Ο διάλογος έδειξε τον δρόμο
- Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:17
Τις φωνές τους ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και τον πόλεμο ένωσαν εκπρόσωποι των κυριότερων θρησκειών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του αφιερώματος του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων animasyros 9.0 στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό.
Στόχος του αφιερώματος ήταν η ανάδειξη της σημασίας του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας πεποιθήσεων και ιδεών. Το αφιέρωμα κορυφώθηκε με διαλογική εκδήλωση στο Θέατρο Απόλλων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του animasyros Βασίλης Καραμητσάνης σημείωσε ότι η ιδέα για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου αφιερώματος γεννήθηκε από την απρόσκοπτη αρμονική συνύπαρξη του ορθόδοξου και του καθολικού δόγματος στο νησί της Σύρου, εκτιμώντας πως ο πλούτος του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση και τον μεταξύ τους διάλογο.
Σημειώνεται ότι το αφιέρωμα με τίτλο «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Συγκρητισμός, Μειονότητες και Διαπολιτισμικότητα» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Καταλήγοντας, ο κ. Καραμητσάνης υποστήριξε ότι «ο θρησκευτικός διάλογος θα πρέπει να γίνεται ειρηνικά και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του καθενός».
Καλλιέργεια ενός αληθινού πνεύματος αγάπης
Το θέμα ανέπτυξε πρώτος ο Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Αλέξανδρος Μαρκουίζος. Όπως τόνισε, η Ιερά Μητρόπολη, αναγνωρίζοντας ότι ο Χριστός έχει ταυτιστεί με το πρόσωπο του ανθρώπου, ο οποίος ανάγκη χωρίς θρησκευτικές, εθνικές και άλλες διακρίσεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει τις πνευματικές, βιοτικές και καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις. Πρόσθεσε μάλιστα πως στο νησί της Σύρου ορθόδοξοι και καθολικοί ζουν, εργάζονται και μοχθούν, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και αναζητούν μαζί λύσεις στα προβλήματά τους. «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ προσπαθεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο, θυσία και κόστος την καλή και αρμονική συμβίωση των πιστών των δύο διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και πολλές φορές έχει δεχθεί επικρίσεις και κατηγορίες από ανθρώπους που είναι έξω από την πραγματικότητα της Σύρου και των Κυκλάδων» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως για την εξάλειψη των τεχνητών και συχνά υποκινούμενων μισαλλόδοξων νοοτροπιών και συμπεριφοράς ο ρόλος της εκκλησίας πρέπει να είναι ο ίδιος: η καλλιέργεια ενός πραγματικά αληθινού πνεύματος αγάπης. «Όσο πιο χριστιανοί γινόμαστε, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από το ρατσισμό και κατευθυνόμαστε προς τη φιλάνθρωπη ανεκτικότητα», κατέληξε ο κ. Μαρκουίζος.
«Η Καθολική Εκκλησία εμβαθύνει στην αλήθεια μέσα από τον διάλογο»
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου π. Γιάννης Μαραγκός εξέφρασε την άποψη πως οι πιστοί χριστιανοί οφείλουν να αναγνωρίζουν και να σέβονται τις θρησκευτικές και πολιτιστικές αξίες των άλλων λαών και να αναγνωρίζουν κάθε τίμια και αξιόλογη ανθρώπινη προσπάθεια. «Η καθολική εκκλησία συνδιαλέγεται, δε λέει ότι δεν έχει την αλήθεια και την αναζητά αλλά με το διάλογο μπορεί να εμβαθύνει στην αλήθεια και να την μάθει ακόμα καλύτερα. Επιζητεί τη συμβίωση χωρίς όμως το κουκούλωμα των τυχόν διαφορετικών καταστάσεων, Θέλουμε την αμοιβαιότητα», ανέφερε.
«Ζητώ από την κοινωνία να με δέχεται με σεβασμό και χωρίς προκαταλήψεις»
Σύντομη αναφορά στην παρουσία του εβραϊκού στοιχείου στην Ελλάδα, πραγματοποίησε ο κ. Σολομών Μορδοχάι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό στοιχείο στην Ελλάδα εμφανίζεται εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια με τη αρχαιότερη συναγωγή της Διασποράς στο νησί της Δήλου, που έχει χρονολογηθεί στον πρώιμο 1ο αι. π.χ. Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 5.000 Εβραίοι, 3.000 στην Αθήνα 1.000 στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βρίσκονται διάσπαρτοι σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες γνωστό αμερικανικό ερευνητικό κέντρο για την προσφυγική κρίση, η ενσωμάτωση των μεταναστών έχει δημιουργήσει κλίμα φόβου, έχει εντείνει τις προκαταλήψεις για τις σχέσεις τρομοκρατίας – μεταναστών και φαίνεται πως έχει ενισχύσει τις τάσεις για τη σύνδεση της εθνικής ταυτότητας με κριτήρια όπως η γλώσσα, οι παραδόσεις και η θρησκεία. Σε αυτή την έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσει μαζί με την Ουγγαρία. Ο ίδιος έκρινε ότι η λύση για την αλλαγή αυτών των νοοτροπιών θα πρέπει να αναζητηθεί στη στάση των επίσημων φορέων της πολιτείας, στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της παιδείας και της ελληνικής εκκλησίας. «Είμαι Έλληνας Εβραίος, η Ελλάδα είναι η μοναδική μου πατρίδα, αυτήν υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό και δεν αισθάνομαι λιγότερο Έλληνας από τους μαθητές μου, τους συμφοιτητές μου, τους συναδέλφους και τους φίλους μου. Αισθάνομαι υπερήφανος για την Ελλάδα, είμαι όμως και Εβραίος και επιλέγω συνειδητά να διατηρώ αυτή την ιδιότητά μου και ζητώ από την κοινωνία στην οποία είμαι ενταγμένος να με σέβεται χωρίς διαχωρισμούς, προκαταλήψεις και καχυποψίες. Δεν εφησυχάζω, αναγνωρίζω ότι σε μια κοινωνία που βάλλεται από πολλές μεριές, τα πράγματα δεν θα είναι μόνο ρόδινα. Ως ενεργός πολίτης θα μάχομαι τη μη ανεκτικότητα στο διαφορετικότητα όπου τη συναντώ, είτε στρέφεται προς εμένα, είτε προς τους άλλους» υπογράμμισε ο κ. Μορδοχάι.
«Ας ενώσουμε τα χέρια και τις φωνές μας κατά του ρατσισμού»
Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι και οι τρεις θρησκείες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και να συνεργαστούν, καθώς τα θέματα που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από κείνα που τους χωρίζουν. Κατέστησε δε γνωστό, πως κάθε εβδομάδα, στη μαζική προσευχή που πραγματοποιείται στα τζαμιά της Αθήνας, οι μουσουλμάνοι εύχονται για την Ελλάδα να είναι ασφαλής, ήσυχη και πλούσια. «Αυτό φανερώνει ότι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας αγαπούν τον τόπο, γι’ αυτό ζητώ από τις άλλες δυο θρησκείες να ενώσουμε τα χέρια και τις φωνές να είμαστε κατά του ρατσισμού, του μίσους και του πολέμου και η ενότητα και η συνεργασία να δείξουν το δρόμο προς την ειρήνη»., κατέληξε ο κ. Ελγαντούρ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αγάπη γερή σαν το μάρμαρο
26 Σεπ. 2016 - 6:19 - Το animasyros 9.0 μας έκανε "μάγια"
23 Σεπ. 2016 - 10:40 - Αναπόσπαστο μέλος της Συριανής οικογένειας
23 Σεπ. 2016 - 6:18 - Η φαντασία στα καλύτερά της
21 Σεπ. 2016 - 6:17 - Το Animasyros 9.0 επιστρέφει στη βάση του
16 Σεπ. 2016 - 15:48