Ο "Βυσσινόκηπος" του Τσέχωφ στην Αμοργό

  • Τρίτη, 30 Μαΐου, 2017 - 16:23

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Αμοργού και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αμοργού, διοργανώνουν την παράσταση ο  Βυσσινόκηπος, του Α.Τσέχωφ.

Μέσα από έναν κύκλο θεατρικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα στο νησί της Αμοργού, δημιουργήθηκε ένας πυρήνας ανθρώπων , κατοίκων του νησιού, όπου θέλησαν να εκφράσουν μέσα από το έργο ο Βυσσινόκηπος, όσα τους γεννά η εποχή και η προσωπική τους αναζήτηση.

Η Λιούμπα, μια από τους ιδιοκτήτες του Βυσσινόκηπου εγκατέλειψε το πατρικό  της κτήμα, πασίγνωστο για το Βυσσινόκηπό του και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία με τον εραστή της, ο οποίος αφού σπατάλησε όλες τις οικονομίες της, την εγκατέλειψε. Μετά την πεντάχρονη απουσία της, επιστρέφει στο Βυσσινόκηπο,  επειδή το κτήμα πλειστηριάζεται  λόγω χρέους. Παρόντες, για να την καλωσορίσουν είναι ένας επιχειρηματίας που οι πρόγονοί του ήταν υποτελείς της οικογένειας και της προτείνει τη μοναδική λύση για να σωθεί το κτήμα: να κοπούν οι βυσσινιές και να χωριστεί όλη η περιοχή σε οικόπεδα που θα νοικιαστούν για παραθεριστικές κατοικίες.

Ο Βυσσινόκηπος , είναι ένα έργο που μιλά για μια περίοδο αλλαγής, μετάβασης.  Για εκείνη τη χρονική στιγμή που όλα βρίσκονται στο μεταίχμιο. Την περίοδο ανάμεσα σε δύο εποχές και την αγωνία που δημιουργείται . Οι έννοιες όπως  χρήμα ,έρωτας, ιδιοκτησία, αλλάζουν και αυτές μαζί με τις κοινωνικές δομές.  Μια νέα διαχείριση προτάσσεται και εκεί πρέπει ο καθένας να επιλέξει τι θέλει και τι μπορεί να θυσιάσει.

Ζουμάρουμε σε αυτήν την αλλαγή χεριών, της αιώνιας κοινωνικής σκυταλοδρομίας , και αναμετριόμαστε με τις ανθρώπινες αδυναμίες. Και όλα αυτά μεταβιβάζονται τόσο γλυκόπικρα στα δέντρα ενός κήπου που ζουν την κάθε εποχή, την κάθε αλλαγή, αλλά φτάνει ένα σημείο  που μπορεί και να μην υπάρχουν, με ανθρώπινη επιλογή.

’’…Μέσα από κάθε βυσσινιά του κήπου, από κάθε φυλλαράκι, από κάθε κορμό σας κοιτάζουν ανθρώπινες υπάρξεις, δεν ακούτε πώς ψιθυρίζουν; …Είμαστε πίσω διακόσια χρόνια, δεν έχουμε καταφέρει απολύτως τίποτα, δεν έχουμε ξεκάθαρη σχέση με το παρελθόν μας. Μόνο φιλοσοφούμε, παραπονιόμαστε ότι πλήττουμε ή πίνουμε ... Και είναι ολοφάνερο ότι για να αρχίσουμε να ζούμε στην πραγματικότητα πρέπει πρώτα να ξεπληρώσουμε τα χρέη του παρελθόντος μας.  Να τελειώνουμε επιτέλους κάποτε μ΄αυτό...’’

Ο τόπος λοιπόν πρωταγωνιστεί και καθρεπτίζει τις επιλογές μας.  Και αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε ένα φυσικό σκηνικό, το δημοτικό camping  Καταπόλων , έναν τόπο που έχει όλες τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε για να φωτίσουμε με ρεαλισμό και παραδοξότητα αυτήν την ιστορία.

Ταυτότητα Παράστασης

Ο Βυσσινόκηπος, του Α. Τσέχωφ

11&12 Ιουνίου 2017

Δημοτικό camping Καταπόλων, Αμοργός

Ώρα έναρξης 9:00

Είσοδος Ελεύθερη

Η παράσταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών.

Συμμετέχουν  Καλλιρόη  Ασκαρίδου, Νατάσα  Καλπάκη, Πηνελόπη Καραγιάννη, Θεόδωρος  Θεοδωρίδης, Γιώργος  Πέτικας, Άλκης  Αποστόλου, Θάλεια  Κουρή, Lea Voegeli, Βαλσάμης  Παρασκευόπουλος, Ευαγγελία  Ραφαέλα Ρούσσου, Άννα  Μαρία Μαρκεντούδη, Αγγελική  Παράσχου, Ελευθερία Ψυχογίου, Θοδωρής  Θάνος,  Γεωργία  Γιούλη Τσοτσόλη, Μάτα Λαμπροπούλου, Ελένη  Τζιτζιφοπούλου, Λίνα  Μακράκη, Ισαβέλλα Βελισσαρίου, Ελένη Καράβολα, John Cook, Νατάσα Σταμούλη, Δέσποινα Παναγιώτου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια / Οργάνωση / Διδασκαλία : από τους nomades artcore, Γιάννης Σιούτης, Πέτρος Ρούσσος.

Ετικέτες: