Κάθε τόπος και χορός
- Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:13
Τη «φωνή» και την αγάπη τους για την παράδοση θα ενώσουν το πρωί της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, χορευτικά τμήματα συλλόγων από όλη την Ελλάδα.
Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Ερμούπολη και την τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος ''Πήγασος Λαμίας", ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, ο Χορευτικός Σύλλογος του Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης "Η Χοροέκφραση" και ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών (Νέα Πέραμος Αττικής) θα παρουσιάσουν στο Θέατρο Απόλλων παραδοσιακούς χορούς του τόπου τους.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο Χρήστος Πρασσάκης.
Από το 2013 μέχρι και σήμερα, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΗΓΑΣΟΣ» πρωταγωνιστεί με την έντονη και ξεχωριστή παρουσία του στο χώρο του Πολιτισμού τόσο στη Λαμία όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας. Στο πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται μαθήματα ελληνικών χορών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, σεμινάρια και πολλές ακόμη δράσεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του νέου πολιτιστικού χάρτη της Λαμίας.
Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών με δάσκαλο τον Δημήτρη Ελευθερίου αποτελεί μία από τις πολλές δράσεις του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας ο οποίος, επιδιώκει να ανοίξει νέους δρόμους ενδυνάμωσης των μελών του αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, με στόχο δημιουργικές ανατροπές, που μπορούν να δώσουν στην εκπαίδευση και το Δημόσιο σχολείο τη θέση που αρμόζει και αξίζει να έχουν.
Στο Σύλλογο λειτουργούν επίσης ομάδες κουκλοθέατρου, ραδιοφώνου (στο σταθμό των εργαζομένων 9.65 fm), εικαστικών, μουσικής, φιλαναγνωσίας, ορεινών περιπάτων, αλληλεγγύης, οικολογίας και ποιότητας ζωής, καθώς και η Ομάδα Επικοινωνώ, με ημερίδες που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
2η συνεχή συμμετοχή στο Συριανό Καρναβάλι
Το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας είναι ο Πολιτιστικός Φορέας του Δήμου Χαλάστρας, ο οποίος βρίσκεται 20χμ δυτικά της Θεσσαλονίκης, ανατολικά του ποταμού Αξιού, στην καρδιά του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Τμήμα Εκμάθησης Παραδοσιακών χορών αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση των μελών του τμήματος (πάνω από 250 μέλη, τμήματα ενηλίκων, εφήβων και παίδων), πράγμα που αυξάνει τις υποχρεώσεις αλλά και τις δυνατότητές του τμήματος. Ασχολείται με την καταγραφή και προβολή των τοπικών παραδοσιακών χορών, τραγουδιών, ηθών και εθίμων της περιοχής. Η αναβίωση εθίμων που είχαν χαθεί εδώ και αρκετά χρόνια είναι γεγονός. Τα Ρογκάτσια στην αρχή του έτους, οι Λαζαρίνες κάθε Πάσχα, η γιορτή της Τζαμάλας (Γιορτή του Κλήδωνα) το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, είναι μερικά από τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάρος, Σάμος, Λάρισα, Ιωάννινα, Κοζάνη) αλλά και στο εξωτερικό (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία). Οι χοροί που παρουσιάζονται από το χορευτικό τμήμα του ΚΕ.ΝΕ.ΧΑ. είναι κατά κύριο λόγο της Μακεδονίας και της Θράκης και χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχες στολές της κάθε περιοχής. Σημειώνεται ότι, ο Σύλλογος συμμετέχει για 2η συνεχή χρονιά στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής».
Ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης "Η Χοροέκφραση" ιδρύθηκε το 2011 από νεαρά σε ηλικία άτομα, τα οποία αγαπούν και ερευνούν την παράδοση της χώρας μας. Στόχοι του είναι η ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των μελών μας, αλλά και με μέλη άλλων πολιτιστικών συλλόγων που αγαπούν και ερευνούν την παράδοση, της φιλαλληλίας, της συνεργασίας και ενίσχυσης των θεσμών αλληλεγγύης των μελών μας και της ανύψωσης του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου τους. Όλα αυτά επιτυγχάνονται από την πλευρά του Συλλόγου μέσω της διδασκαλίας των δημοτικών μας χορών, της εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων της χώρας μας και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Συνακόλουθα πραγματοποιούνται εκδρομές λαογραφικού ενδιαφέροντος σε διάφορα μέρη του τόπου μας, ενώ παράλληλα διοργανώνονται επιστημονικές ομιλίες και σεμινάρια.
Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών (Νέα Πέραμος Αττικής)
Ο βίαιος ξεριζωμός του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις προγονικές πατρίδες, το 1922, οδήγησε τους πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζικηνής Χερσονήσου Προποντίδας στην Ελλάδα, στην περιοχή της Καβάλας, εκεί όπου ιδρύθηκε η νέα πατρίδα, η Νέα Πέραμος Καβάλας.
Το 1924, οι Περάμιοι, που είχαν εγκατασταθεί και δημιουργήσει μία εύρωστη παροικία στην Κωνσταντινούπολη, (μετά την καταστροφική φωτιά της Περάμου από τους Τούρκους το 1915 και την εξορία που ακολούθησε) διώχθηκαν, αφού έγινε πράξη η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης.
Το δεύτερο κύμα προσφύγων, φτάνοντας στην Ελλάδα, επέλεξε την παραθαλάσσια περιοχή «Μεγάλο Πεύκο» της επαρχίας Μεγαρίδος, όπου εκεί ίδρυσε την νέα εστία, τη Νέα Πέραμο Αττικής, δηλώνοντας έτσι την καταγωγή και την πολιτιστική ταυτότητα των κατοίκων της.
Η επιθυμία τους να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις διαχρονικές αξίες στις επόμενες γενιές, ώθησε, το 1959, πολλούς επιφανείς Περάμιους της Πόλης, με πρωτεργάτη τον διαπρεπή για την εποχή του επιχειρηματία (ιδρυτή της Βιομηχανίας Ζυμαρικών ΜΙSKO) αείμνηστο Εμμανουήλ Παπαναστασίου στην ίδρυση του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, με σκοπό τη διατήρηση της αναμνήσεως της γενέτειρας Περάμου της Κυζίκου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανεκτίμητη προσφορά στον πολιτισμό
20 Φεβ. 2018 - 6:17 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56 - Σύρος: Ο Δήμος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός
17 Ιουν. 2024 - 14:05 - Χορευτικό ταξίδι με ήχους απ' όλη την Ελλάδα
10 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Ένα ρομαντικό ταξίδι στις αρχές της δεκαετίας του ‘30
9 Μαΐου. 2024 - 6:16