Η Σύρος ταξιδεύει παντού
- Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 06:17
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, ο οποίος μίλησε στους μαθητές για τη θριαμβευτική πορεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, αλλά και για τις συνεργασίες του με εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς και λαμπρές διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το αγαπημένο φεστιβάλ μικρών και μεγάλων επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τον 11ο κύκλο του με προβολές, εργαστήρια, εκθέσεις και πολλές ακόμη εκπλήξεις από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018.
«Αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε σε μια κομβική φάση τόσο για την κατάρτιση του προγράμματος, όσο και για την οργάνωση της παραγωγής», αναφέρει ο Μr. Animasyros σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη».
Στόχος των υπευθύνων είναι η διατήρηση των πιο επιτυχημένων στοιχείων του φεστιβάλ με κορυφή την περσινή επετειακή πλούσια διοργάνωση.
Τιμώμενες χώρες η Αλβανία και το Ισραήλ
Το animasyros 11, το οποίο κατέχει περίοπτη θέση στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018», θα περιλαμβάνει αφιερώματα στην Αλβανία και το Ισραήλ.
«Η Αλβανία είναι μια χώρα άγνωστη, σχεδόν ανοίκεια για πολλούς, δεδομένου ότι την είχαμε συνδέσει με την εισροή των μεταναστών. Εντούτοις έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα – όχι τόσο ανεπτυγμένη σκηνή animation, όπως η Ελλάδα. Το αφιέρωμα θα γίνει σε συνεργασία με το Αλβανικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα», περιγράφει ο κ. Καραμητσάνης.
Σημειώνεται ότι, φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το οποίο αποτελεί βασικό υποστηρικτή του animasyros όλα αυτά τα χρόνια και τον μεγαλύτερο παραγωγό κινουμένων σχεδίων και έρευνας για τα κινούμενα σχέδια στην περιοχή μας, με ειδικό ενδιαφέρον για επένδυση σε ελληνικό ταλέντο και σε συμπαραγωγές με την Ελλάδα στον τομέα του animation. «Επειδή εμείς έχουμε πλέον στραφεί όχι μόνο στην ανάδειξη του ταλέντου των ανθρώπων, αλλά και στην εμπορική αξιοποίηση (περισσότερες δουλειές, εξαγωγή ταλέντου, συμπαραγωγές στη χώρα μας), μας ενδιαφέρει πολύ αυτή η συνεργασία».
Δράσεις σε Φοίνικα, Ποσειδωνία και Άνω Σύρο
Για πρώτη φορά φέτος, το φεστιβάλ θα δράσει στον Φοίνικα, μετά από πρόσκληση της Τοπικής Κοινότητας, με μία υπαίθρια προβολή στην ανακατασκευασμένη πλατεία του χωριού (Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου).
Για μία ακόμη χρονιά, το animasyros θα βρεθεί και στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση έργων εικονογράφησης «IllustraSyros» από το "Le immagini della Fantasia 35" και με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιταλικού Ινστιτούτου. Η έκθεση τεκμηριώνεται και με ένα δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας.
Εργαστήριο, εμπνευσμένο από την έκθεση της Ποσειδωνίας θα διεξαχθεί και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, οι επισκέπτες του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και βραδινές προβολές.
Η Αγορά του Animasyros 11 σε Σύρο και Αθήνα
Το Animasyros διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το επιτυχημένο τμήμα της Αγοράς στη φυσική του έδρα το νησί της Σύρου, ενώ επεκτείνεται και στην Αθήνα με τη διοργάνωση της πρώτης Athens Animation Agora (3Α), λίγες μέρες πριν την έναρξή του. Έχοντας αναπτυχθεί σε ένα δυναμικό τμήμα του φεστιβάλ, η Αγορά στοχεύει στο να δημιουργήσει ευκαιρίες συμπαραγωγής και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας ένα ετήσιο δίκτυο επαγγελματιών για τον κλάδο.
Έναρξη παραγωγής του μεγάλου «ΜΑΡΚΟΥ»
Το Φεστιβάλ, στηρίζοντας έμπρακτα τους δημιουργούς animation, προχωράει στην πρώτη του συμπαραγωγή για την ταινία μεγάλου μήκους «ΜΑΡΚΟΣ» του Thomas Künstler. Πρόκειται για μία βιογραφική stop-motion animation ταινία που αφηγείται την συγκλονιστική ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη, από τα χρόνια της νιότης του στην Σύρο, στο απόγειό στον Πειραιά και την παρακμή του. Χρέη παραγωγού έχει αναλάβει το Studio Bauhaus, που έφτιαξε το εξαιρετικό «Loving Vincent».
«Η ανάμιξη του animasyros βοήθησε το project να γίνει πιο πειστικό, ώστε να το αναλάβει ένα από τα σημαντικότερα στούντιο animation στη χώρα μας κι έτσι, ο Συριανός άρχοντας του ρεμπέτικου, θα βρει το δρόμο του στις αίθουσες», σημειώνει ο κ. Καραμητσάνης.
Η ταινία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2019. «Επειδή εγώ είμαι ένας άνθρωπος που βιάζεται και προσηλώνεται σε ένα στόχο, θα ήθελα να δεσμευτούμε απέναντι στο κοινό ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ιδανικά θα ήθελα εντός του ‘19 να έχει βγει στις αίθουσες, αν και ξέρω ότι, τεχνικά είναι σχεδόν ανέφικτο. Όταν είναι έτοιμοι, σίγουρα θα γίνει κάτι πολύ δυνατό στη Σύρο και πιθανότατα στην Άνω Σύρο, εκεί που πρωτοανάσανε αυτή η ταλαιπωρημένη ψυχή. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να αναδειχθούν και στοιχεία της Συριανής ιδιοσυγκρασίας, είτε αυτά αφορούν στην Καθολική κοινότητα, είτε στην Ορθόδοξη κοινότητα, είτε αφορούν στους Ερμουπολίτες είτε στους Απανωσυριανούς, που κάνουν αυτή τη μαγική μίξη εμπειρίας που ζούμε και στο animasyros. Θα προσπαθήσουμε το blend των αισθήσεων, των συναισθημάτων και της ενέργειας να θυμίζει κάτι από αυτό που έκανε το animasyros γνωστό σε όλο τον κόσμο».
Animasyros Pride
Στις προσεχείς δράσεις του animasyros, περιλαμβάνονται προβολές στην Πλατεία "Λέοντος Αυδή", στο Μεταξουργείο, στις 8 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival (η θερινή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»). Στο πλαίσιο της βραδιάς, θα προβληθεί η ιρλανδική ταινία της δεκαετίας του ‘90 «Crying Game», που πρωτοέθεσε θέματα ταυτότητας φύλου στο κοινό. Μία ημέρα μετά, στο πλαίσιο του Athens Pride 2018, θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους από το βραβευμένο πρόγραμμα του animasyros αλλά και καινούριες με θέμα την ταυτότητα φύλου. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν και στη Σύρο, τον Σεπτέμβριο.
Συνεχίζεται η περιοδεία στα Κυκλαδονήσια
Έχοντας ως κύριο στόχο του την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία του ευρύτερου κοινού μέσα από το animation, το Animasyros επισκέπτεται τη Σίκινο, την Ίο και τη Θήρα (Θηρασιά), από τις 18 έως τις 20 Μαΐου 2018, παρουσιάζοντας επιλεγμένες προβολές ταινιών για όλη την οικογένεια καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια με τους animator Κατερίνα Κρεμασιώτη & τον Thomas Künstler. Η δράση υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τη συνεργασία των Δήμων Σικίνου, Ιητών και Θήρας, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Νάξο.
Animation - Animegaron
Σε συνεργασία του Animasyros και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες, τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, η απονομή των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού με θέμα τη σύνθεση πρωτότυπου soundtrack για την πολυβραβευμένη ταινία EL EMPLEO (Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ) του Αργεντινού Santiago «Bou» Grasso. Το πρώτο Βραβείο έλαβε ο Γεώργιος Σουμελίδης, το δεύτερο η Ελένη Εξάρχου και το τρίτο ο Stefano Fasce από την Αγγλία. Οι τρεις νικητές θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό την ταινία επενδυμένη με τις τρεις βραβευμένες πρωτότυπες συνθέσεις τους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Animasyros 11.
Ζεις μόνο μία φορά, αλλά δεν έχεις μόνο μία ευκαιρία
Με τιμή και δόξα παρουσιάστηκε ενώπιον της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στην αίθουσα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ««Λίλιαν Βουδούρη» το animation με τίτλο «Ζεις μόνο μία φορά, αλλά δεν έχεις μόνο μία ευκαιρία», προϊόν του διήμερου εργαστηρίου μικτών τεχνικών animation που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2017 σε συνεργασία με την Εναλλακτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» στη Ραφήνα Αττικής. Εισηγητές του εργαστηρίου ήταν οι animators Χριστίνα Ντεπιάν και Ιωάννα Γιακουμάτου, γνώριμες από το ετήσιο animasyros. “Η ταινία τους ενθουσίασε την υπουργό Πολιτισμού. Από τις τέσσερις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ ήταν με διαφορά το πιο ωραίο πρότζεκτ και θα υπάρχει συνέχεια. Μέσα στην κοινότητα εκτός από την εξειδίκευση στην κατασκευή μουσικών οργάνων, αποκτούν πλέον και εξειδίκευση στο animation, καθώς υπάρχει animasyros», εξηγεί ο κ. Καραμητσάνης.
Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας
Το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντάσσει πλέον το Animation ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Τμήματος, με το μάθημα επιλογής με τίτλο «Εισαγωγή στην Τέχνη της Εμψύχωσης». Μεταξύ των εισηγητών του μαθήματος είναι και ο Θοδωρής Καραμανώλης, Διευθυντής προγράμματος του Animasyros και η Αλίκη Θεοφιλόπουλος, φίλη του Φεστιβάλ και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνοαμερικανίδα animator και καλλιτεχνική διευθύντρια στη Dreamworks Television Inc. στην Καλιφόρνια, η οποία σχεδίασε και την πρωτότυπη εικαστική ταυτότητα του Animasyros 11, τιμώντας ιδιαίτερα τη διοργάνωση. Το μάθημα θα μπορούν να επιλέξουν όλοι οι φοιτητές του ΑΠΘ, από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
Τέλος, το animasyros παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ψηφιακός πολιτισμός» του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αύριο θα παρουσιαστεί στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με “άρωμα” Αφρικής το Animasyros 2024
20 Φεβ. 2024 - 6:16 - “Η καρδιά μου μοιράζεται σε Σύρο και Αθήνα”
4 Σεπ. 2023 - 6:19 - O Πρόεδρος του ANIMASYROS εξελέγη πρόεδρος της CIFEJ
1 Δεκ. 2022 - 17:04 - Το Animasyros επιστρέφει και γιορτάζει τα 15 του χρόνια
19 Σεπ. 2022 - 6:18 - Καίριος και κομβικός πυλώνας του Animasyros η εκπαίδευση
13 Ιουλ. 2021 - 6:17