9 χρόνια ταινιών του animasyros. Φέτος, τον Ιούνιο οι διοργανωτές βούτηξαν στο αρχείο τους και επέλεξαν κάποιες από τις αγαπημένες τους δουλειές δημιουργών από όλο τον κόσμο, ενώνοντας υπερήφανα τις φωνές τους με τις δικές τους κι αυτές του Athens Pride 2016. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καραμανώλης.

 

Ετικέτες: