«Το αίτημά μας είναι δίκαιο»
- Παρασκευή, 23 Ιουνίου, 2017 - 06:12
Τη χορήγηση ενός τουλάχιστον οξυπύθμενου μεταφορικού Αμφορέα και ενός επιτραπέζιου αμφορίσκου από το «Ναυάγιο της Πολυαίγου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου αιτείται εκ νέου ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βεντούρης με επιστολή του προς την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σχετικό αίτημα κατατέθηκε για πρώτη φορά από την Κοινότητα Κιμώλου τον Φεβρουάριο του 2010 και ακολούθησαν δύο ακόμη έγγραφα του Δήμου Κιμώλου το 2012 και 2013, αντίστοιχα. Προς την ίδια κατεύθυνση είχε προηγηθεί και ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Δρίτσα, Αντ. Κουράκη και Γρηγ. Ψαριανού) στις 24-03-2010, προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Σάρδη, η απάντηση του Υπουργείου υπήρξε αρνητική, καθώς στα μελλοντικά σχέδιά του περιλαμβανόταν η δημιουργία ενός Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά, όπου επρόκειτο να είχαν τη θέση τους τα ευρήματα από το «Ναυάγιο της Πολυαίγου». Έργο, το οποίο δεν προχώρησε ποτέ.
Ναυάγιο μεγάλης ιστορικής σημασίας
Σημειώνεται ότι, οι υποθαλάσσιες έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην ανατολική ακτή της Πολυαίγου για την τεκμηρίωση της θέσης του συγκεκριμένου αρχαίου ναυαγίου που υπέδειξαν στην υπηρεσία σφουγγαράδες από την Κάλυμνο ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2009.
Το ναυάγιο χρονολογείται από τα τέλη του 5ου μέχρι τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα και πρόκειται για πλοίο μέσου μεγέθους, πλούσιου σε αμφορείς. Από αυτούς ανελκύστηκαν τέσσερις ακέραιοι, οξυπύθμενοι αμφορείς και δύο επιτραπέζιοι αμφορίσκοι, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη πέντε μολύβδινοι πυρήνες από ξύλινες άγκυρες.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Δήμος Κιμώλου εξέφρασε την επιθυμία να συμπεριλάβει στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου του έναν αμφορέα και έναν αμφορίσκο από εκείνους που ανασύρθηκαν.
«Το αίτημά μας είναι δίκαιο, καθώς η Πολύαιγος ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο», υπογραμμίζει ο κ. Σάρδης, προσθέτοντας ότι τα εν λόγω ευρήματα έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για το νησί και συνεπώς, αξίζουν μια θέση στο Μουσείο, το οποίο και χαρακτηρίζει ένα από τα καλύτερα του Νομού.
«Πέρα από τα ευρήματα, έχουμε και μια αρχαία πόλη η οποία έχει βυθιστεί στην πόλη των Ελληνικών και υπάρχουν τάφοι, βέβαια οι περισσότεροι έχουν συληθεί και άλλοι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, το νησί παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον», καταλήγει.
Παρελθόν πολλών χιλιάδων χρόνων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του Χωριού. Άρχισε να λειτουργεί στις 11 Ιουλίου 2006 ενώ τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 2008.
Τα εκθέματα, τα περισσότερα τοποθετημένα σε επιτοίχιες και επιδαπέδιες προθήκες (βιτρίνες), παρουσιάζονται ανά ενότητες και ιστορική περίοδο.
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ακέφαλη γυναικεία επιτύμβια στήλη, σκαλισμένη σε τοπικό πέτρωμα, από τις παλαιότερες στην Ελλάδα (8ος π.Χ. αιώνας), ακέφαλο γυναικείο άγαλμα, ύψους 1,30 μ. (2ος αι. π.Χ.) και δύο αντίγραφα ψηφισμάτων (τα πρωτότυπα βρίσκονται σε άλλα μουσεία).
Όπως υπογραμμίζει ο Δήμος, τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι η Κίμωλος έχει «παρελθόν» πολλών χιλιάδων χρόνων και πιστοποιούν ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο νησί ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο (ευρήματα στη περιοχή «Πρόβαρμα»).
Η περιοχή των «Ελληνικών», με την βυθισμένη στη θάλασσα αρχαία πόλη, το σημερινό νησάκι Άγιος Ανδρέας, η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και η ευρείας έκτασης νεκρόπολη στην υπάρχουσα παραλία και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν δώσει τα περισσότερα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο. Ευρήματα Μυκηναϊκά, Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασικά και Ελληνιστικά που δείχνουν ότι οι Κιμώλιοι κατοικούσαν στα «Ελληνικά», συνεχώς, για δεκάδες εκατονταετίες.
Το οίκημα, στο οποίο δημιουργήθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν δωρεά της οικογένειας Βαφεία στην Κοινότητα Κιμώλου. Υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του έργου ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Η χρηματοδότηση έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 75% και κατά 25% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου.
Καλή διάθεση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία διεκδίκηση των ευρημάτων από το «Ναυάγιο της Πολυαίγου», ο Δήμος Κιμώλου κατέβαλε νέα προσπάθεια, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Σίμωσι.
Αφορμή στάθηκε η συνάντηση της κ. Σίμωσι και του Αντιδημάρχου κ. Σάρδη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των Κατακομβών της Μήλου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του νησιού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο κ. Σάρδης εξέθεσε στην ίδια το πάγιο αίτημα του Δήμου, με σκοπό την τοποθέτηση των ευρημάτων στο ασφαλές Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου. Μετά τη θετική στάση της, ο Δήμος προέβη στη σύνταξη και υποβολή ενός νέου αιτήματος.
Όπως τονίζει ο κ. Σάρδης «έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη αυτού του εγγράφου. Η κ. Σίμωσε έδειξε καλή διάθεση και θα περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις της. Αν ικανοποιήσει το αίτημά μας, το νησί θα την ευχαριστήσει και θα την τιμήσει, με τον καλύτερο τρόπο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αλλάζει ο αρχαιολογικός άτλαντας του νησιού
29 Σεπ. 2016 - 6:15 - «Όχι άπιαστο όνειρο η δημιουργία υποβρύχιου μουσείου στη Σύρο»
14 Σεπ. 2016 - 6:18 - Η έκθεση “Αθέατοι Κόσμοι” στο Αρχαιολογικό μουσείο Κιμώλου
19 Ιουν. 2019 - 13:15 - Nέα ευρήματα στη θαλάσσια περιοχή της Δήλου
31 Μαΐου. 2017 - 12:44 - Τήνος: Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
29 Νοε. 2024 - 15:29