«Προλαμβάνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα»
- Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:22
- / Eνημέρωση: 29 Σεπ. 2016 - 7:36
p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 120%; }p.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: "Mangal"; font-size: 12pt; }
Η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου» τιμά το νησί μας με την παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα με ομιλητές σημαντικούς επιστήμονες της Ιατρικής.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Δ. Ρίχτερ με μια επιστολή του, αναφέρεται στον «σημαντικό» σκοπό αυτού του Σεμιναρίου που αφορά τα νοσήματα καρδιάς:
«Αγαπητοί Σύνεδροι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην επιστημονική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΠΙΔΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ» στη Σύρο 29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2016 με θέμα: «Προλαμβάνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Δύσκολες κλινικές περιπτώσεις» Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει για τις νεότερες εξελίξεις στα θέματα που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση, τις επιπλοκές και την πρόληψη της καθώς και με το ευρύτερο φάσμα της καρδιαγγειακής νόσου και να παρουσιάσει ότι νεότερο από τις πρακτικές που ασκούνται από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Επιστημονικές εταιρείες.
Το Σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης και των συνεπειών της.
Έχοντας λάβει υπόψη τα σχόλιά σας, έχουμε συμπεριλάβει φέτος τα διαδραστικά κλινικά περιστατικά με συμμετοχή του κοινού.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων για τη βοήθεια που προσέφεραν στη διοργάνωση του Σεμιναρίου αυτού.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που όλοι υφιστάμεθα θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα δυναμικό και ωφέλιμο τριήμερο με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
Η ενεργή συμμετοχή σας και το 2016 μας τιμά και αποτελεί αναμφισβήτητο κριτήριο για την επιτυχία του στόχου μας».
Με εκτίμηση
Δ. Ρίχτερ
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου.
Πρέπει να είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς τους απλούς ανθρώπους να ακούσουμε, να προσέξουμε και να μάθουμε τι πρέπει να προσέχουμε, τι να φροντίζουμε, τι να αποφεύγουμε ώστε να έχουμε μια καλή Υγεία! Ευχαριστούμε, από καρδιάς, τους Ειδικούς Γιατρούς που επέλεξαν το νησί μας για ένα τέτοιο «Εκπαιδευτικό Σεμινάριο» που θα μας χαρίσει γνώση και φροντίδα για την υγεία μας.
Υγεία στην Αρχαία Ελλάδα – Ασκληπιός
Ασκληπιός ήταν ο θεός στον οποίον κατέφευγαν οι άνθρωποι για να τους ανακουφίσει από τους πόνους και να θεραπεύσει τις ασθένειές τους. Σύμφωνα με τα κείμενα του Ομήρου στην Ιλιάδα, ο Ασκληπιός χαρακτηριζόταν ως λαμπρός θεραπευτής και ήταν μαθητής του…Κενταύρου Χείρωνα Η μυθική παράδοση τον θέλει να έχει γεννηθεί στην Βοβηϊδα λίμνη της Θεσσαλίας. Τόσο ο Πυθαγόρας όσο και ο Παυσανίας πίστευαν, ότι πατέρας του ήταν ο θεός Απόλλων και μητέρα του η Κορωνίδα. Οι ιατρικές του ιδιότητες, πίστευαν ότι προερχόντουσαν από τον Απόλλωνα, τον ηλιακόν θεό, οι ακτίνες του οποίου επιδρούσαν ευεργετικά στο ανθρώπινο σώμα. Αυτός ο ειδικός χαρακτήρας του Απόλλωνα μετεβιβάσθηκε στον γιό του και έτσι έγινε ο θεός της Υγείας. Το όνομα της μητέρας του Ασκληπιού, Κορωνίδα είναι το όνομα ενός πτηνού που ζει πολλά χρόνια και συμβολίζει κι αυτό την Υγεία. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι ευεργετικός ήλιος του Απόλλωνα βοηθούσε ιδιαίτερα τον γιό του Ασκληπιό, ώστε με τη θερμότητά του αναζωογονούσε τις εξαντλημένες δυνάμεις των ασθενών και βοηθούσε στη θεραπεία τους. Τον ονόμαζαν «θεόν Σωτήρα»!
Σύμβολο του ήταν ο οφίς (το φίδι) επειδή το θεωρούσαν προφητικό ζώο. Στα μνημεία της Ελληνικής γλυπτικής παρουσιάζεται με τον όφι, την ράβδο, που είναι το στήριγμά του και το κύπελλο που είναι γεμάτο με ποτό σωτηρίας (φάρμακο). Το άγαλμά του με τα ιερά σύμβολα υγείας υπήρχαν στην Επίδαυρο, στην Κω, στην Πέργαμο και σε πολλές περιοχές της Αρχαίας Ελλάδας. Συνήθως αυτά τα αγάλματα, αλλά και τα ιερά προς τιμήν του Ασκληπιού ήταν κατασκευασμένα σε κάποια απόσταση από τις πόλεις, ώστε να είναι υγιεινές περιοχές, να είναι κοντά σε διαυγείς πηγές και κοντά σε δάση με δροσερή χλόη.
Στα ιερά του Ασκληπιού, όλα τα στοιχεία είχαν συμβάλλει στην πνευματική γαλήνη και την σωματική ανάπαυση των ασθενών, οι οποίοι φεύγοντας θεραπευμένοι άφηναν αφιερώματα, χρυσά ή αργυρά νομίσματα και χάραζαν στις στήλες του ναού το όνομά τους, αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούσε ο Ασκληπιός για την θεραπεία τους.
Όπως είπε ο Ιπποκράτης που μελέτησε πολύτιμα αρχεία στην Κω και σε άλλες περιοχές, ανακάλυψε σπουδαίες συνταγές για θεραπεία, που ίσως είχαν σκαλιστεί σε μαρμάρινες στήλες από ασθενείς, αλλά βρέθηκαν και άλλα πολύτιμα αρχεία.
Σύζυγος του Ασκληπιού ήταν η όμορφη Ηπιόνη και μητέρα του Ποδαλειρίου και του Μαχάονος που θεωρούνται σπουδαίοι γιατροί. Θυγατέρες του είναι η Υγεία, η Ιασώ, η Πανάκεια και η Αίγλη (ονόματα σημερινών Νοσοκομείων).
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ…ο Μέγας
Θεωρείται, για την Αρχαία Ελλάδα η σπουδαιότερη και πιο φαεινή ιατρική διάνοια στην ιστορία. Κατά τον Φερεκύδη (τον Σύριο) υπήρξε ο 17ος απόγονος του Ασκληπιού. Γεννήθηκε στην Κω το 460 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο γιατρός της εποχής Ηρακλείδης και μητέρα του η Πραξιθέα της Φαιναρέτης, από την οικία των Ηρακλείδων».
Η πρώτη μύησις του Ιπποκράτους στην Ιατρική επιστήμη έγινε από τον πατέρα του. Υπήρξε από τους λίγους μεγάλους γιατρούς που η αξία του αναγνωρίστηκε και έγινε διάσημος.
Ταξίδεψε σε πολλές χώρες, από τη Σμύρνη, την Πέργαμο την Μικρά Ασία, την Αφρική και κατέληξε στη Μακεδονία και μετά στη Λάρισα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του επέστρεψε στην Κω και ανέλαβε την διεύθυνση του Ασκληπιού. Ο θαυμασμός και η εκτίμηση των Ελλήνων και των ξένων που τον γνώρισαν ήταν μεγάλη. Τα «Ιπποκράτεια έργα» ήταν μια άριστη συλλογή.
Ο Ιπποκράτης έφυγε από τη ζωή σε μεγάλη ηλικία. Ο Άνθιμος Γαζής έγραψε ότι το 1826 «…ανευρέθη ο τάφος του πλησίον της Λαρίσης. Πλαξ ενεπίγαφος έφερε καταφανώς το όνομα του Ιπποκράτους…»
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μία ανεκτίμητη πολύχρονη ιστορική και κοινωνική προσφορά
10 Μαρ. 2025 - 6:16 - Από το “Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης” δημιουργήθηκε το Μουσείο (Αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης.
27 Φεβ. 2025 - 6:22 - Εμπόριο - Βιομηχανία Σύρου
24 Φεβ. 2025 - 6:22 - Έγιναν σεισμοί στην περιοχή των νησιών Σαντορίνης και Αμοργού
14 Φεβ. 2025 - 6:22 - ΑΙΓΑΙΟ: Το Ελληνικό αρχιπέλαγος
31 Ιαν. 2025 - 6:22