Μουσείο (Αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά ξεναγούν!

  • Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, 2016 - 06:22

Έχουν περάσει είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που το μικρό μας Μουσείο στην Ερμούπολη, άνοιξε τις πόρτες του και την αγκαλιά του για να υποδεχθεί τα παιδιά μας. Τα παιδιά της Σύρου, τα παιδιά των Κυκλάδων, τα παιδιά της Ελλάδας.

Αυτό το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δημιουργήθηκε με την γενναιόδωρη χορηγία του αείμνηστου Γιάννη Βάτη και της συζύγου του Ελένης. Βέβαια, δεν είναι και η μόνη χορηγία που υποδέχθηκε το νησί μας από αυτούς τους ανθρώπους. Ο Δήμος Ερμουπόλεως μας παραχώρησε τότε δυο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου. Και τότε....αγοράστηκαν από τους χορηγούς τα ωραιότατα αντίγραφα: Κυκλαδικά ειδώλια, πυξίδες, αγγεία κ.α. και στολίστηκαν φωτεινά και ευχάριστα πάνω στους ειδικούς κύβους που κατασκευάσθηκαν και μέσα στις προσθήκες, που αντέγραψαν αυτές του “Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Ντόλυς Γουλανδρή” στην Αθήνα. Η αείμνηστη Ν. Γουλανδρή, ήταν φίλη αγαπητή του ζεύγους Βάτη και προσέφερε αντικείμενα και αντίγραφα και εκείνη που αγαπούσε και θαύμαζε τις Κυκλάδες και τις τίμησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό άριστα! Αρκεί να επισκεφθεί κανείς αυτό το Μουσείο στην Αθήνα (Νεοφύτου Δούκα) και θα νοιώσει ιδιαίτερη υπερηφάνια ως Κυκλαδίτης.

Και το 1993...του Μουσειάκι μας άνοιξε την αγκαλιά του. Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο χώρος έπρεπε να επιτύχει το στόχο τους. Σκοπός δεν ήταν να δημιουργηθεί ένα ακόμη σκοτεινό Μουσείο σε μια πόλη. Στόχος ήταν να γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε παιδιά και μεγάλοι να μάθουν, μέσα από το παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και τις ξεναγήσεις, τον σπουδαίο Κυκλαδικό Πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. που όπως λένε οι ειδικοί παγκοσμίως, είναι ένας από τους πέντε μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου! Και...ο στόχος επετεύχθη!

Ένα μεγάλο μελίσσι γεμάτο με παιδιά, έπαιζαν, γελούσαν, ζωγράφιζαν και μάθαιναν την ιστορία των νησιών μας. Χιλιάδες παιδιά από τη Σύρο, από τα άλλα Κυκλαδονήσια μας, από την Αττική και από τη βόρεια Ελλάδα, ήλθαν, είδαν, άκουσαν, έμαθαν και ενθουσιάστηκαν! Και αυτό φαίνεται από τα σχόλια τους στα βιβλία εντυπώσεων, αλλά και από τις πολλές επαινετικές επιστολές που έχουμε λάβει.

Οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί, οι καθηγητές, συνεργάστηκαν θαυμάσια μαζί μας και βοήθησαν ώστε κάθε καλοκαίρι, πολλά απ' αυτά τα παιδιά έγιναν οι λιλιπούτειοι “πρεσβευτές” και “ξεναγοί” του νησιού μας. Έγιναν οι μικροί “Ανδρόνικοι, (όπως έγραψε δημοσιογράφος σε Αθηναϊκή εφημερίδα).

Άλλη εφημερίδα τους αποκάλεσε: “Έφηβους ξεναγούς με γνώσεις και μεράκι”. Η αείμνηστη Ν. Γουλανδρή απεκάλεσε τους μικρούς ξεναγούς: “λουλούδια που άνθισαν και ανθίζουν στη Σύρο, εύγε!” Μια άλλη εφημερίδα είχε γράψει έναν ύμνο για τα παιδιά μας: “....στη Σύρο συνάντησα έβα φυτώριο μικρών αρχαιολόγων” που δένει τους σπόρους του Πολιτισμού και της Ιστορίας στο νησί και έχει κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση πολλών επισκεπτών...” Άλλη εφημερίδα, μεταξύ πολλών επαινετικών σχολίων για τους “μικρούς εθελοντές ξεναγούς είχε γράψει: “....μακάρι αυτή η σπουδαία κίνηση να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα. Ο πολιτισμός μας θα έβρισκε την θέση που του αξίζει στην σημερινή Ελλάδα...”

Το Μουσειάκι μας συμπληρώνει, φέτος, είκοσι τρία χρόνια ύπαρξης και επιτυχίας. Και τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, άκουσαν, έμαθαν, έπαιξαν με το καραβάκι μας, ξεκαρδισμένα από το κουκλοθέατρο ή πασαλειμμένα με τις λάσπες από κοκκινόχωμα ή καρβουνόσκονη, έμαθαν πως ζωγράφιζαν οι πρόγονοί μας, πως ζούσαν και τόσα άλλα.

Αισθάνομαι υπέροχα γιατί οι συνεργάτιδές μου κι εγώ ανάψαμε ένα μικρό λυχνάρι γνώσης. Και αισθανόμαστε υπερήφανες γιατί ζήσαμε την επιτυχία των μικρών... “αρχαιολόγων μας”.

Από αυτό το μικρό Μουσείο πέρασαν και ξεναγήθηκαν από τα παιδιά μας προσωπικότητες, όπως: ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, η κ. Μπενάκη, υπουργοί, πρεσβευτές, ηθοποιοί, καθηγηταί Πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι κ.α. Ο υποδιευθυντής του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης Carlos Picon έγραψε: “Με πολύ θαυμασμό και πολλές ευχαριστίες για την παρουσίαση των παιδιών. Μπράβο”! (Μετάφραση) Και ο προπονητής του Μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης έγραψε: “Έμεινα άφωνος, βλέποντας και ακούγοντας αυτά τα παιδιά...εύχομαι να γίνεται παράδειγμα προς ΜΙΜΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ”. Είναι εκατοντάδες τα υπέροχα σχόλια των επισκεπτών που υπάρχουν στα βιβλία εντυπώσεων που υπάρχουν και στο Μουσείο και στον Δήμο.

Ανακοίνωση προς τους γονείς και στα παιδιά

Αγαπητοί γονείς, όλοι γνωρίζετε ότι τα τρία τελευταία χρόνια, τα προγράμματα είχαν αναλάβει οι δυο κυρίες Λίζα Μπατζάκη και Μαρία Κάππαρη. Και οι δυο είχαν εκπαιδευθεί όπως και εγώ, στο Μουσείο της Ν. Γουλανδρή από ειδική καθηγήτρια, γιατί δεν ήταν εύκολο να μεταφέρεις στο μικρό παιδί την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.

Επί 20 χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις ομάδες: “Έφηβοι ξεναγοί με γνώσεις και μεράκι” μικρών παιδιών. Δουλέψαμε με πάθος, με αγάπη και με φροντίδα για το νησί μας.

Τελευταία, είτε λόγω υγείας, είτε γιατί κάτι συνεύει στην οικογένεια μειώθηκαν οι εκπαιδεύτριες και παρέμειναν η Μαρία Κάππαρη για τα μεγάλα παιδιά και η νηπιαγωγός Πόπη Μπατζάκη για νήπια. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα σας ανακοινώσουμε από την εφημερίδα ότι τα προγράμματα αρχίζουν!

Εύχομαι σε όλους να έχετε καλή υγεία και τα παιδιά να πηγαίνουν καλά στα μαθήματά τους. Ελπίζω ο... “θεσμός των Μικρών Ξεναγών να συνεχιστεί με γνώσεις και μεράκι” όπως είχε γράψει η δημοσιογράφος Ιωάννα Φωτιάδη.

Καλή εκπαιδευτική χρονιά στα παιδιά μας, με την ευχή να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα.

Ετικέτες: