Οι ιστορίες του Ιωάννη Πίππου που καθρεφτίζουν την ανθρώπινη φύση και διαδραματίζονται μέσα σε μια χρυσή «φυλακή»

Ένα ταξίδι μέσα στα όνειρα

«Συνταξιδιώτες» με προορισμό τις «Πόλεις των Χρυσών Ανθρώπων» έγιναν το περασμένο Σάββατο οι επισκέπτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, όπου παρουσιάστηκε το ομώνυμο βιβλίο του νεαρού συγγραφέα και εκπαιδευτικού, Ιωάννη Πίππου.

Μέσα από τα αποσπάσματα που ανέγνωσαν η Βέτα Αποστολίδου, η Βάσω Αραβοπούλου και ο δημιουργός του βιβλίου, οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν ένα ταξίδι μέσα στα όνειρα, σε τόπους μακρινούς, όμορφους, λουσμένους στο φως του δειλινού, μα και άλλους, πιο σκοτεινούς σαν και εκείνους που βρίσκονται βαθιά στην ψυχή του ανθρώπου.

Το κοινό καλωσόρισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Μαρίζα Αγγελοπούλου.

Στον συνάδελφό της Ιωάννη Πίππο, αναφέρθηκε στην έναρξη της βραδιάς η εκπαιδευτικός κ. Αποστολίδου. Η ίδια διέκρινε τις ευαισθησίες, την πλούσια φαντασία και την περίσσια αγάπη του γι’ αυτό που κάνει από μία μικρή, αλλά ουσιαστική κουβέντα μεταξύ τους, σχετικά με την οπτική της εκπαίδευσης, τους τρόπους και τις μεθόδους διδασκαλίας στο σημερινό σχολείο.

Ο Ιωάννης Πίππος, καταγόμενος κατά το ήμισυ από τη Σύρο, έφυγε στις Βρυξέλλες σε ηλικία πέντε ετών και επέστρεψε μετά από δέκα χρόνια στην Αθήνα.  Η επιστροφή αυτή έφερε και την ανάγκη για έκφραση μέσω της γραφής. Σε ηλικία 16 ετών έγραψε το πρώτο παραμύθι του, την ιστορία μιας νεράιδας, η οποία συμπεριλήφθηκε στο παρόν βιβλίο του. Επιπρόσθετα, ο κ. Πίππος ασχολείται και με τη μουσική. Παίζει κλασική κιθάρα, εμπνέεται από αυτήν και μας χαρίζει τα διαμάντια του.

Η σκέψη ξεπερνά τη λογική

Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, «Οι Πόλεις των Χρυσών Ανθρώπων» θα κερδίσει την αγάπη των αναγνωστών με τις σύντομες και απολαυστικές ιστορίες του, οι οποίες, αν και φαινομενικά αυτόνομες, συνδέονται απρόσμενα, καθώς όλες καθρεφτίζουν την ανθρώπινη φύση και διαδραματίζονται μέσα σε μια χρυσή «φυλακή», όπου αιωρείται μια γοητεία. Οι αναγνώστες θα διακρίνουν μια θλίψη αλλά ταυτόχρονα και μια αισιοδοξία, μία λυρικότητα στο λόγο του σε συνδυασμό με μια μελαγχολία, που μαρτυρά έναν συγγραφέα ρομαντικό στο μέγιστο βαθμό, με κύριο χαρακτηριστικό τον κόσμο των ονείρων, όπου η σκέψη ξεπερνά τη λογική και δεν υπαγορεύεται από κανέναν έλεγχο.

«Η σουρεαλιστική άποψη του Ιωάννη μας ταξιδεύει με ανώτερες υπάρξεις συγκεκριμένων μορφών ζωής και τονίζεται η παντοδυναμία του ονείρου. Άλλωστε αυτό χαρακτηρίζει στην εποχή μας τους νέους συγγραφείς. Και ο ίδιος όντας 27 ετών, αναζητά, πειραματίζεται και δεν ακολουθεί παραδοσιακά θέματα συγγραφής» σημείωσε η κ. Αποστολίδου.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι αφηγήσεις αποσπασμάτων, τις οποίες συνόδευσε με την κιθάρα του ο συγγραφέας του βιβλίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ιερείς και συνεργάτες της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, μεταξύ των οποίων και η γιαγιά του κ. Πίππου, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή (υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής).