Το όνομα του Γεωργίου Σουρή στον τίτλο, οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής των καρναβαλικών ομάδων και το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το Συριανό Καρναβάλι αποκτά ταυτότητα

Στα δυνατά «χαρτιά» οι συναυλίες του Χρήστου Θηβαίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2017

Το δικό του όνομα αποκτά, έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια, το «Συριανό Καρναβάλι», το οποίο στο παρελθόν είχε επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο πολλών φωνών, εντός κι εκτός δημοτικών εδράνων, που έκαναν λόγο για έλλειψη ταυτότητας και μιμητισμό αντίστοιχων εκδηλώσεων στην ελληνική επικράτεια.

Μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το Συριανό Καρναβάλι θα φέρει στο εξής το όνομα του Συριανού ποιητή, δημοσιογράφου και εκδότη Γεωργίου Σουρή, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής στο κοινό της εποχής του και χαρακτηριζόταν από την εξαιρετική ευκολία του στη στιχουργία, το αδιάπτωτο κέφι και την καλοπροαίρετη σατιρική διάθεσή του.

Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Θωμαή Μενδρινού σημείωσε πως «το Συριανό Καρναβάλι αποτελεί έναν ζωντανό θεσμό που συνεχώς εξελίσσεται και είναι λογικό με το πέρασμα των καιρών να προκύπτουν συνθήκες και προϋποθέσεις που το επηρεάζουν και το κάνουν να διαφέρει από τα περασμένα χρόνια.

Ωστόσο επεσήμανε την αναγκαιότητα απόκτησης μίας συγκεκριμένης ταυτότητας, που θα συμβάλλει στην προώθηση και καθιέρωση της διοργάνωσης με στόχο να καταστεί ευκολότερα αναγνωρίσιμη και να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα Καρναβάλια της χώρας.

Τόνισε μάλιστα πως η ονοματοδοσία του Συριανού Καρναβαλιού αποτελεί μία πολύ σημαντικό παράμετρο για το θεσμό, διότι ο τίτλος θα εμφανίζεται σε όλες τις προωθητικές ενέργειες του γραφείου Πολιτισμού (πρόγραμμα, δελτία Τύπου, διαφημιστικά έντυπα και καταχωρήσεις, ιστοσελίδες, social media κλπ).

Ως εκ τούτου, τα μέλη της Επιτροπής, σεβόμενα απόλυτα το σπουδαίο σατιρικό ποιητή της νεότερης Ελλάδας Γεώργιο Σουρή και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή του στον πολιτισμό εισηγήθηκε να δοθεί εφεξής στη διοργάνωση ο χαρακτηριστικός τίτλος «Συριανό Καρναβάλι – Γεώργιος Σουρής».

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Επιπλέον, εκτιμώντας τις αυθόρμητες μετατροπές του Συριανού Καρναβαλιού και σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς καταγεγραμμένες επίσημα ή ανεπίσημα παρατηρήσεις καρναβαλιστών σχετικά με τη διοργάνωση, η Επιτροπή πολιτισμού επεξεργάστηκε απ’ αρχής και εφ’ όλης της ύλης το περιεχόμενό του και εισηγήθηκε τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των καρναβαλιστών στις εκδηλώσεις του.

Ειδικότερα, κάθε καρναβαλική ομάδα θα πρέπει να εκπροσωπείται από δύο άτομα άνω των 18 χρονών και να έχει πυρήνα από οκτώ επιπλέον ενήλικα άτομα. Η ομάδα καλείται να είναι τουλάχιστον 10μελής, ενώ σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται ειδική έγκριση. Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που συμμετέχει σε ενήλικη ομάδα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 μέλη. Επισημαίνεται δε, ότι δεν υπάρχει όριο συμμετοχής παιδιών στις παιδικές ομάδες. Την επίβλεψη και ευθύνη των παιδιών φέρουν οι γονείς ή άλλα άτομα στα οποία οι γονείς εμπιστεύτηκαν τα τέκνα τους στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ενηλίκων δεν πρέπει να ξεπερνά τον αριθμό των παιδιών για τη διατήρηση του παιδικού χαρακτήρα της ομάδας.

Κατάθεση σχετικών εγγράφων στο Γραφείο Πολιτισμού

Οι ομάδες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην παρέλαση και σε όποιες άλλες δράσεις του Συριανού Καρναβαλιού επιθυμούν να συμμετάσχουν, τη χρήση ιδιόκτητου άρματος ή ιδιόκτητης κινούμενης κατασκευής και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Παράλληλα, θα πρέπει να υποβάλουν το σκεπτικό του θέματος (τι παρουσιάζει, τι συμβολίζει, τι σατιρίζει, από τι υλικά είναι κλπ) προκειμένου να περιγράφεται σωστά στο site και στις παρουσιάσεις. όπως επίσης και φωτογραφία της στολής που θα παρουσιάσουν. Σε περίπτωση χρήσης πλατφόρμας ιδιοκτησίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι υποχρεωτική η υπογραφή χρησιδανείου. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι το θέμα και η αμφίεση θα πρέπει να μην έχουν δηλωθεί από άλλη ομάδα, ενώ θα παρουσιαστούν επίσημα στις 18 Φεβρουαρίου, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Διαδικασία – υποχρεώσεις

Για αρτιότερη διοργάνωση και προβολή του θεσμού του Συριανού Καρναβαλιού, το Γραφείο Πολιτισμού παρακαλεί τις καρναβαλικές ομάδες να καταθέσουν εμπρόθεσμα τη συμμετοχή τους με συμπληρωμένα όλα τα έντυπα που θα τους δοθούν. Η μουσική που χρησιμοποιεί το κάθε άρμα θα πρέπει να είναι συντονισμένη με το ραδιόφωνο που αναμεταδίδει την παρέλαση. Οι εκπρόσωποι από κοινού ή ο καθένας ξεχωριστά  καλούνται να εκπροσωπούν την ομάδα έναντι του φορέα διοργάνωσης και όλων των λοιπών φορέων. Κάθε εκπρόσωπος μεταβιβάζει την ιδιότητά του, μόνο με γραπτή δήλωση και των δύο εκπροσώπων και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολιτισμού. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων της καρναβαλικής ομάδας, πριν τη λήξη των εκδηλώσεων, για τα διακριτικά του (ονομασία – αριθμός κλπ) πραγματοποιείται κλήρωση και ο αποχωρών υποχρεούται να πάρει νέο αριθμό και προαιρετικά νέα ονομασία. Προ της κλήρωσης, και οι δύο εκπρόσωποι οφείλουν να ορίσουν τους νέους εκπροσώπους τους που θα συνυπογράψουν τις απαιτούμενες αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Επίσης, η καρναβαλική ομάδα οφείλει να διατηρεί κατάσταση εγγραφών των μελών της καρναβαλικής ομάδας η οποία θα είναι στη διάθεση του φορέα αν κριθεί σκόπιμο.

Πρόγραμμα Συριανού Καρναβαλιού 2017

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του φετινού Καρναβαλιού, το οποίο πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, περιλαμβάνει και μία μεγάλη έκπληξη που δεν είναι άλλη από τη συναυλία του γνωστού τραγουδιστή και συνθέτη Χρήστου Θηβαίου στο Θέατρο Απόλλων στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2017.

Η τελετή έναρξης του Συριανού Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2017, ενώ λίγες ημέρες αργότερα (10/2) θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος του Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Κυνήγι επιφυλάσσει για τους επίδοξους κυνηγούς πλήθος εκπλήξεων, εμπειριών, κωμικών καταστάσεων καθώς και γνωριμία με την ιστορία της Σύρου. Περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως επίλυση γρίφων, αποστολές περιήγησης μέσα από κρυμμένα στοιχεία και συμμετοχή σε ευφάνταστες δοκιμασίες που αναστατώνουν το νησί και μεταφέρουν σε κάθε άκρο του το καρναβαλικό πνεύμα.

Η φετινή Επιτροπή Διοργάνωσης του παιχνιδιού αποτελείται από τους Τάσο Αναστασίου, Ξενιώ Δρόσου, Μαρία Ζαλώνη. Παναγιώτη Θεοδωράκη, Αγγελική Παριώτη και Μαρισάντυ Φρέρη.

Το Καρναβάλι στην Αγορά της Σύρου

Από 13 έως 26 Φεβρουαρίου οι επιχειρήσεις του νησιού μεταμφιέζονται σε καρναβαλικά μουσεία και εκθέτουν στις βιτρίνες τους κοστούμια των ομάδων που έχουν περάσει από το Συριανό Καρναβάλι. Την Τσικνοπέμπτη (16/2) Σύλλογοι του νησιού και το παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» παρουσιάζουν αποκριάτικους χορούς.

Δύο ημέρες αργότερα, οι Καρναβαλικές Ομάδες ανταμώνουν στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου για την παρουσίαση των στολών τους, ενώ δίνεται η τελευταία δοκιμασία του 3ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού.

Στις 19 Φεβρουαρίου, το παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» σε συνεργασία με το τμήμα του ΚΑΠΗ στη Βάρη κατασκευάζουν παραδοσιακό στεφανωτό. Θα ακολουθήσει αναβίωση του παλιού Συριανού εθίμου ξυλοπόδαρου και μαθήματα τρόπου στήριξης και περπατήματος σε ξυλοπόδαρο. Την ίδια ημέρα, οι καρναβαλικές ομάδες θα πραγματοποιήσουν μικρή παρέλαση στα χωριά της Σύρου.

Animasyros #tour16_17

Στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2017, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros θα υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και άτομα με αναπηρία με τη συνεργασία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου – Ερμούπολης με καρναβαλικό εορταστικό περιεχόμενο. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται στη σειρά διήμερων δράσεων που διοργανώνονται σε Αθήνα, Αμοργό, Άρτα, Πάφο, Τήνο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Σύρο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Συριανό Καρναβάλι θα μεταφερθεί στο Θέατρο Απόλλων, όπου στις 24 Φεβρουαρίου, οι θεατρικοί όμιλοι Απόλλων, Σουρής, Γαλησσάς και Μπαστιάς θα παρουσιάσουν μια σπονδυλωτή σατιρική παράσταση.

Στην κορύφωση της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου η παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στην Άνω Σύρο και θα ακολουθήσει η αναβίωση του εθίμου των Ζεϊμπεκιών.

Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου σύλλογοι από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν χορούς από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στην Ερμούπολη και η τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού στην πλατεία Μιαούλη.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τα Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου (27/2) και την αναβίωση του εθίμου της τελευταίας Αποκριάς των Καθολικών στην Άνω Σύρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Κάψιμο Καρνάβαλου, παραδοσιακούς χορούς από το Άρωμα Παράδοσης, τα τμήματα του ΚΑΠΗ στην Άνω Σύρο και τη Βάρη, τις Χορευτικές Ομάδες Βάρης και Κινίου και τον Σύλλογο Στερεοελλαδιτών Σύρου.