Γιατί "Χίλιες και μία νύχτες";

  • Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2017 - 13:43

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 20:30 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στις 19:30, το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς  θα γεμίσει αρώματα και εικόνες Ανατολής, με επιλογές από τις εξαιρετικές ιστορίες που αφηγείται η Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες». 

Δεκατρείς αφηγητές και τρεις μουσικοί θα μας αφηγηθούν κάθε μέρα διαφορετικές ιστορίες και θα μας ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς. 

Ο Γιώργος Ευγενικός, αφηγητής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών απαντάει στο ερώτημα:

Γιατί επιλέξατε τις «Χίλιες και μια νύχτες» για να γιορτάσετε την παγκόσμια μέρα αφήγησης;

Πολλές φορές αποτυπώνουμε την άποψη οτι η αφήγηση είναι μία πολιτική πράξη και κατά συνέπεια έχει ως στόχο να κάνει την κοινωνία μας καλύτερη. 
Μία αραβική παροιμία  λέει ότι «για να καταλάβουμε τους ανθρώπους θα πρέπει να ζήσουμε ανάμεσά τους για 40 ημέρες». Ο νους πηγαίνει στους πρόσφυγες και αρχίζει το μυαλό να γεννάει σκέψεις και ερωτήματα.
 Οι πρόσφυγες από τη Συρία και την Περσία έχουν τεράστιο πολιτισμό δεν τον άφησαν με την θέληση τους, εξαναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο στον τόπο μας. Ο πολιτισμός τους έχει φτάσει στον δυτικό κόσμο μέσω των ιστοριών και της αφήγησης πολλά χρόνια πριν. Και τώρα να που ήρθαν και οι άνθρωποι μαζί με τις ιστορίες. Αν γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους καλύτερα ίσως να περιοριστούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην κοινωνία μας. Αν γνωρίσει ο ένας τον πολιτισμό του άλλου θα εξελιχθούν οι κοινωνίες μας και ο πολιτισμός μας. Να γιατί επιλέξαμε τις «Χίλιες και μια νύχτες», το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνίας  που έφτασε στην εποχή μας μέσω της προφορικής παράδοσης και μέσω αυτής συνεχίζουμε την παράδοση του.