Ανάδειξη του πολύπλευρου αρχαιολογικού έργου
- Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017 - 06:13
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Περὶ τῶν Κυκλάδων νήσων. Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες», διοργανώνει στην Αθήνα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Εταιρείας
Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 22 έως 26 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου θα φιλοξενηθεί για τους επόμενους τρεις μήνες η έκθεση «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους».
Έρευνες, Μουσεία και Αρχαιολογικές Συλλογές
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δημοσιοποιηθεί τόσο στους ειδικούς και στο ευρύ κοινό, το πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων από τους φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές.
Οι θεματικές του Συνεδρίου καλύπτουν διαχρονικά από την απώτερη Προϊστορία έως και τους Νεώτερους Χρόνους: α) το Ανασκαφικό ερευνητικό έργο, έρευνες πεδίου (σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες), ειδικές μελέτες υλικού, καθώς και ευρύτερες συνθετικές μελέτες, β) τη συντήρηση και την αναστήλωση μνημείων σε σχέση με εργασίες ανάδειξης και ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων και γ) το έργο που συντελείται στα Μουσεία και Αρχαιολογικές Συλλογές των νησιών με περιοδικές εκθέσεις, επανεκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες συναφείς δράσεις.
Συμμετέχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι με προφορικές ανακοινώσεις που ξεπερνούν τις 145, σε 21 συνεδρίες από το πρωί της Τετάρτης έως και το βράδυ της Κυριακής και με 20 αναρτημένα πόστερ που θα παρουσιασθούν το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου.
Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και εις μνήμην του Νικόλαου Ζαφειρόπουλου, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (1959-1972), ως συμβολικό αντίδωρο για την πολύπλευρη προσφορά τους στην προστασία, μελέτη και ανάδειξη των κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι αυτό να αποτελέσει θεσμό, μέσω του οποίου θα παρουσιάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, τα πορίσματα της έρευνας στις Κυκλάδες.
«Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους»
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 και θα παραμείνει στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, σε τρεις αίθουσες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στη Villa Ilyssia, έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2018.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εμβληματικά έργα από τα ανασκαφές τις Κυκλάδες, τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Μεταξύ αυτών, το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου από το Μουσείο της Δήλου και το ομοίωμα πήλινου οικίσκου διαστάσεων 38Χ50 περίπου, ο οποίος ανασκάφτηκε από τον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο στη Σελλάδα Θήρας και περιλαμβάνει 103 πήλινα αντικείμενα.
Στις τρεις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται συγκεκριμένες αρχαιότητες και μνημεία, τα οποία αποτελούν απόδειξη του πολύπλοκου έργου και της άοκνης εργασίας των ανθρώπων για τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου των Κυκλάδων.
Οι πρώτες ανασκαφές στη Δήλο και τη Ρήνεια είναι το θέμα της πρώτης ενότητας, στο πλαίσιο της οποίας αναδεικνύεται η συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στην αποκάλυψη μοναδικών ευρημάτων.
Η δεύτερη ενότητα έχει ως επίκεντρο τον αρχαιολόγο Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου των Κυκλάδων. Μεταξύ άλλων, έφερε στο φως τα πρώτα δείγματα του επίσημου νεκροταφείου της Πάρου, ένα από τα λίγα σημαντικά νεκροταφεία του 8ου π.Χ αιώνα, το οποίο ήταν εν χρήσει μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Επιπλέον, πραγματοποίησε ανασκαφές στη θέση Σελλάδα, κάτω από την Αρχαία Θήρα, όπου ανέσκαψε μέρος του Νεκροταφείου της πόλης, με σημαντικά ευρήματα.
Η τελευταία ενότητα της έκθεσης αναφέρεται στη γέννηση της έρευνας και της προστασίας των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας στις Κυκλάδες. Σε αυτά περιλαμβάνοντα δύο τοιχογραφίες από τη Νάξο, ένα βυζαντινό βημόθυρο, καθώς και δυο Παλαιολόγειες βυζαντινές εικόνες.
Τέλος, παράλληλα με τα αρχαία έργα από τα μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα εκτεθεί και πρωτότυπο αρχειακό υλικό από τα αρχεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής αλλά και άλλων ιδρυμάτων ή ιδιωτών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Διοργάνωση βιωματικού εργαστηρίου στη Μύκονο - HORIZON Thetida
26 Αυγ. 2024 - 14:28 - Διάλεξη του Δημήτρη Αθανασούλη στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών
28 Νοε. 2022 - 20:09 - 32ο συνέδριο κεραμικής στην Αθήνα με θέμα: Linking Pots
24 Σεπ. 2022 - 11:46 - Επαναλειτουργία της αρχαιολογικής συλλογής Σερίφου
28 Ιουν. 2022 - 6:26 - Στη διάθεση του κοινού ο κατάλογος της έκθεσης “VANITY”
11 Ιαν. 2022 - 6:14