Οι μαθητές της Σύρου αποθέωσαν την αγάπη και τη φιλία μαζί με τους ήρωες της παιδικής παράστασης «Καρμενσίτας»

Ύμνος στη χαρά της ζωής

Με την παράσταση όπερας και μπαλέτου για παιδιά «Καρμενσίτας», βασισμένη στη μουσική της πασίγνωστης Κάρμεν του Μπιζέ, ολοκληρώθηκε στη Σύρο το πρώτο πακέτο κινηματογραφικών προβολών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Δύο ημέρες μετά την «Τραβιάτα» του Βέρντι, που κατάφερε  να συγκεντρώσει πολλούς φίλους του είδους στο Θέατρο Απόλλων, σειρά είχε μία ακόμη μεγάλη παραγωγή, αφιερωμένη αυτή τη φορά στους μικρούς φιλότεχνους του νησιού.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζει για ακόμα μια χρονιά να διευρύνεται, αγκαλιάζοντας ολοένα και περισσότερα παιδιά.

Η παράσταση Καρμενσίτας, μετά το επιτυχημένο ανέβασμά της την περσινή σεζόν στη σκηνή της ΕΛΣ, προβλήθηκε χθες για τους μαθητές των σχολείων στη Σύρο και σε δώδεκα ακόμα πόλεις της περιφέρειας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά, που συνδυάζει την τέχνη της όπερας και του μπαλέτου, με όχημα τις αγαπημένες άριες από την Κάρμεν, του Ζωρζ Μπιζέ.

Το έργο αποτελεί ύμνο στη χαρά της ζωής, τη φιλί, την αγάπη και την αλληλεγγύη, καθώς και την ιδανική εισαγωγή των μικρών φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον μαγικό κόσμο της όπερας και του μπαλέτου.

Διδάγματα από την ίδια τη ζωή

Μέσα από την παράσταση, οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε ένα μεγάλο πάρκο, εκεί όπου δύο αδέρφια, ο Χόρχε και η Χουρχίτα αρχίζουν να κάνουν παρέα με την Κάρμεν και τον Χοσέ. Τα τέσσερα παιδιά κερδίζουν τόσο πολύ ο ένας την εμπιστοσύνη του άλλου που ανταλλάσσουν και παιχνίδια. Όταν τα παιχνίδια της Κάρμεν και του Χοσέ χάνονται, τα δύο παιδιά αρχίζουν να τσακώνονται. Με τον καυγά τους αναστατώνουν όλο το πάρκο και σταδιακά εμπλέκονται όλοι οι επισκέπτες, προσπαθώντας να τα χωρίσουν. Οι τέσσερις φίλοι πληγωμένοι και στεναχωρημένοι για τον πανικό που έχουν προκαλέσει, κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Τελικά αποφασίζουν να χωρίσουν και φεύγουν σε διαφορετικά μέρη του πάρκου, ξεχωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια. Έχοντας παρακολουθήσει όλα όσα συνέβησαν, ο Εσπαντρίγιο, ένας μικρός Πρόσκοπος αισθάνεται έντονα την ανάγκη να κάνει κάτι για να βοηθήσει τα παιδιά να ξαναγίνουν φίλοι. Έτσι, με τη βοήθεια των υπόλοιπων προσκόπων ξεκινά να βρει τα χαμένα παιχνίδια των παιδιών. Ο Εσπαντρίγιο γίνεται ο ήρωας της ημέρας, καθώς μεσολάβησε για να δώσει χαρά. Έχοντας κάνει την καλή πράξη της ημέρας παίρνει το παράσημο. Οι επισκέπτες του πάρκου, αντιλαμβανόμενοι πως η ζωή είναι πιο όμορφη όταν έχεις δίπλα σου αυτούς που αγαπάς αποθεώνουν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι την αγάπη, τη φιλία, τα διδάγματα από την ίδια τη ζωή.

Συντελεστές της παράστασης

Η μουσική διεύθυνση της παράστασης ανήκει στον Ραφαήλ Πυλαρινό και η σκηνοθετική επιμέλεια στον Αλέξανδρο Ευκλείδη. Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Γιάννης Κατρανίτσας και τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα. Την παιδική χορωδία διηύθυνε η Μάτα Κατσούλη.  

Χόρεψαν οι: Μαργαρίτα Κώστογλου (Κάρμεν), Βαγγέλης Μπίκος (Χοσέ), Στράτος Παπανούσης (Δον Όμπρε), Αγάπιος Αγαπιάδης (Χόρχε), Δήμητρα Λαούδη (Χουρχίτα), Στέλιος Κατωπόδης (Εσπαντρίγιο) και Μπλέντι Λατίφι (Σενιόρ Κανέν).

Τραγούδησαν οι μονωδοί: Έλενα Κελεσίδη (Μικαέλα), Διαμάντη Κριτσωτάκη (Καρμέλα), Δημήτρης Πακσόγλου (Φύλακας), Γιάννης Σελητσανιώτης (Παντοπώλης) και Αλέξανδρος Λούτας (Οδοκαθαριστής).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη» περιλαμβάνεται στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων».