Οι νότες «αρμενίζουν» στις Κυκλάδες
- Παρασκευή, 20 Απριλίου, 2018 - 06:17
Στα νερά του Αιγαίου και ειδικότερα στις Κυκλάδες θα «αρμενίσουν» το επόμενο χρονικό διάστημα η Εναλλακτική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εγκαινιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Το εργαστήριο με τίτλο «Νότες που αρμενίζουν» θα διεξαχθεί σε κύκλο 11 συναντήσεων στην Τήνο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Στόχος του είναι η έκφραση των συμμετεχόντων μέσω του τραγουδιού και της αφήγησης προσωπικών ιστοριών για το νησί τους. Με επιλεγμένο ρεπερτόριο από την ελληνική οπερέτα, το ρετρό και τραγούδια του μεσοπολέμου, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μία πρωτότυπη παράσταση μουσικής και αφήγησης που θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου.
Το πρόγραμμα με εμψυχώτριες- εκπαιδεύτριες τη Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου και τη Ντίνα Στράνη θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Άνοιξε τον κύκλο» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Οι πρώτες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25 & 26 Απριλίου 2018 στην Τήνο, στις 26 & 27 Απριλίου 2018 στη Μύκονο και από 2 έως 4 Μαΐου στη Σαντορίνη. Η δράση θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Γνωριμία των μαθητών Δημοτικού με την όπερα και τη φωνή
Στα τρία νησιά, θα τρέξει παράλληλα το εργαστήριο "3ο κουδούνι, Όπερα", που απευθύνεται στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και στοχεύει στην άμεση επαφή, γνωριμία και διαδραστική ενημέρωση των παιδιών με το λυρικό θέατρο, καθώς και με το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η εισηγήτρια Ντίνα Στράνη θα παρουσιάσει μέσα στην τάξη μια "μουσειοσκευή" με τη μορφή μιας μικρής βαλίτσας, η οποία λειτουργεί ως βάση και αφετηρία ενός διαδραστικού εργαστηρίου, στη διάρκεια του οποίοι οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του λυρικού θεάτρου με ευφάνταστο και ψυχαγωγικό τρόπο.
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με την λυρική τέχνη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την ιστορία της, τα είδη των καλλιτεχνών που την υπηρετούν.
Συνδυασμός λυρικού – μουσικού θεάτρου
Η Εναλλακτική Σκηνή σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό δράσεις καλλιτεχνικής καινοτομίας με στόχο την ενθάρρυνση της έρευνας και της δημιουργικής συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, νέους, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενήλικες, τρίτη ηλικία, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας.
Ταυτόχρονα, διοργανώνονται και εξωτερικά εργαστήρια για μειονότητες και κοινότητες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το χώρο της ΕΛΣ, όπως οι κρατούμενοι του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού και οι ρομά στο Μενίδι, με στόχο την επαφή τους με την οπερέτα και την ευρύτερη τέχνη της μουσικής.
Συνδυάζοντας τις επιμέρους τέχνες του λυρικού και μουσικού θεάτρου, η Εναλλακτική Σκηνή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα συνεκτικό, ευέλικτο, πειραματικό και βιώσιμο χώρο καλλιτεχνικής μάθησης, μέσω του προγραμματισμού των αξόνων Εκπαίδευση, Κοινωνική Ανταποδοτικότητα και Σύγχρονη Δημιουργία.
Η όπερα, το μπαλέτο και το μουσικό θέατρο συναντούν τη μουσική, το σύγχρονο χορό, τα εικαστικά, τη μουσικοθεραπεία, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την αφήγηση, το animation, την ψηφιακή διαμεσικότητα, την οργανοποιία, παραδοσιακές μουσικές του κόσμου, τη φωτογραφία, το θέατρο σκιών και το περιβάλλον σε δράσεις που καθιστούν την ΕΛΣ σημείο γεωγραφικής αναχώρησης και επιστροφής των προγραμμάτων της σε συνεργασία με κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς καθώς και με κοινωνικές ομάδες των όμορων δήμων του ΚΠΙΣΝ, της Αττικής και της ελληνικής επαρχίας με στόχο τη διάχυση κοινών οραμάτων και καλλιτεχνικής καινοτομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «ταξιδεύει» αυτή την άνοιξη στις Κυκλάδες για να ενισχύσει το αίσθημα της δημιουργίας στα δύο ηλικιακά άκρα, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Εμπλουτισμός του τοπικού πολιτιστικού γίγνεσθαι
Σύμφωνα με δηλώσεις της εμψυχώτριας, Θάλειας Μαρί Παπαδοπούλου στην «Κοινή Γνώμη», το εργαστήρι «Νότες που αρμενίζουν» θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να πάρουν τραγούδια, που ενδεχομένως γνωρίζουν και να τα εξελίσσουν, συνδυάζοντας διάφορες μορφές τέχνης και ξεδιπλώνοντας τις καλλιτεχνικές ικανότητές τους.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μάθουν περισσότερα πράγματα, να κάνουν δεύτερη φωνή, να θυμηθούν ένα στίχο, να υποδυθούν ένα ρόλο που μπορεί να αφορά το κάποιο τραγούδι και να μοιραστούν με τους υπόλοιπους ιστορίες που τους φέρνει στο μυαλό».
Μέσα από τη δράση αυτή, θα δημιουργηθούν χορωδίες που θα ασχολούνται με το ρετρό, την ελληνική οπερέτα και τα τραγούδια του μεσοπολέμου, ενισχύοντας με το έργο τους το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου τους.
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν τον προσεχή Ιούνιο και θα συνοδευτούν από συναυλίες καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Τήνο
28 Μαρ. 2023 - 6:16 - Ο χορός δίνει το στίγμα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
28 Αυγ. 2020 - 6:14 - «Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα»
30 Ιουλ. 2020 - 6:10 - Χορευτικά Σόλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
28 Ιουλ. 2020 - 6:15 - Σύζευξη του μνημειακού πλούτου με τη σύγχρονη δημιουργία
2 Ιουν. 2020 - 7:08