Ο Μότσαρτ της Ανατολής
- Τρίτη, 25 Απριλίου, 2017 - 06:16
Τον βίο του «Πέτρου Πελοποννήσιου του Λαμπαδαρίου», γνωστού και ως Μότσαρτ της Ανατολής θα ξετυλίξουν την Κυριακή 30 Απριλίου στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου δύο πολιτιστικοί σύλλογοι από την πόλη της Καλαμάτας.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 240 ετών από τον θάνατο του τιμώμενου μουσικού, ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος «Αινούντες» και ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μία θεατροποιημένη παρουσίαση της ζωής του, εμπλουτισμένη με Βυζαντινή και κοσμική μουσική.
Οι δύο σύλλογοι πραγματοποιούν, εδώ και μια δεκαετία, ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως ορίζεται από τα καταστατικά τους, συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής, εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, φωτογραφίας, κινηματογράφου, παραδοσιακής μουσικής (Αινούντες), Σεμινάρια Φωνητικής, γλυπτικής, οργανολογίας, Αρχαίου Δράματος, Συναυλίες, Θεατρικές Παραστάσεις κ.α. (Σύλλογος Αποφοίτων "Μαρία Κάλλας" του Μ.Σ.Κ). Ο Σύλλογος «Μαρία Κάλλας» εκτός από την πολυσχιδή του δραστηριότητα στην Ελλάδα, έχει και διεθνή εμπειρία με παραστάσεις στην Αγγλία , την Ολλανδία και το Βέλγιο. Από την άλλη, ο Σύλλογος «Αινούντες» έχει οργανώσει πλείστες ευρηματικές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Ένας πολυτάραχος βίος
Φέτος, συμπράττουν σε αρκετές δραστηριότητες, με πρώτη τη μουσικοθεατρική παράσταση που αφορά στη ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα μουσικού των τελευταίων αιώνων, του Πέτρου του Λαμπαδαρίου(18ος αι.) ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «Μότσαρτ της Ανατολής» για το εύρος των συγγραμμάτων του, την καλλιτεχνική του ευαισθησία, τη διάρκεια εκτελέσεως των έργων του τα οποία αποτελούν ακόμα και σήμερα το βασικό εκκλησιαστικό ρεπερτόριο.
Πρόκειται για μια παράσταση που περιλαμβάνει αφήγηση, κίνηση, παιχνίδι με το φως, πολλή μουσική, έξαψη της φαντασίας του κοινού, μέθεξη στα δρώμενα και τα θρυλούμενα, βαθύ κοίταγμα στην από αιώνων πονεμένη Ρωμιοσύνη που ακόμη και στη δουλεία μεγαλουργεί με την καλλιτεχνική δημιουργία της.
Ο Πέτρος ο Λαμπαδάριος γεννήθηκε το 1730 σε ένα χωριό του Ταϋγέτου τις Κολλίνες. Στα μέσα του 18ου αιώνα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε Λαμπαδάριος, δηλαδή αριστερός ψάλτης του Πατριαρχείου. Γρήγορα έγινε γνωστός ως δάσκαλος της Βυζαντινής και κοσμικής μουσικής δημιουργίας και χαρακτηρίστηκε ως εκπρόσωπος της μεταβυζαντινής παράδοσης. Ο βίος του είναι έντονος και παραμυθώδης, περιλαμβάνει πέραν της αγνής μουσικής δημιουργίας, ίντριγκες, σχέσεις με δερβίσηδες, εγκλεισμό σε ψυχιατρείο, στήριξη με ευρηματικό τρόπο της οθωμανικής μουσικής, πόνο, μοναξιά, πρόωρο θάνατο σε ηλικία 47 ετών.
Στόχος αυτής της παράστασης, σύμφωνα με τον Θεολόγο, καθηγητή Βυζαντινής και Μουσικής και Διευθυντή του Βυζαντινού Χορού του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Αινούντες» Κυριάκο Κισκηρέα, είναι να καταστούν ευρύτερα γνωστά η ζωή και το έργο του επιφανέστατου αυτού μουσικού, τον οποίο αγνοούν ακόμα και Έλληνες καλλιτέχνες.
Την παράσταση διοργανώνει ο Δήμος Μυκόνου, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης ΚΔΕΠΠΑΜ, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Καλικαντζαροζαβολιές" αύριο το απόγευμα στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ
21 Δεκ. 2022 - 17:39 - Η ΚΔΕΠΠΑΜ καλωσορίζει τα Χριστούγεννα
15 Δεκ. 2022 - 13:20 - Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα από την Θεατρική Ομάδα Μυκόνου
2 Νοε. 2022 - 12:14 - Η Μύκονος εκπαιδεύει τους δημότες της σε τέχνες και τεχνικές
20 Οκτ. 2022 - 6:16 - Το κουκλοθέατρο "Λαμπίκο" στις 22 Οκτωβρίου στο Γρυπάρειο
19 Οκτ. 2022 - 12:34