Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού στο νησί της Σαντορίνης

«Έκρηξη» πολιτισμού

Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, αλλά και συναυλίες που καλύπτουν όλο το μουσικό φάσμα, με αποκορύφωμα το «Φεστιβάλ Στρογγύλη» και τη μαγευτική Φωτεινή Δάρρα την ημέρα των «Ηφαιστείων», περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμός Σαντορίνης.

Στο 4ο Φεστιβάλ Στρογγύλη, που θα διεξαχθεί από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν εξαίρετοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως ο Πάνος Μουζουράκης, ο Κώστας Τζιαγκούλας, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, η Φλώρα Χρυσού, ο Λευτέρης Ελευθερίου, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, η Ευτυχία Μητρίτσα, ο Ηλίας Βαμβακούσης, τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι Τρίτονον, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Μανώλης Φύτρος.

Φως και χρώμα θα πάρει ο νυχτερινός ουρανός της Σαντορίνης το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με την αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου, χαρίζοντάς ένα μοναδικό θέαμα και μια αξέχαστη εμπειρία αισθήσεων και συναισθημάτων σε όσους θα έχουν τη χαρά να το παρακολουθήσουν. Με το τέλος της αναπαράστασης, την… εκρηκτική ατμόσφαιρα θα διατηρήσει η μοναδική ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, η οποία έχει τον τρόπο να μαγεύει με την ερμηνεία, την ευγένεια ψυχής και την απλότητά της. Η νέα φωνή των μεγάλων συνθετών θα παρουσιάσει ένα υπέροχο πρόγραμμα, χαρίζοντάς μας μια βραδιά γεμάτη πάθος αλλά και ανατρεπτική διάθεση με τραγούδια που συναρπάζουν. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις

Η Τερέζα, ο Βασίλης και Νίκη, η ομάδα των XanaZoo ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους αγαπημένους τους φίλους για μία μοναδική παιδική παράσταση στο Κλειστό Γυμναστήριο, με την υπογραφή του Μάνου Βαφειάδη. (8/7).

Εφτά χαρακτήρες θα βρεθούν το ίδιο Σαββατοκύριακο στο ίδιο εξοχικό και θα διεκδικήσουν τον έρωτα, την ευτυχία, μια βαλίτσα με τετρακόσια χιλιάρικα, μια μπότα Λουμπουτάν κι ένα σπίτι. Το θεατρικό έργο του Γιώργου Φειδά «Ένα Εξοχικό Παρακαλώ» θα παρουσιαστεί στις 16/7 στο Κλειστό Γυμναστήριο. Συγκάτοικοι οι:  Μαριάννα Τουμασάτου, Μάριος Αθανασίου, Κώστας Αποστολάκης, Σοφία Μανωλάκου, Άρης Τσαπής, Κωνσταντίνα Κομματά και Σπύρος Πούλης.

Έξι ενότητες που εναλλάσσονται, απαγγελίες από αποσπάσματα μέσα από το βιβλίο του και από τραγούδια, από την πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη, την Κρήτη και άλλα μέρη, τα οποία θα «ζωντανέψουν» από τους ΕΡΑΝ, στη θεατρική παράσταση «Ταξιδεύοντας: Ρουσσία (19/7). Ένα αισθαντικό ταξίδι με τους εξαίρετους ηθοποιούς Ηλία Λογοθέτη και Μαρία Ζαχαρή, που θα δώσουν φωνή, χρώμα και ζωή στα κείμενα και τις σκέψεις του Ν. Καζαντζάκη και θα φέρουν το κοινό κοντά στην πραγματικότητα που βίωσε στα ταξίδια του.

Ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη μετά από έξι χρόνια ενώνονται και πάλι σαν θεατρικό ζευγάρι και μαζί με την Μυρτώ Αλικάκη και τoν Κωνσταντίνο Κάππα θα μάθουν πώς ένα μικρό ψέμα μπορεί να διαταράξει τη ζωή δύο ζευγαριών. Η κωμική παράσταση «Το Ψέμα» θα παρουσιαστεί στις 28 Ιουλίου για όλους όσους ζητάνε να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα.

Μια μυστηριώδης κωμική περιπέτεια για παιδιά, ιδιαίτερα διασκεδαστική αλλά και διδακτική, με υπέροχη μουσική, φαντασμαγορικά σκηνικά και τους πρωταγωνιστές από την αγαπημένη σειρά «Το σόι σου» του Alpha, καταφθάνει στη Σαντορίνη. Το «Χαμένο Πετράδι της γνώσης» θα κυνηγήσουν μικροί και μεγάλοι στις 31 Ιουλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο.

Τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» με πρωταγωνιστές τον Τάκη Χρυσικάκο στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη και τη Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι συνομιλεί με τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου, παρουσιάζει στο Λύκειο Φηρών ο ΔΑΠΠΟΣ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι». Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος, παίζοντας κλασική κιθάρα.

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη αυτό το επίκαιρο έργο, με το πανανθρώπινο και αιώνιο θέμα και μήνυμα έρχεται στη Σαντορίνη (20/8). Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση με πέντε ηθοποιούς – μουσικούς που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με ζωντανή μουσική που παρουσιάζει στοιχεία και ρυθμούς της αρχαιοελληνικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας όργανα όπως νταούλι, μικρά κρουστά, λύρα, βιολί, φλάουτο, μπουζούκι, συνδυάζοντας τα όμως με σύγχρονους ήχους σε πρωτότυπες μελωδίες.

Η επιτυχημένη παράσταση των Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» έρχεται στις 7 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο, για να προσφέρει άφθονο καθαρό γέλιο και διασκέδαση.

Το αριστουργηματικό ποίημα «Ο Κρητικός» του εθνικού ποιητή της Ελλάδας και της Κύπρου, Διονύσιου Σολωμού ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Χριστιανική Εστίας.

Ενδιαφέρουσες μουσικές «περιπέτειες»

Με την υπέροχη ραδιοφωνική παραγωγό Ράνια Κωστάκη στα decks και το συγκρότημα 48 ώρες επί σκηνής θα στηθεί ένα ξέφρενο party στο WetBeachBar στην παραλία της Περίσσας (9/7). Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι».

Οι Roctapus, το τετραμελές σχήμα από τη Σαντορίνη με ήχους παραδοσιακούς, έντεχνους και διασκευασμένους σε ύφος ροκ, funk, jazz k ethnic θα διασκεδάσουν το κοινό της Οίας στις 18 Ιουλίου, αποδίδοντας ένα νέο ηχόχρωμα πολλά υποσχόμενο. Την επιμέλεια της ενορχήστρωσης υπογράφουν οι Μανώλης Φύτρος, Γιάννης Σιβρύδης, Γιάννης Κουέλης και Κυριάκος Φωτιάδης.

Μια αναδρομή στην ελληνική ροκ σκηνή από τις δεκαετίες των 80’s& 90’s με τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Νικόλας Άσιμος κ.α., θα κάνει το συγκρότημα Τρίτονον στην Πλατεία Ταξί στα Φηρά (24/7).

Η Χορωδία της ΕΡΤ στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεών της, παρουσιάζει στις 25 Ιουλίου στο Μέγαρο Γκύζη ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στη Σαντορίνη. Το μουσικό ταξίδι έχει αφετηρία την ιταλική αναγέννηση και διαμέσου του γερμανικού ρομαντισμού, αλλά και διάσημων μελωδιών που έχει λατρέψει το ελληνικό κοινό, καταλήγει στα Gospel και Spiritual.

Με αφορμή τον εορτασμό του Αγ. Παντελεήμονα, ο Λοΐζος Σορώτος με την ορχήστρα του θα δώσουν τη «σπίθα» για ν’ ανάψει το γλέντι και ο χορός με γνωστά αγαπημένα νησιώτικα και λαϊκά τραγούδια (27/7 - Πλατεία Βουρβούλου).

Πέντε διακεκριμένοι μουσικοί του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών έρχονται στο Μέγαρο Γκύζη, φιλοδοξώντας ν’ αναδείξουν την αμφίδρομη σχέση της μουσικής με άλλα -εξίσου θαυμαστά- είδη τέχνης. Το θέατρο, η όπερα, το μπαλέτο, ο χορός και ο κινηματογράφος «συνομιλούν» με τη μουσική, συνυπάρχουν αλλά και στηρίζονται σ’ αυτή.

Τέσσερις διακεκριμένοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συναισθάνονται και αναδημιουργούν. Το κουαρτέτο εγχόρδων «AENAON» θα παρουσιάσει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα για όλες τις προτιμήσεις. Το ημιτελές αλλά οδυνηρό και βαθιά συναισθηματικό Quartettsatz του F. Schubert και το σπαραχτικό Adagio του S. Barber, δίνουν τη σκυτάλη στη νησιώτικη πανδαισία της Δωδεκανησιακής Σουίτας του Γιάννη Κωνσταντινίδη, για να ολοκληρωθεί η μουσική κατάθεση με το ποιητικά ρομαντικό 2ο κουαρτέτο του A.Borodin. (1/8 στο Μέγαρο Γκύζη).

Το πρόγραμμα Young Masters για ταλαντούχους νέους μουσικούς είναι πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Μουσικής και Καλών Τεχνών της Βιέννης και της Μουσικής Σχολής Johann Sebastian Bach. Δεκαπέντε συμμετέχοντες σχηματίζουν το Young Masters Ensemble, μια ορχήστρα δωματίου που παίζει πάντα χωρίς μαέστρο και στην οποία οι μουσικοί παίζουν διαδοχικά σόλο. Οι μουσικοί διευθυντές είναι οι Hanns Stekel και Jakob Gisler.

Η ερμηνεύτρια Ερωφίλη που μετρά αρκετά χρόνια αξιόλογης παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, τόσο μέσα απ’ την προσωπική της δισκογραφία, όσο και με το αγαπημένο συγκρότημα Τρίφωνο, επιλέγει να παρουσιάσει στο κοινό της Σαντορίνης ένα υπέροχο πρόγραμμα με φόντο την Πανσέληνο του Αυγούστου. Μαζί της στο πιάνο η Ευαγγελία Μαυρίδου.

Ακολουθούν οι συναυλίες του Monsieur Minimal στα Φηρά (22/8), του Κωνσταντίνου Πελεκάνου στην Πλατεία Πύργου (25/8), του Βαγγέλη Τρίγκα με το μουσικό του σύνολο “Optima” (26/8), του Λοΐζου Σορώτου στην Έξω Γωνιά (27/8) και της Σοφίας Τσέρου στην Οία (28/8).

Σ’ ένα μέρος ειδυλλιακής μουσικής θα ξεναγήσει το κοινό το ντουέτο ΚΥΡΜΑΝ (8/9). Μανώλης Φύτρος και Κυριάκος Φωτιάδης δηλώνουν έτοιμοι να ταξιδέψουν τις αισθήσεις μας με φόντο την μαγευτική καλντέρα.

Την καλντέρα θα διασχίσουν στις 19 Σεπτεμβρίου οι BATALA ATENAS, η πιο γνωστή ομάδα κρουστών στην Ελλάδα, την ώρα του πιο διάσημου ηλιοβασιλέματος στον κόσμο .Θα τους συνοδέψουν ομάδα πνευστών από τις Κυκλάδες στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων JAZZ. Η συγκεκριμένη συναυλία είναι μέρος του «1st Cyclades Jazz Festival».