Λαός που δεν θυμάται, στη λησμονιά κοιμάται
- Δευτέρα, 22 Μαΐου, 2017 - 06:18
Στη Σύρο αντάμωσαν το προηγούμενο διήμερο εννέα Σύλλογοι Πελοποννησίων από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας τις παραδόσεις του τόπου τους, καθώς και τις αξίες της ενότητας και της ελευθερίας μέσα από τη συμμετοχή τους στον εορτασμό της 192ης επετείου από τη Μάχη στο Μανιάκι.
Το 6ο Αντάμωμα Συλλόγων Πελοποννησίων στην Ερμούπολη, συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου “Ο Γέρος του Μωριά”, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.
Την αρχόντισσα των Κυκλάδων επισκέφτηκαν οι Σύλλογοι Πελοποννησίων Βοιωτίας, Βόλου, Ελευσίνας, Καρδίτσας, Λάρισας, Λαυρεωτικής, Λέσβου, Χαλκίδας, Σπάτων – Αρτέμιδος. Στις εκδηλώσεις επρόκειτο να συμμετέχουν και οι Σύλλογοι Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, οι οποίοι δεν κατάφεραν τελικά να παρευρεθούν, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ.
192η επέτειος από την ιστορική Μάχη
Το Αντάμωμα συνέπεσε με την Επέτειο από την Μάχη στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825), όπου ο Γρηγόριος Δικαίος, γνωστός σε όλους μας ως Παπαφλέσσας, άφησε ηρωικά μαχόμενος την τελευταία πνοή του, μαζί με τα περισσότερα παλικάρια του.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και φορέων.
Τον ηρωισμό, τη γενναιότητα και τη μαχητικότητα των Ελλήνων, καθώς και τη διδαχή των ιστορικών γεγονότων για τις νεότερες γενιές υπογράμμισε στην ομιλία του, ο ιστορικός και μέλος του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου, Σωτήρης Νικολακόπουλος.
Όπως σημείωσε, το Σάββατο 20 Μαΐου, συμπληρώθηκαν 192 χρόνια από ένα γεγονός και μια θυσία, που κατέχουν θέση στις ενδοξότερες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας, γεμίζουν με υπερηφάνεια τα στήθη και τις καρδιές κοντά έξι γενεών έως τώρα και συνάμα, αποτελούν φάρο και παράδειγμα πατριωτισμού και αγάπης προς το ελεύθερον και για τις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων.
Τοποθετώντας, το ιστορικό πλαίσιο της μάχης στο Μανιάκι, ο κ. Νικολακόπουλος ανέτρεξε στις αρχές του 1825 και τέσσερα χρόνια μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, που διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο, όχι μόνο από τον Ιμπραήμ και τα Αιγυπτιακά στρατεύματά του, αλλά και εξαιτίας του εμφυλίου σπαραγμού.
«Τίποτα δεν κερδίζεται, χωρίς αγώνες»
Αναφερόμενος στα μηνύματα που άφησε παρακαταθήκη αυτή η θυσία στις επερχόμενες γενιές, τόνισε πως η μάχη στο Μανιάκι, φέρνει στη μνήμη πολλών τη Μάχη των Θερμοπύλων και τη θυσία των 300 του Λεωνίδα το 180 π.Χ., ακόμη και το τέλος του Αθανασίου Διάκου στη γέφυρα της Αλαμάνας, κοντά στις Θερμοπύλες με 300 συμπολεμιστές του στις 24 Απρίλη 1821. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα παραδείγματα της Ελληνικής Ιστορίας που καταμαρτυρούν τη θυσία των ολίγων για την ελευθερία των πολλών του Έθνους και πρέπει να φωτοδοτούν το μήνυμα αυτό ανά τους αιώνες.
«Η ιστορία διδάσκει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες και θυσίες» κατέληξε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Παπαφλέσσας και οι ηρωικοί πεσόντες στο Μανιάκι μνημονεύονται και θα στέφονται με το στεφάνι της δόξης εις το διηνεκές, διότι επέλεξαν να θυσιαστούν για τους πολλούς όντας ολίγοι, να αγωνιστούν για την ελευθερία ενσυνείδητα και όχι καταναγκαστικά, και εν τέλει προτίμησαν την αθανασία της ψυχής από τη σκλαβιά του σώματος.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης.
Χορευτική εκδήλωση στο θέατρο «Απόλλων»
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Γέρος του Μωριά», καλωσόρισε από τη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» τα μέλη των Συλλόγων Πελοποννησίων από την από την Ελευσίνα, την Εύβοια, τη Λάρισα, τη Λαυρεωτική, τη Λέσβο, τη Λιβαδειά, την Καρδίτσα, τη Μαγνησία και τα Σπάτα.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ιωάννης Καλοφωλιάς υπογράμμισε τη σημασία της Επετείου από τη Μάχη στο Μανιάκι, αλλά και τη μεγάλη θυσία των αγωνιστών, η οποία 192 χρόνια μετά, μας θυμίζει ακόμα ότι για να μεγαλώσει το δέντρο της λευτεριάς και να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τους καρπούς του, ποτίστηκε με ποταμούς αίματος και σε αμέτρητες μάχες σε πολλά σημεία της Ελλάδας.
Αμέσως μετά, προχώρησε σε μια μικρή αναφορά στα πεπραγμένα του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 21 χρόνια πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης.
Ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Συγχαρητήρια προς το συμβούλιο του Συλλόγου για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει στο νησί μας το 6ο Αντάμωμα Πελοποννησίων έδωσε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Μάρκος Δαδάος, υποστηρίζοντας πως εκδηλώσεις, όπως αυτή, αναβαθμίζουν το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν του τόπου μας.
Εξίσου επαινετικός ήταν και ο λόγος της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, η οποία τόνισε πως ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου αποτελεί υπόδειγμα συλλόγου που χαρακτηρίζεται από την ομαδικότητα, την υπερηφάνεια και τη δοτικότητα σε ό,τι κι αν κάνει. «Είναι πολύ σημαντικό να μένουμε πιστοί στις παραδόσεις και τις αξίες μας και να διατηρούμε άσβεστο το αίσθημα της ενότητας και αλληλεγγύης. Όπως στη Μάχη στο Μανιάκι ο λαός μας αγωνίστηκε γενναία και με σθένος την πολυπόθητη ελευθερία, έτσι κι εμείς να μην ξεχνάμε ότι η ενότητα και η ομοψυχία θα μας οδηγήσουν για μία ακόμη φορά στο φως και στην ελπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες για το έργο τους, μέσω του οποίου δυναμώνουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα στους προέδρους των Συλλόγων από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Πελοποννησίων Δήμου Λαυρεωτικής, του Συλλόγου Πελοποννησίων Ελευσίνας και Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου
20 Δεκ. 2022 - 18:30 - Η παράδοση μας ενώνει και στα δύσκολα
31 Ιουλ. 2018 - 6:14 - 6ο Αντάμωμα Συλλόγων Πελοποννησίων στην Ερμούπολη
19 Μαΐου. 2017 - 16:00 - Κοινωνικό και πολιτιστικό «παρών»
10 Ιαν. 2017 - 6:15 - Σύρος η αρχόντισσα των Κυκλάδων από την αρχαιότητα έως σήμερα
23 Ιαν. 2025 - 6:22