«Πασαλείμματα» και όχι βιώσιμες λύσεις
- Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2016 - 06:20
Η αμφισβήτηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης συνεχίζουν να σκιάζουν τις σχέσεις της οικογένειας της Φιλαρμονικής και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη συνάντησή τους με θέμα το παρόν και το μέλλον της ορχήστρας.
Μέλη της Φιλαρμονικής, γονείς μαθητών και μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής δεν πείστηκαν για τις πραγματικές προθέσεις του Δήμου, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν δια των Αντιδημάρχων Πολιτισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών, Θωμαής Μενδρινού και Αλέξη Αθανασίου.
Η ανακοίνωση της αντικατάστασης της μέχρι πρότινος μαέστρου Alice Labarche από μουσικό άλλου Δήμου, που θα πραγματοποιεί μαθήματα και πρόβες μόνο δύο φορές την εβδομάδα, όχι μόνο δεν επικροτήθηκε, αλλά προκάλεσε και έντονες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Η λύση αυτή θεωρήθηκε από την πλειοψηφία ως μη βιώσιμη και «πασάλειμμα», δεδομένου ότι, η εξειδίκευση του εν λόγω μουσικού σε συγκεκριμένα όργανα κρίνεται ανεπαρκής για την κάλυψη του συνόλου των διδακτικών αναγκών.
Μαέστρος - επισκέπτης
Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Αθανασίου ότι ο μουσικός που βρέθηκε μετά κόπων και βασάνων, εξαιτίας των περιορισμένων επιλογών του δήμου, ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί μόνιμα στη Σύρο και να καταθέσει αίτηση μετάταξης για την εξ’ ολοκλήρου ανάληψη της Φιλαρμονικής, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής εξέφρασε τους ενδοιασμούς του.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Alice Labarche, ο άνθρωπος αυτός δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει δοκιμαστικά τη συνεργασία του με την Φιλαρμονική, χωρίς να είναι σίγουρος για την τελική απόφασή του.
Επιπλέον, εκφράστηκε ο προβληματισμός για τον περιορισμένο χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του τόσο για την πραγματοποίηση όλων των μαθημάτων, που έκανε η προηγούμενη μαέστρος, όσο και για δίωρη πρόβα.
Αποκλεισμός παιδιών στη διδακτική διαδικασία
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φαίνεται πως προκύπτει στο διδακτικό κομμάτι, καθώς ο νέος μουσικός ειδικεύεται στο σαξόφωνο και το φλάουτο, ενώ οι μεγαλύτερες ανάγκες καταγράφονται στα χάλκινα, με αποτέλεσμα τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά τα όργανα να μην έχουν πλέον τρόπο να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. Ως εκ τούτου, τα μέλη του Συλλόγου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος θα είναι αποδοτικός και χρήσιμος στις πρόβες της ορχήστρας και όχι στη διδασκαλία. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα από τα μαθήματα της κ. Labarche θα καλύψουν φέτος την αμοιβή του δασκάλου κρουστών, αναρωτήθηκαν εάν τα έσοδα που θα προκύψουν από τα μειωμένα σε αριθμό μαθήματα του νέου μουσικού θα είναι επαρκή για την υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης την επόμενη χρονιά. Εν κατακλείδι, υποστήριξαν ότι η λύση του δήμου εξυπηρετεί μονομερώς τις ανάγκες της Φιλαρμονικής, γι’ αυτό και δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Προσωρινή λύση λόγω… πίεσης
Στην ερώτηση με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο νέος μουσικός, η κ. Μενδρινού σημείωσε ότι, ο Δήμος δεν είχε πολλές επιλογές και εν όψει της έναρξης της νέας περιόδου, ήταν υποχρεωμένος να βρει μία λύση, δίνοντας προτεραιότητα στα μαθήματα των παιδιών. Η απάντηση της Αντιδημάρχου σχολιάστηκε από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι έκριναν ότι η λειτουργία της Φιλαρμονικής δεν θα πρέπει να εξαρτάται και πάλι από τη θέληση, τις δυνάμεις και τα ψυχικά σκαμπανεβάσματα ενός ανθρώπου.
Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου συμπλήρωσε την κ. Μενδρινού, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος κλήθηκε εσπευσμένα να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του η “απροσδόκητη” – για τους ίδιους – παραίτηση της κ. Labarche, προς αποφυγή της διάλυσης της Ορχήστρας. «Απευθυνθήκαμε σε δήμους που έχουν μουσικούς. Μας έδωσαν τηλέφωνα και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να δούμε πώς μπορεί να υποβοηθηθεί η Φιλαρμονική το μεσοδιάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, ο νέος μουσικός που θα απασχολείται, επί τετραώρου βάσεως, αναμένεται να φτάσει στη Σύρο το διάστημα 10-15 Οκτωβρίου. Ο ίδιος θα καταθέσει τα χαρτιά του τόσο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όσο και στον Δήμο, όπου εργάζεται για να λάβει τις απαραίτητες υπουργικές εγκρίσεις. Παράλληλα, ο Δήμος της Σύρου θα μεριμνήσει για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος από τετράωρο σε οχτάωρο, διαδικασίες οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έναν χρόνο. Σημειώνεται ότι τα έξοδα της μετακίνησης, της διαμονής και της αμοιβής θα καλυφθούν από χορηγό.
Αλ. Αθανασίου: «Δεν γνώριζα τα διοικητικά προβλήματα της Φιλαρμονικής»
Ωστόσο, έκρινε και ο ίδιος, ότι καλό θα ήταν ο Δήμος να δει πρώτα τον άνθρωπο, πριν τον «βαφτίσει». «Γι’ αυτό και η συμφωνία που επιχειρούμε να συνδιαμορφώσουμε αφορά στην παρουσία του δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Να κάνει μαθήματα, να μάθει το χώρο και να γνωριστεί με τους υπόλοιπους», σημείωσε. Όσον αφορά στο διοικητικό σκέλος, ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι ο ίδιος «ειλικρινά δεν γνώριζε ότι η Alice Labarche χρειαζόταν ένα χέρι βοηθείας» και «πως όλες οι δουλειές από τις στολές μέχρι και τα όργανα έπεφταν στις δικές της πλάτες». Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημερώθηκε γι’ αυτά τα ζητήματα κατόπιν της παραίτησης της αρχιμουσικού. «Χωρίς να θέλω να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω, λέω πως κακώς δεν το ήξερα και κακώς δεν είχα έρθει παλαιότερα σε συναντήσεις σας». Ωστόσο έκρινε ότι, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής πρέπει να προβεί κανονικά σε εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του, ώστε να εξετάσει με ποιον τρόπο θα βοηθήσει από τη μεριά του προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και στην αναβάθμιση της Φιλαρμονικής από Γραφεία σε Μονάδα, η οποία θα επιτρέψει μελλοντικά στο Δήμο να απασχολήσει τουλάχιστον τρεις μουσικούς.
Κίνδυνος αποδυνάμωσης της Ορχήστρας
Με δεδομένο ότι ο νέος μαέστρος, στη γλώσσα των Φιλαρμονικών είναι «ξύλινος» (σαξόφωνο και φλάουτο), εκφράστηκε η άποψη από μέλη της Ορχήστρας ότι αυτή διαθέτει ήδη μουσικούς που μπορούν να διδάξουν τα συγκεκριμένα όργανα. Εξήγησαν δε ότι από τη Φιλαρμονική έχουν περάσει πολλοί μαέστροι. «Η Alice δεν ήταν απλά καλή μουσικός, είχε πολύ περισσότερα στοιχεία τα οποία μας ενέπνεαν» υποστήριξαν, χαρακτηρίζοντας επιπόλαιη την επιλογή και παγίωση ενός οποιουδήποτε μουσικού. «Αν κάποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος, αλλά μην πιαστούμε θύματα και βρεθούμε με κάποιον ο οποίος θα διώχνει τους μουσικούς, αντί να τους κρατάει. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Μην θυσιάσουμε για χάρη του παρόντος, το μέλλον», κατέληξαν.
Στην άποψη αυτή συνηγόρησαν και μέλη του Συλλόγου, κρίνοντας απαραίτητη την εξεύρεση λύσης εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. «Χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό, έναν δάσκαλο που να ξέρει χάλκινα».
Μεγάλη ανάγκη στη διδασκαλία χάλκινων
Τα κενά που θα παρουσιαστούν στη διδασκαλία των παιδιών της Φιλαρμονικής επιβεβαιώθηκαν και με την τοποθέτηση μίας μητέρας, η οποία αναφέρθηκε στον προσεχή «αποκλεισμό» της κόρης της και 14 ακόμα παιδιών που παρακολουθούσαν μέχρι σήμερα μαθήματα κλαρινέτου. «Αν βρισκόταν ένας άνθρωπος θα προλάβαινε να αναλάβει άμεσα για να μη μείνουν πίσω τα παιδιά; Μεγαλώνουν και πολλά από αυτά θέλουν να γίνουν μουσικοί. Αν χάσουν μία ή δύο χρονιές, θα πάει στράφι όλη η μέχρι σήμερα πορεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα, εξηγώντας ότι η κόρη της φοιτά στην Γ’ Λυκείου και σε περίπτωση που χάσει τη φετινή χρονιά, δεν θα καταφέρει να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο. «Αν είναι υπόθεση ενός χρόνου, θα πούμε ότι το βρίσκουμε. Του χρόνου όμως θα είναι καλύτερα τα πράγματα; Θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση;».
Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού τόνισε ότι είναι μια μεταβατική περίοδος για τη Φιλαρμονική, η οποία επιβάλλει τη συνεργασία και την προσπάθεια όλων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Αμφιβολίες για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής
Ωστόσο το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν πήρε καμία θέση σχετικά με την επιθυμία της πλειοψηφίας γονέων και μουσικών για τη δημιουργία ενός Οργανισμού, στον οποίο θα ήταν δυνατή η ένταξη μιας ενδεχόμενης Μουσικής Σχολής, προκάλεσε μια γενική δυσαρέσκεια. Για το λόγο αυτό, εκφράστηκε η άποψη από την πλευρά των γονέων ότι «θα ήταν πιο έντιμο, αν η δημοτική αρχή έλεγε ότι η φετινή χρονιά είναι χαμένη, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα μάθημα, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια για να ξεκινήσει κάτι καινούριο». Όπως εξήγησαν θα ήταν καλύτερο να προετοιμάζεται το έδαφος για τη δημιουργία μίας καινούριας σχολής με πιο γερές βάσεις από το να αναλώνεται Δήμος και Φιλαρμονική με «πασαλείμματα».
Κοινή επιθυμία για τη δημιουργία Μουσικής Σχολής
Στο πνεύμα αυτό, γονείς και μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σύρου υποστήριξαν θερμά τη δημιουργία κάποιας Μουσικής Σχολής στο νησί, τις προϋποθέσεις και τον κανονισμό λειτουργίας της οποίας θα μπορούσε να εξετάσεις ειδικός σύμβουλος.
Κάποιοι εξ’ αυτών δε δίστασαν να υποδείξουν στους αρμόδιους τους τρόπους αναζήτησης των σχετικών πληροφοριών και διαδικασιών που χρειάζονται για τον σκοπό αυτό, γεγονός που προκάλεσε τον εμφανή εκνευρισμό τους, δεδομένου ότι η πρόταση δημιουργίας τόσο Μουσικής Σχολής όσο και Ωδείου είχε γίνει «σημαία» στα χέρια τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης.
«Από ένα γρήγορο ψάξιμο στο ίντερνετ, και από συνομιλίες με μουσικές σχολές και ωδεία, διαπίστωσα ότι δεν είναι κάτι δύσκολο για το δήμο. Αν έχετε πολιτική βούληση να προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο, συστήνετε έναν οργανισμό, που βάσει του Καλλικράτη επιτρέπεται και καταθέτετε σχετική αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Τμήμα Δημοτικών Ωδείων. Η νομοθεσία ισχύει από το 1992. Μόλις ξεμπλοκάρουν και οι προσλήψεις θα μπορέσετε να προσλάβετε και δυο-τρεις μόνιμους μουσικούς» σημείωσε μέλος του Συλλόγου, εξηγώντας ότι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας προσλαμβάνεται και ωρομίσθιο καλλιτεχνικό προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, που συμπληρώνει και βοηθά τους ήδη μόνιμους μουσικούς. «Εσείς πρέπει να ξέρετε καλύτερα, εδώ τα βρήκαμε εμείς που δεν είναι η δουλειά μας» κατέληξε, υποστηρίζοντας πως αν υπάρχει η πολιτική βούληση για δημιουργία Μουσικής Σχολής, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους και η Φιλαρμονική θα καταφέρει να ξαναβρεί σύντομα το δρόμο της.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήλωσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διάθεση από τον Δήμο, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν την αγάπη του στα παιδιά μέσα από τη διοργάνωση δημιουργικών δράσεων όπως το Εικαστικό Εργαστήρι, που θα πραγματοποιηθεί και τη φετινή χρονιά. «Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά. Καταλαβαίνω ότι έχετε ανάγκη να ακούσετε τα λόγια. Αλλά θα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις για να μπορέσει η Φιλαρμονική να σταθεί και να έχει μέλλον», υποστήριξε.
«Εμείς αγωνιάμε περισσότερο από εσάς»
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που τοποθετήθηκαν σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά δεν έλαβαν τις απαντήσεις που περίμεναν. Όπως ανέφεραν «την προηγούμενη φορά ήμασταν όλοι με τα λόγια του αέρα και κλείσαμε ένα ραντεβού όπου είχαμε να απαντήσουμε σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα. Εσείς θα μας απαντούσατε για το πώς μπορεί να προχωρήσει το θέμα Ωδείο ή Μουσική Σχολή κι εμείς στο μεσοπρόθεσμο κομμάτι το αν θα αναλάβουμε τον Σύλλογο που θα δούλευε το κομμάτι των παιδιών για τα οποία νοιάζεστε τόσο πολύ να συνεχίσουν τα μαθήματα. Περιμέναμε να ακούσουμε ποια βήματα θα κάνετε για να προχωρήσει αυτό το κομμάτι και μας ανακοινώσατε την άφιξη ενός ανθρώπου που θα έρχεται δύο φορές την εβδομάδα».
Ως εκ τούτου, έκριναν ότι με τη στάση αυτή και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, είτε για απευθείας ανάθεση μουσικών είτε για τη δημιουργία κάποιας Σχολής, δεν φανερώνεται το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την Φιλαρμονική. «Περιμέναμε ότι θα έρθετε στη συνάντηση και θα μας λέγατε αυτά που σας προτείναμε εμείς σήμερα. Εμείς, αγωνιάμε πιο πολύ από εσάς» κατέληξαν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κάλυψη εκπαιδευτικών και διοικητικών αναγκών
8 Νοε. 2018 - 6:18 - «Δεν είμαι δημοτική υπάλληλος, αλλά μουσικός»
27 Σεπ. 2016 - 6:17 - “ Aν βγουν αλήθεια ”
5 Μαΐου. 2023 - 6:17 - «Βαδίζουμε με ένα μεγάλο ερωτηματικό»
1 Ιουν. 2021 - 6:18 - «Ο Πολιτισμός παραμένει ζωντανός ό,τι και να γίνει»
22 Δεκ. 2020 - 6:18