«Στην τέχνη δεν υπάρχει σωστό και λάθος»
- Δευτέρα, 16 Απριλίου, 2018 - 06:17
Ένα όμορφο εικαστικό πείραμα σε συνεργασία με τη σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου αποτέλεσε το πρώτο εργαστήρι του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου με τίτλο «Ζωγραφίζοντας τη Φωνή».
Παιδιά, έφηβοι, αλλά και ενήλικες ζωγράφισαν έχοντας ως ερέθισμα ένα συγκεκριμένο τραγούδι από μια σόλο φωνή χωρίς οργανική συνοδεία, το οποίο επαναλήφθηκε αρκετές φορές, έως ότου όλοι οι συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν το έργο τους. Το κομμάτι που επιλέχτηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό ήταν το Τραγούδι της Σολβέιγ (Solveig's Song) από το Πέερ Γκύντ, σε μουσική του Νορβηγού Έντβαρντ Γκριγκ.
Το συγκεκριμένο τραγούδι επιλέχτηκε βάσει της άμεσης σύνδεσης του θέματός του με τη συνέχεια του πρότζεκτ στο 5ο Eye’s Walk Digital Festival. Επιπλέον, πρόκειται για ένα αγαπημένο κομμάτι, με έντονο μελωδικό χαρακτήρα που αποτυπώνεται στη μνήμη και συνοδεύει τον ακροατή κάθε ηλικίας είτε αυτός είναι γνώστης της μουσικής είτε όχι. Έχει εναλλαγές μείζονα κι ελάσσονα τρόπου και το κείμενο του είναι γραμμένο στα Νορβηγικά, μια γλώσσα με την οποία δεν ταυτίζεται κανένας από τους συμμετέχοντες του πρότζεκτ, κι έτσι η φαντασία τους μπόρεσε να αφεθεί ελεύθερη χωρίς να κατευθύνεται από γλωσσικά στοιχεία. Σημειώνεται μάλιστα πως, κανείς εξ’ αυτών δε γνώριζε τι λέει η Σολβέιγ στο τραγούδι της.
«Έχει πολύ ενδιαφέρον το πού επικεντρώνεται ο καθένας όταν ακούει κάτι τέτοιο. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο ηχόχρωμα της φωνής, άλλοι στις κινήσεις της μελωδικής γραμμής (στα ''ανεβοκατεβάσματά της), άλλοι πάλι, στα δύο αντιθετικά μέρη του κομματιού (στη μορφή του)», σημείωσε η κ. Ασημακοπούλου.
Το ΔΕΕΠΣ προχωρά και ωριμάζει
Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε για δύο ημέρες στη Λέσχη Ποσειδωνίας, τη στέγη του Δικτύου, το οποίο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του, πραγματοποιούσε δράσεις σε διάφορα μέρη του νησιού.
«Ήταν σημαντικό να αρχίσουμε με ένα «cross-disciplinary» εργαστήρι, το οποίο αρμόζει άλλωστε και με την ιδεολογία του ΔΕΕΠΣ, που αποτελείται από μια σειρά συνεργιών και συνεργασιών», τόνισε στην «Κοινή Γνώμη» η συντονίστρια του project, Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου. «Ως συντονίστρια του εργαστηρίου αισθάνθηκα ότι, για άλλη μια φορά έγινα μαθήτρια. Δεν μου αρέσουν οι επαναλήψεις, η πορεία μου ως εικαστικός και εκπαιδευτικός είναι ένα live παράδειγμα αυτού. Κάθε δράση που υλοποιώ ή μάθημα που διδάσκω πολύ σπάνια επαναλαμβάνει ε’ εξολοκλήρου ένα προηγούμενο. Προσπαθώ πάντα να προχωρώ και συγχρόνως, να ωριμάζω δημιουργικά».
Οι διαφορές των δημιουργιών, μεταξύ των ηλικιών αλλά και μεταξύ των ατόμων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Μια συμμετέχουσα μου εξήγησε μετά το εργαστήρι ότι από μικρή, όταν άκουγε το τραγούδι της Σολβέιγ, σχηματιζόταν στο νου της μια συγκεκριμένη εικόνα και το εργαστήρι αυτό, τυχαία, της έδωσε την ευκαιρία να την υλοποιήσει», περιέγραψε η κ. Botsford.
Εξίσου συγκινητικός ήταν ο αυθορμητισμός με τον οποίο λειτούργησαν παιδιά και ενήλικες, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι στη δημιουργία δεν υπάρχει σωστό και λάθος, διαχωρισμός ο οποίος αποτρέπει πολλές φορές την προσπάθεια. «Ναι στους κανόνες, κατά την πορεία της μάθησης αλλά όχι στις κλειστές πόρτες, τουλάχιστον έτσι θέλω εγώ τον κόσμο της εικαστικής εκπαίδευσης».
«Έργα που διηγούνται όμορφες ιστορίες»
Η πρώτη συνεργασία της σοπράνο Χριστίνας Ασημακοπούλου με το ΔΕΕΠΣ και την ξαδέρφη της, Eileen Botsford-Βελισσαροπούλου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
«Συμμετείχα στη δράση ως εκτελέστρια του τραγουδιού. Είναι η πρώτη φορά που αλληλεπιδρώ μουσικά με εικαστικές δημιουργίες, πόσω μάλλον με έργα που δημιουργούνται ακριβώς την ίδια στιγμή που τραγουδάω», δήλωσε η νεαρή υψίφωνος, προσθέτοντας ότι η ιδέα της υπεύθυνης του Δικτύου την ενθουσίασε εξ’ αρχής.
«Τα έργα που δημιουργήθηκαν τις δύο αυτές μέρες του εργαστηρίου, διηγούνται ιστορίες. Το πιο συγκλονιστικό, μάλιστα, για εμένα, είναι ότι χωρίς να το γνωρίζουν, διηγούνται κάλλιστα την ιστορία που διηγείται και η Σολβέιγ στο τραγούδι της. Και μεμονωμένα και όλα μαζί συνθέτουν μία ιστορία, η οποία προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα ιστορία του τραγουδιού και την διευρύνει, την κάνει πιο πλούσια. Και βέβαια, κάνει και τις ερμηνείες μας πλουσιότερες. Στεκόμενη μπροστά στα έργα που δημιουργούνταν εκείνη την ώρα, κάθε επανάληψη μου του τραγουδιού ήταν τελείως διαφορετική εκφραστικά από την προηγούμενη. Για εμένα αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος», κατέληξε η ίδια.
Συμμετοχή στην "Εβδομάδα Μουσικής & Τέχνης" του Δήμου Τρικάλων
Στο φετινό Eye's Walk Digital Festival με τίτλο "Europe Started here!" τα εικαστικά έργα των παιδιών και των ενηλίκων που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του workshop που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Ποσειδωνίας, θα παρουσιαστούν ως video installation art και ως κομμάτι της αφήγησης του φεστιβάλ στα σοκάκια της Άνω Σύρου. Η φωνή της Χριστίνας Ασημακοπούλου σε ζωντανή αλληλεπίδραση αυτή τη φορά με το δημόσιο χώρο, τους θεατές και τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού θα αντηχήσει ζωντανά μέσα από άριες που μιλάνε για αποχωρισμούς, μετακινήσεις, τολμηρά ταξίδια, την πάντα ακλόνητη πορεία του ανθρώπου προς το μέλλον ένα μέλλον ακόμα και αν είναι εχθρικό ή άδηλο.
Το «Eye's Walk Digital festival» θα συμμετέχει με το project του ΔΕΕΠΣ "Ζωγραφίζοντας τη Φωνή" και στην "Εβδομάδα Μουσικής & Τέχνης" του Δήμου Τρικάλων που θα διεξαχθεί από τις 19-25 Ιουνίου, εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» η curator, Φιλία Μηλιδάκη.
«Στα Τρίκαλα θα δημιουργήσουμε κατά τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής δράσης μια ζωντανή αλληλεπίδραση διαφορετικών μουσικών με τα εικαστικά. Όλη η κοινότητα θα προσκληθεί να λάβει μέρος είτε ζωγραφίζοντας κάτω από τους ήχους του λυρικού και του έντεχνου τραγουδιού είτε ως "αφηγητές", καταγράφοντας μέσα από τα κινητά τους τα σχέδια ή τις λέξεις την εμπειρία. Πιστεύω ότι, το έργο "Ζωγραφίζοντας της Φωνή" της Eileen Botsford Βελισσαροπούλου είναι ένα κλειδί στην πεποίθησή μου ότι η Τέχνη είναι συνώνυμο της Ζωής . Και οι τρεις μας η Eileen , η Χριστίνα και εγώ θα συνεχίσουμε να το εξελίσσουμε προς νέες, τολμηρές κατευθύνσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Ένεση» δημιουργικότητας την περίοδο της καραντίνας
11 Σεπ. 2020 - 6:16 - Οι μικροί καλλιτέχνες εμπνέονται από το Αιγαίο
15 Μαΐου. 2020 - 6:10 - Ανακαλύπτουμε και ερωτευόμαστε ξανά τα Λαζαρέτα
9 Μαΐου. 2019 - 6:16 - Καταφύγια δεδομένων στα νησιά του Αιγαίου
30 Ιουλ. 2018 - 6:15 - Το Eye’s Walk “on tour” στα Τρίκαλα
28 Ιουν. 2018 - 6:17