Ισχυροί πολιτιστικοί «δεσμοί» με τις Κυκλάδες
- Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, 2016 - 06:13
Την ευτυχή και εποικοδομητική συνεργασία του με τα νησιά των Κυκλάδων επεκτείνει ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο οποίος σε συνεργασία με το Δήμο Μυκόνου διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Μυκόνου, με τη συμμετοχή επτά χορωδιών από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το φεστιβάλ άνοιξε η Χορωδία του Δήμου Μυκόνου, ενώ το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να απολαύσει τη Χορωδία Ευαγόρας Αμμόχωστου, τη Χορωδία Ελασσόνας, την «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, τη Χορωδία Βισάνθη, τη Χορωδία Μαντολινάτα Παραλιμνίου και την Χορωδία «Ανατόλια». Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η κ. Εύα Βασιλοπούλου.
Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ιωάννης Μαρωνίτης μίλησε για το πρόγραμμα δράσεων που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται τους τελευταίους μήνες σε διάφορα νησιά του νομού με στόχο την εξωστρέφεια του πολυδιάστατου έργου του, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Δράσεις σε Σύρο, Νάξο, Μύκονο
Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή του Ομίλου στις εκδηλώσεις του Συριανού Καρναβαλιού. Χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της χώρας είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, καθώς και να λάβουν μέρος στις καρναβαλικές παρελάσεις σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο.
Εξίσου σημαντική ήταν η παρουσία του Ομίλου στη Νάξο, όπου το περασμένο καλοκαίρι υποστήριξε το 7ο Φεστιβάλ πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού.
Επόμενος σταθμός ήταν η Μύκονος, η οποία απέκτησε φέτος το δικό της χορωδιακό φεστιβάλ με την ελπίδα να καταστεί θεσμός και πόλος έλξης εκατοντάδων χορωδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων.
Βλέψεις για το Βιβλίο Γκίνες... με τη γραβιέρα Νάξου
Σύμφωνα με τον κ. Μαρωνίτη, ο νέος κύκλος δράσεων του Ομίλου θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2017. «Προγραμματίζουμε τη διοργάνωση τριήμερων εκδηλώσεων σε κάθε νησί, που θα περιλαμβάνουν νησιωτικούς χορούς, γευσιγνωσία, δράσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, λειτουργία περιπτέρων με παραδοσιακά προϊόντα και αντικείμενα λαϊκής τέχνης, καθώς και εικαστικά δρώμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Όμιλος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τη διεκδίκηση μίας θέσης στο Βιβλίο Γκίνες με τη μεγαλύτερη γραβιέρα του κόσμου.
Ανάδειξη της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος σημείωσε ότι αυτή την περίοδο ο Όμιλος έχει επικεντρώσει τη δράση του στην προβολή του θέματος για την επιστροφή των γλυπτών και μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βεάκειο Θέατρο συναυλία συμφωνικής και χορωδιακής μουσικής με τίτλο “Ωδή στους Έλληνες” στο Βεάκειο Θέατρο, του Ελληνογάλου συνθέτη Zorzes Katris. Στόχος της συναυλίας ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, που σύμφωνα με τον κ. Μαρωνίτη, αποτελεί και τη λύση του προβλήματος. «Αν ο επισκέπτης του Βρετανικού Μουσείου στην πτέρυγα με τα γλυπτά και τα μάρμαρα του Παρθενώνα αρχίσει να νιώθει σαν κλεπταποδόχος, τότε θα πέσουν και οι πωλήσεις», υπογράμμισε. «Αν δουλέψουμε και πείσουμε τον παγκόσμιο πολίτη, τότε η επιστροφή των αρχαίων μας δεν θα αποτελεί πλέον άπιαστο όνειρο».
Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί επίσης στη διοργάνωση εικαστικών δρώμενων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από τα οποία δίνεται το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι μια σημαντική μορφή εθνικής αντίστασης και παράλληλα αναδεικνύονται τα προτερήματα και δυνατά σημεία της χώρας μας, τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Δημιουργία δομών προστασίας αστέγων
Εκτός από την πολιτιστική δράση του Ομίλου, πολύτιμη θεωρείται και η προσφορά του Ομίλου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Επειδή η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα τις περιοχές γύρω από τον Πειραιά, που είναι και χώρος ευθύνης μας, τον τελευταίο καιρό έχουμε εστιάσει στην προστασία των πολιτών από τη φτώχεια με έναν σχεδιασμό ο οποίος περίπου δρομολογήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν δομές αντιμετώπισης φτώχειας στον Πειραιά, στη Νίκαια, στην Κόρινθο και στο Περγιάλι, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες άστεγοι και άποροι συνάνθρωποί μας. «Ημερησίως, παρέχουμε φαγητό σε 2.000 ανθρώπους και παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και κύρος». Όπως εξήγησε, στις δομές αυτές οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται από ιατρούς, τυγχάνουν ψυχολογικής υποστήριξης, κάνουν το μπάνιο τους σε λουτήρες, ντύνονται από την ιματιοθήκη με σύγχρονα και καθαρά ρούχα, τρέφονται με το φαγητό που παρασκευάζεται στην κουζίνα των δομών, ενώ οι οικογένειες που μπορούν να μαγειρέψουν στο σπίτι τους προμηθεύονται προϊόντα από τα που λειτουργούν στο χώρο.
Τέλος, παρέχονται στους φιλοξενούμενους ευκαιρίες εκπαίδευσης με στόχο την επαγγελματική αποκατάστασή τους και την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας. «Οι δομές αυτές που δημιουργήθηκαν από την Unesco και χορηγούς που στηρίζουν την προσπάθειά μας, είναι σύγχρονες και στελεχωμένες με ειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, που πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Άξιοι πολιτιστικοί φορείς και συνεργάτες
11 Ιαν. 2018 - 6:17 - Σύρος: Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων
13 Νοε. 2024 - 8:26 - Προάγγελος μεγάλης αρχαιολογικής έκθεσης
13 Νοε. 2024 - 6:15 - Βασικό στοιχείο το νερό
12 Νοε. 2024 - 6:15 - Πλησιάζει η έναρξη του φεστιβάλ DOC AT FIRST SIGHT (ΒΙΝΤΕΟ)
11 Νοε. 2024 - 13:21