Επίσημη τελετή παράδοσης του γλυπτού που διεύρυνε τους "Ορίζοντες" της Σύρου

Στοιχείο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της

Την ευγνωμοσύνη τους προς τον διεθνούς φήμης γλύπτη, Κώστα Βαρώτσο, οι «Ορίζοντες» του οποίου, κοσμούν εδώ και έναν χρόνο το παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, εξέφρασαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου στην τελετή παράδοσης του έργου, μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού συνεχάρη τόσο τον Επίτιμο Δημότη της Σύρου κ. Κομνηνό για τη γενναιόδωρη προσφορά του και φυσικά τον δημιουργό του υπέροχου γλυπτού, η έκθεση του οποίου με τίτλο «Διαστρωματώσεις» είχε φιλοξενηθεί πέρυσι στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον μεγάλο φίλο της Σύρου και θερμό υποστηρικτή του πολιτισμού της, Στέλιο Νιώτη, στο Σύμβουλο Εικαστικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Αλτουβά, καθώς και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την άψογη συνεργασία τους.

Ένα πραγματικό έργο τέχνης στο λιμάνι της Ερμούπολης

Σημειώνεται ότι, στις 22 Αυγούστου 2017, με την υπ’ αριθμόν 175 ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποδέχτηκε τη δωρεά του γλυπτού «Ορίζοντες» από το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού. Αρχική σκέψη της υπηρεσίας ήταν η τοποθέτηση του έργου απέναντι από τα γραφεία της, ωστόσο κατόπιν πρότασης του Μηχανικού κ. Ρένου Ζερβού και σε συνεννόηση με τον δημιουργό, οι «Ορίζοντες» εγκαταστάθηκαν έναντι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας σημαντικά το συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς παρέδωσε τη σύμβαση της δωρεάς, καθώς και το πρακτικό της σχετικής απόφασης στον οικονομικό διευθυντή και εκπρόσωπο του κ. Κομνηνού, Γιάννη Χουσάκο. «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευτυχία που ένα πραγματικό έργο τέχνης κοσμεί εδώ και έναν χρόνο το λιμάνι της Ερμούπολης, ένα λιμάνι ιστορικό με τεράστιο πολιτιστικό ενδιαφέρον το οποίο μεγάλωσε μετά από την εγκατάσταση αυτού του υπέροχου γλυπτού», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον κ. Κομνηνό τόσο για τη δωρεά του έργου, όσο και για την πολύτιμη συμβολή του στον εντυπωσιακό φωτισμό του Λοιμοκαθαρτηρίου στην περιοχή των Λαζαρέττων.

Γ. Μαραγκός: «Η Σύρος πάντοτε θα σας ευγνωμονεί»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός τόνισε ότι, οι «Ορίζοντες» έδωσαν τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να ταυτιστούν και να συνδεθούν άρρηκτα με δύο σπουδαίες φυσιογνωμίες, τον καταξιωμένο δημιουργό κ. Βαρώτσο και τον Επίτιμο Δημότη της Σύρου, Αντώνη Κομνηνό, ο οποίος τα τελευταία χρόνο με αδιάλειπτο και συστηματικό τρόπο υποστηρίζει τον πολιτισμό του νησιού. Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός απένειμε στον καλλιτέχνη ένα συμβολικό δώρο, την κεφαλή του Ερμή – διαχρονικό σύμβολο της ιστορίας και της ταυτότητας της Σύρου, δηλωτικά μιας ταυτότητας την οποία δύσκολα συναντά κανείς σε έναν προορισμό. Τον διαβεβαίωσε δε, ότι η τοπική κοινωνία πάντοτε θα τον ευγνωμονεί και θα τον θεωρεί διαχρονικά ένα στοιχείο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Κ. Βαρώτσος: «Να μου προσέχετε το “μωρό” μου»

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρώτσος αναφέρθηκε στον έρωτα που ένιωσε από την πρώτη στιγμή για τη Σύρο, ένα νησί με πολύ ιδιαίτερη και δυνατή πολιτισμική διαστρωμάτωση, που αποτελεί πυρήνα και παράδειγμα για όλα τα άλλα νησιά και γενικότερα, την Ελλάδα. «Οι «Ορίζοντες» ήταν μια μαγική στιγμή. Οι μαγικές στιγμές στη ζωή δεν είναι πολλές και δεν συμβαίνει πάντα αυτή η ώσμωση, που θυμίζει τον έρωτα», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους κατοίκους για τα θετικά σχόλιά τους, ζητώντας τους μάλιστα να συνεχίσουν να αγαπούν και να προσέχουν το «μωρό» του.