Έκθεση φωτογραφίας της Ντένιας Παναγάκη στην Ερμούπολη

Οι «Αίγες» συνάντησαν το «Κριάρι»

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία της, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Γυναίκες της Σύρου», που θαυμάσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, η Ντένια Παναγάκη και η Γεωργία Βαρελά συναντήθηκαν ξανά.

Οι «Αίγες», το νέο πρότζεκτ της Ντένιας, βασισμένο στα ελληνικά νησιά και τις εικόνες που μας τα θυμίζουν, ήρθαν στην Ερμούπολη για να βρουν το «Κριάρι» της Γεωργίας.

«Με τη Γεωργία έχουμε γίνει φίλες, όπως και με πολλές κυρίες που γνώρισα στη Σύρο», δήλωσε η φωτογράφος, μόνιμος κάτοικος Τήνου τα τελευταία χρόνια. «Η ίδια με εμπιστεύτηκε και μου παραχώρησε την επιχείρησή της, κίνηση με ιδιαίτερη σημασία για μένα, που φανερώνει ότι, εκτιμά τη δουλειά μου».

Όπως σημειώνει, οι «αίγες», δηλαδή οι κατσίκες, αποτελούν μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, χαραγμένες στη μνήμη των επισκεπτών των ελληνικών νησιών.

«Η θάλασσα, οι παραλίες και τα κατσίκια που τρέχουν δεξιά-αριστερά στα βουνά, σου θυμίζουν καλοκαίρι, διακοπές».

Τα «μοντέλα» της Ντένιας Παναγάκη προέρχονται από νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος και η Άνδρος, καθώς και από την Πάτμο.

Στόχος της φωτογράφου ήταν να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο τα κατσίκια λειτουργούν σαν κοινωνία, καθώς και στις ουσιαστικές διαφορές τους από αντίστοιχα μηρυκαστικά ζώα, όπως τα πρόβατα.

Η φύση και η παράδοση των ελληνικών νησιών παραμένει στο επίκεντρο της φωτογράφου, η οποία ολοκληρώνει, αυτή την περίοδο, ένα μεγάλο πρότζεκτ, το οποίο σχετίζεται ξανά με τη γυναίκα, που αποτελεί και εξέλιξη της φύσης.

«Φωτογραφίζω έγκυες γυναίκες με ελληνικές φορεσιές. Το βιβλίο και η έκθεση θα ταξιδέψουν και στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.