Η εκπαίδευση αποκτά στέρεες βάσεις
- Τετάρτη, 25 Απριλίου, 2018 - 06:18
Τον συντονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιούνται στη Μόνιμη Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, αναλαμβάνει και επίσημα ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος με πρώτο και άμεσο στόχο την προετοιμασία των «Μικρών Ξεναγών».
Ο υπεύθυνος του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης με τις πλούσιες γνώσεις του για το νησί της Σύρου, αλλά και τη μακρόχρονη εμπειρία του στην εκπαίδευση ξεναγών και φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κρίθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ως το ιδανικό πρόσωπο για τη σταθερή, αρτιότερη και πιο αποτελεσματική διεξαγωγή των προγραμμάτων στη –στεγαζόμενη σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου- δομή.
Μόνιμος υπάλληλος με δυνατή γνώση του αντικειμένου
Στόχος του Δήμου, τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Έκθεσης, που αποτελεί και την έδρα των «Μικρών Ξεναγών».
«Από τη στιγμή που αυτή περιήλθε στην κυριότητά μας, είναι πολύ βασικό να μη στηρίζεται στον εθελοντισμό ή σε δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις εργασίας, αλλά η εκπαίδευση να γίνεται από έναν μόνιμο δημοτικό υπάλληλο, καταρτισμένο και γνώστη του αντικειμένου, όπως ο κ. Δημητρόπουλος», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.
Στο χώρο θα βρίσκεται μόνιμα η Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, η οποία κατά το παρελθόν φυλασσόταν στο Βιομηχανικό Μουσείο, έως ότου περιέλθει στο Δήμο η διαχείριση της Έκθεσης. Τα προγράμματα θα υλοποιούνται σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς των φιλοξενούμενων σχολείων του νησιού.
Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή και στην εμπνεύστρια του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης στην Ερμούπολη, Μαρία Ρώτα, η οποία ενθουσιάστηκε με την ανάμειξη του κ. Δημητρόπουλου σε έναν θεσμό που η ίδια εμπνεύστηκε, καθιέρωσε και στήριξε με κάθε της δύναμη.
Άλλος ένας στόχος του Τμήματος Πολιτισμού είναι και η σύνδεση της Έκθεσης με το Βιομηχανικό Μουσείο. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Αντιδήμαρχος ζήτησε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μία δράση αποκλειστικά σχεδιασμένη για τη Σύρο, μέσα από την οποία τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή τόσο με τον κυκλαδικό πολιτισμό όσο και με τη βιομηχανική ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
«Έτσι κι αλλιώς, η συμφωνία με τον κ. Αχιλλέα είναι, μεταξύ των πληροφοριών που θα λαμβάνουν τα παιδιά να περιλαμβάνονται και γενικότερες γνώσεις γύρω από τον πολιτισμό του νησιού», κατέληξε η κ. Μενδρινού.
Το πρόγραμμα των «Μικρών Ξεναγών» υλοποιείται στη Σύρο, εδώ και είκοσι χρόνια. Για μία ακόμη χρονιά, οι επισκέπτες θα ξεναγούνται από παιδιά ηλικίας από 9 έως 16 ετών, στον Μεσαιωνικό Οικισμό Άνω Σύρου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο Θέατρο Απόλλων και στην Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι η κ. Μαίρη Καράβα για την Άνω Σύρο και ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος για τους υπόλοιπους χώρους. Η προετοιμασία τους θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του σχολικού έτους και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν την έναρξη των σχολικών υποχρεώσεων των παιδιών.
Βιωματική μάθηση
Το πρόγραμμα στην Ερμούπολη θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Η εκπαίδευση θα γίνεται στο χώρο της Έκθεσης, ωστόσο στα σχέδια του κ. Δημητρόπουλου είναι και η πραγματοποίηση επιτόπιων συναντήσεων στο κέντρο της πόλης, με βιωματικό χαρακτήρα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σπίτι και να μη γνωρίζουν τα παιδιά πού βρίσκεται», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιθυμία του είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα -με τη συγκατάθεση πάντα του Τμήματος Πολιτισμού- και κομβικά κτίρια μέσα στην Ερμούπολη, όπως το κτίριο Βελισσαρόπουλου και το Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Αυτό που σίγουρα δε θέλω είναι να δώσω στα παιδιά κείμενα προς αποστήθιση. Με ενδιαφέρει σε κάθε περίπτωση, να είναι αρκετά καταρτισμένα και να μπορούν να απαντούν σε βασικά ερωτήματα» εξηγεί, καθιστώντας γνωστή την πρόθεσή του να επιλέξει μια σειρά βιβλίων, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστούν.
Προσέγγιση των πρόσφατων ιστορικών μελετών
Εκτός από τις προγενέστερες ιστορικές πηγές και τα στοιχεία που διαδίδονται από στόμα σε στόμα, «φλερτάροντας» περισσότερο με τη λαϊκή παράδοση, έμφαση θα δοθεί και σε πιο πρόσφατες χρονικά μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν μια πιο τεκμηριωμένη ιστορική πραγματικότητα για τη Σύρο.
«Για παράδειγμα, αυτά που λέγονται για τον Φερεκύδη δεν είναι απόλυτα σωστά. Οι τελευταίες μελέτες δεν τον συνδέουν με κανένα σπήλαιο. Οπότε, είναι πιο πολύ φολκλόρ, παρά ιστορική αλήθεια. Σε αυτά εγώ προσωπικά έχω μια αυξημένη ευαισθησία και πιστεύω ότι, θα μπορέσω να ενημερώσω τα παιδιά με πιο αποτελεσματικό τρόπο», επισημαίνει ο κ. Δημητρόπουλος.
Το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει, περιγράφει αυτό που είναι ιστορικά διασταυρωμένο. Όπως δηλώνει «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μη σταματάμε στο τι έχει γραφτεί παλαιότερα, αλλά να λαμβάνουμε υπόψη μας και αυτά που έχουν γραφτεί την τελευταία 20ετία. Χωρίς να σνομπάρει κανείς αυτό που λεγόταν πριν από 50 ή 100 χρόνια, σήμερα είμαστε πια σε θέση να ξέρουμε σαφή πράγματα. Για παράδειγμα, αν η Σύρος ήταν δασωμένη ή όχι κάποτε και από ποια είδη αποτελούταν το δάσος αυτό, σήμερα το γνωρίζουμε καλά. Πώς έφτιαξαν τα καράβια και τα σπίτια, ιδίως στην Άνω Σύρο».
Ο ίδιος μάλιστα, εκτιμά πως, είναι καιρό να βλέπουμε και τις πιο πρόσφατες τάσεις και ανακαλύψεις. «Στην περίπτωση του Φερεκύδη, η τάση πια είναι να ακολουθείται η -κεφαλαιώδους σημασίας- μελέτη του Ευάγγελου Ρούσσου. Επιπλέον, οι Ρώσοι έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια μερικές πολύ καλές εκδόσεις για τον μεγάλο θεογονιστή ποιητή και φιλόσοφο. Ακολουθούμε, λοιπόν, τέτοιες τάσεις, χωρίς να πει κανείς, ότι οι παλαιές πηγές της βιβλιογραφίας μας αφήνουν αδιάφορους. Απλώς, θα πρέπει να προσεγγίσουμε λίγο τις καινούριες μελέτες που έχουν γίνει για τη Σύρο, όπως αυτή του Ιωσήφ Στεφάνου για το αρχαίο πηγάδι που φέρει το όνομα «Ελληνικό» κ.α.».
Καταλήγοντας, ο κ. Δημητρόπουλος σημειώνει πως, η πολύχρονη απασχόλησή του στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (30 χρόνια υπηρεσίας) αποτέλεσε για τον ίδιο ένα μεγάλο σχολείο. «Μέσα στις αρμοδιότητές μου ήταν και η εκπαίδευση των ξεναγών και των φίλων του Μουσείου. Όταν είχαμε πληθωρικές επισκέψεις, χρειαζόμασταν περισσότερους ανθρώπους για να μιλήσουν στον κόσμο. Τις περισσότερες φορές, αναλάμβανα εγώ την εκπαίδευσή τους, μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που θα προσφέρω ανάλογες υπηρεσίες στους «Μικρούς Ξεναγούς» της Σύρου και θα κάνω ό,τι μπορώ περισσότερο για να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα και να το προσεγγίσουμε και από μια διαφορετική πλευρά».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Όλη η Σύρος είναι υπερήφανη για αυτά τα παιδιά»
19 Οκτ. 2016 - 6:14 - Ο πολιτισμός στα μάτια τους
29 Ιουν. 2016 - 6:17 - Σύρος: Συνταξιοδοτείται η "ψυχή" του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος
30 Δεκ. 2024 - 15:02 - Σύρος: Έναρξη του προγράμματος των Μικρών Ξεναγών
5 Νοε. 2024 - 14:31 - Δράσεις αναβάθμισης
11 Σεπ. 2024 - 6:15