4ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο «ΣΥΡΑ»
- Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:15
Το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ» διοργανώνει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το 4ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο «ΣΥΡΑ» με θέμα «ΑΙΓΑΙΟ: Ο Θαλασσοχώρος της Επικοινωνίας, του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης».
Τη δωρεάν παραχώρηση του Θεάτρου Απόλλων στο Κέντρο για τη διεξαγωγή του τριήμερου συμποσίου (18-20 Μαΐου) με θέματα Γεωπολιτικά, Γεωλογικής Εξέλιξης, Ανάπτυξης και Πολιτισμού εισηγήθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το Συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου «ΕΚΕΠΕΚ».
Θεματικές του συμποσίου
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα εξεταστούν η Πολιτιστική Εξέλιξη (ιστορία, αρχαιολογία, επικοινωνία, τέχνες, αρχιτεκτονική), η Γεωολογική και Περιβαλλοντική Εξέλιξη (Γεωγραφία, Φυσικές καταστροφές, ωκεανογραφία, ηφαιστειολογία, οικολογία), η Γεωπολιτική (Διεθνείς σχέσεις, Γεωστρατηγική, Γεωοικονομία) και Αιγαίο και Ανάπτυξη (Επικοινωνία, Μεταφορές, Τουρισμός, Ναυτιλία, Βιομηχανία).
Το Συμπόσιο αυτό θα είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης προσπάθειας που επιτελεί ανιδιοτελώς το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ» και θα δημιουργήσει, όπως και στο παρελθόν, ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στον τόπο που διεξάγεται από κάθε πλευρά.
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα είναι συνδιοργανωτής, στηρίζοντας την προσπάθεια η οποία προσφέρει και συντελεί στην Ανάπτυξη και Πολιτισμική Αφύπνιση στο νησιωτικό χώρο του Νοτίου Αιγαίου με επίκεντρο τη Σύρο.
Το Συμπόσιο αυτό είναι Διεθνές και αποτελεί εξελικτική συνέχεια των τριών προηγούμενων που διεξήχθησαν κατά σειρά στη Σαντορίνη, Λέσβο και Κρήτη με μεγάλη επιτυχία. Ειδικότερα, προηγήθηκαν το 1ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο «ΚAΛΝΤΕΡΑ» στη Σαντορίνη (6-8 Ιουνίου 2014), το 2ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο «ΣΙΓΡΙ» στη Μυτιλήνη (4-6 Ιουνίου 2015)και το 3ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο «ΣΑΜΑΡΙΑ»-στη Σαμαριά (13-15 Μαΐου 2016).
Έμφαση στην ιστορία της Σύρου
Πέραν των ειδικότερων και γενικότερων εννοιών των θεμάτων, το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ» δίνει κατά κανόνα μια ιδιαίτερη έμφαση στο εκάστοτε τόπο διεξαγωγής του Συμποσίου.
Όπως τονίζεται, η Σύρος αναφέρεται από τον Όμηρο ως «Συρίη». Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Φοίνικες. Το όνομα Σύρος προέρχεται απο το «Ουσύρα» (ευτυχής) ή το «Συρ» (βράχος). Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα της Σύρου και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται στη ανατολική πλευρά του νησιού και είναι γνωστή για το ναυπηγείο και τον σημαντικό λιμένα της.
Οι νεότεροι κάτοικοι της Σύρου, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τη Χίο τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, μετά την επανάσταση του 1821, βοήθησαν ενεργά στην τεράστια ανάπτυξή της και τη μεταμόρφωσαν σε ένα αστικό κέντρο με επιβλητικά αρχοντικά, νεοκλασικά κτίρια, εκκλησίες, καθολικούς ναούς, μουσεία και εκθεσιακούς χώρους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο φυσικό τοπίο της Σύρου, το οποίο δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση του άγονου και έρημου τόπου. Και ενώ αυτό ισχύει όσον αφορά τη βλάστηση αφού δεν υπάρχουν δασικές περιοχές δεν ισχύει το ίδιο και για τη χλωρίδα καθώς αποτελεί μια από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αναλογικά με το μέγεθος της. Η βιοποικιλότητα του νησιού είναι πλούσια με πολλά είδη χλωρίδας να είναι ενδημικά, όπως η ορχιδέα Orphus argolica. Η Σύρος στη βόρεια πλευρά της (Άνω Μεριά), παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία, διαθέτει ασβεστολιθικά πετρώματα και αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά. Το όρος Σύριγγας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Η Επιστημονική Επιτροπή
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου είναι ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Γρηγόρης Τσάλτας, πρ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ). Μέλη της Επιτροπής είναι ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο νομικός και δημοσιογράφος Μανώλης Λιγνός, ο Καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Σπυρίδων Μαυράκος, η Αναπλ. Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Πρύτανη ΑΣΚΤ Σοφία Ντενίση και τέλος ο Καθηγητής Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Δημήτριος Παπανικολάου.
Σημειώνεται ότι τα πρακτικά του Συμποσίου θα τυπωθούν και θα σταλούν σε όλα τα επιστημονικά και συναφή κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διάσημοι Καθηγητές, Ερενητές Πανεπιστημίων και διεθνείς προσωπικότητες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απόστολος Ρίζος: “Ασκήσεις τρυφερότητας” στο θέατρο Απόλλων
28 Νοε. 2024 - 17:28 - Σύρος: Τα παιδιά του νησιού "υιοθετούν" ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο για καλό σκοπό
28 Νοε. 2024 - 13:08 - “Το Μεγάλο Ευχαριστώ”
27 Νοε. 2024 - 6:16 - Λέσχη Ανδρίων: Στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
26 Νοε. 2024 - 8:16 - Πέθανε ο σπουδαιότερος μελετητής του Κυκλαδικού Πολιτισμού, λόρδος Κόλιν Ρένφριου
25 Νοε. 2024 - 11:42