Τα «φουστάνια» της αγροτιάς
- Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, 2016 - 06:17
Η Συριανή αγρότισσα Ελπίδα Ρηγούτσου, που εργάστηκε και εξακολουθεί να εργάζεται μέχρι και σήμερα ακούραστα στο σκληρό αυτό επάγγελμα, είναι η δεύτερη «Γυναίκα της Υπαίθρου» που τιμήθηκε από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης».
Κεντρική ομιλήτρια της φετινής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία με στόχο να αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία της γυναίκας της Υπαίθρου, καθώς και τη συνεισφορά της στην αγροτική οικονομία του τόπου, ήταν η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελπίδα Πρίντεζη.
Προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές
Η συγγραφέας και Δρ. Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η γυναίκα της υπαίθρου από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970. Εν αντιθέσει με τις αστικές περιοχές, στις οποίες οι νεαρές κοπέλες είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, τα ήθη και τα έθιμα των χωριών επέβαλλαν στις γυναίκες, μετά και το τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να ασχοληθούν με τις αγροτικές δουλειές της οικογένειάς τους, όπως το σκάψιμο, το όργωμα, το αλώνισμα, το λίκνισμα, το τάισμα και το άρμεγμα.
Ωστόσο, η κ. Πρίντεζη σημείωσε ότι, σήμερα ο αγροτικός χώρος δεν είναι αποκλειστικά γεωργικός, καθώς εμφανίζει κι άλλες ιδιότητες. Ως εκ τούτου, η γυναίκα της υπαίθρου δεν είναι μόνο η αγρότισσα αλλά κι εκείνη που ασχολείται με την κτηνοτροφία και την αλιεία, εκείνη που διατηρεί μία βιοτεχνία στο σπίτι της, μία επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια ενισχύοντας τον αγροτουρισμό κι αυτή, που διαθέτει κηπευτικά προϊόντα, τυρί, γάλα, γιαούρτι και άλλα προϊόντα δικής της παραγωγής, προσφέροντας στην οικιακή αγροτική οικονομία και συμβάλλοντας στην αγροτική ανάπτυξη.
Όπως τόνισε, η σημερινή γυναίκα της υπαίθρου έχει μόρφωση, κουλτούρα και περισσότερες επιλογές για διασκέδαση, συμμετέχει ισότιμα, προσπαθεί να κερδίσει οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία, κοινωνική ασφάλεια, αξιοπρέπεια, διεκδικεί σύνταξη και συμμετέχει στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Εργάζεται σκληρά, και φροντίζει για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της, ενημερώνεται για θέματα υγείας, σωστής διατροφής και σωματικής άσκησης.
Όσον αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό της η κ. Πρίντεζη αναφέρθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας αγροτικών συνεταιρισμών ή ΚΟΙΝΣΕΠ, καθιστώντας γνωστή την επιχορήγηση μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων σε σπίτια για μεταποίηση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων. «Μία γυναίκα μπορεί να επιδοτηθεί και να στήσει στο σπίτι της μικρό τυροκομείο, να δημιουργήσει ένα μικρό συσκευαστήριο και να παράγει λάδι, μέλι, γλυκά του κουταλιού και πολλά ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γυναίκες πρότυπα
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν και δύο νέες γυναίκες που με όρεξη και μεράκι κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Η Φραγκίσκα Βουτσίνου ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια να καλλιεργεί μαζί με το σύζυγό της ρίγανη και θυμάρι που αποτελούν βασικά αρωματικά της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας με πολλές θεραπευτικές ικανότητες. Σήμερα καλλιεργούν μεγάλη ποικιλία πιστοποιημένων αρωματικών φυτών και βοτάνων, όπως φασκόμηλο, μέντα και δυόσμο.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η δημιουργός της κηραλοιφής Φύσις, Αργυρένια Παραμάνη η οποία μίλησε τόσο για τη ζωή της στο χωριό των Χρούσσων, όσο και για την απόφασή της να ασχοληθεί το 2013 με την Παρασκευή φυσικών καλλυντικών και θεραπευτικών προϊόντων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλη την οικογένεια. Τέλος, συμβούλευσε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να δημιουργήσουν, να έχουν αγάπη, μεράκι, σεβασμό προς τον καταναλωτή και ποιότητα σε ό,τι επιλέξουν να κάνουν.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η Ρένα Βέργου, ο Αντώνης Κονσολάκης και ο Γρηγόρης Λούβαρης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Σύλλογος "η σοφία της παράδοσης" στην εκδήλωση "Μεσογειακές γεύσεις από την Αδριατική ως το Αιγαίο"
12 Ιουν. 2024 - 10:17 - «Η σοφία της παράδοσης» συμμετέχει στην εκδήλωση «Μεσογειακές γεύσεις, από την Αδριατική ως το Αιγαίο» στη Δράμα
23 Μαΐου. 2024 - 16:45 - Το 4ο “συριανοπατώ” θα μας χορέψει στους ρυθμούς της παράδοσης
9 Ιουν. 2022 - 6:15 - «Η Ελλάδα του σήμερα μέσα από την παραδοσιακή ενδυμασία»
29 Δεκ. 2020 - 6:16 - «Η τέχνη είναι ο λόγος για να ελπίζουμε και να ανασαίνουμε»
11 Αυγ. 2020 - 6:18